CEWE Fotolab blog
momentka CEWE

Päť tipov na pôsobivé momentky

Blogerka Nic Huldebrandt stojí za blogom LuziaPimpinella.com a veľmi rada fotí.
Preto sme ju poprosili nech nám prezradí svoje obľúbené tipy na pôsobivé momentky.

 

 

Keď si do ruky vezmem fotoaparát, často sú to práve tie letmé, maličké momenty, ktoré by som chcela zachytiť, aby sa už nikdy nestratili. Lebo, buďme úprimní: Nie je to tak, že tieto každodenné maličkosti potrebujú oveľa viac úsilia, aby sme si na ne spomenuli ako na veľké udalosti v živote rodiny?

Spomenuli by sme si bez fotiek na kriedovú kresbu pred dverami domu, čo sme kreslili pred Veľkou nocou, ktorú krátko po dokončení zmyl dážď? Na ten nádherný jarný deň na lúke s margarétkami v parku alebo na príjemné hodiny čítania u vás doma? Ak tieto momenty zachytíme fotoaparátom, zachytíme vždy aj trochu zo skutočného čara nášho života.

Množstvo drobných momentiek dokumentuje váš život. Prečo by sa mali povaľovať na pevnom disku a v počítači? Urobte si radosť ročenkou svojho rodinného života alebo ju darujte ľuďom, ktorých ľúbite. Som si istá, že najmä stará mama a starý otec sa budú tešiť z takéhoto prekvapenia v podobe fotoknihy. Pre zachytenie maličkostí z každodenného života pomocou fotoaparátu by som mala ešte zopár osobných fototipov.

  • Majte svoj fotoaparát vždy poruke, pripravený na fotografovanie, a pokojne ho nechávajte v automatickom režime! Ak chcete zachytiť nezinscenované chvíle, naozaj “candid moments”, musíte byť rýchli. Inak tieto okamihy utečú.

  

  • Vyškoľte svoje oko, nech si všíma drobné veci života! A ľúbezné detaily, ktoré zo všedného dňa vytvárajú čosi nevšedné. Pretože práve tie nás robia naozaj šťastnými.

  • Často fotografujte pokojne, potichu a tajne! Spontánne a najkrajšie fotografie Vašich milovaných urobíte vtedy, keď sa nebudú cítiť, že ich pozorujete. Ak to nie je možné, interagujte s nimi a popritom fotografujte – a pokojne aj “od boku”. Kľúčom pre skutočne živé snímky je spontánnosť.
  • Perspektíva je (takmer) všetko! Ak chcete odfotografovať deti alebo domáce zvieratká, pokojne sa znížte na ich úroveň…alebo ich odfoťte z vtáčej perspektívy. Nech už uprednostníte čokoľvek, buďte pripravení zmeniť perspektívu. Budete prekvapení, ako sa jedným uhlom môže zmeniť dojem z fotografie.

  • Prijmite nedokonalosť! Skutočný život je dokonalý len v najzriedkavejších prípadoch, prečo by také mali byť vaše fotografie? Máte na snímke odrážajúce sa svetlo z lúčov slnka? Fotografia je rozmazaná? A náhodou ste odsekli kus tela? Jednoducho sa sami seba spýtajte, či práve toto nepridáva tejto fotografii jej šarm.

 

Všetky momenty zo života blogerky nájdete aj na jej Instagrame @luziapimpinella


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár