CEWE Fotolab blog

Fujifilm Instax SHARE SP-2

Fotoaparáty Fujifilm z rady Instax sa tešia veľkej obľube najmä medzi mladými ľuďmi. Je to zábavné, je to iné, keďže výsledkom nie je digitálna fotografia uložená na pamäťovej karte, ale vyvolaná fotografia.

Nejakú dobu sú už na trhu aj Instax fotoaparáty, ktoré majú možnosť fotografiu uložiť a až potom sa rozhodnete, či stojí za vyvolanie, ale podstata systému je práve o tom vyvolaní fotografií. Instax fotoaparáty sú lacné, náplne do nich, najmä keď si to prerátate na jednu fotografiu až tak lacné nie sú (cca 1ks fotky = 1€).

Na druhej strane, od všadiaľ počúvam, aký je svet rýchly a ako kvantita ničí kvalitu. Instax vás donúti spomaliť a porozmýšľať. Systém je určitým návratom ku kinofilmovej ére, pretože ponúka len 10 fotiek v zásobníku a naučí vás rozmýšľať nad fotenou scénou. Bezhlavé cvakanie a kvantá fotografií, ktoré bežne robíme, sú pri Instaxe minulosťou.

kreativne foto instax, CEWE

Čo mňa osobne na systéme Instax najviac zaujalo je spôsob akým fotografia vznikne, je trvácnejšia, než akákoľvek tlač a taktiež samotný charakter fotografie. Príjemne saturované farby, mäkká kresba, mierny závoj. Celé to vonia analógovo.

Fujifilm sa v tomto nezaprie. Ich kinofilmové obrazové profily poznáme z digitálnych fotoaparátov a farby instax fotografíí nie sú výnimkou. Klasickou plastovou krabičkou s názvom Instax Mini 8 som vyfotil súkromne alebo na svadbách desiatky náplní a u ľudí sa to stretlo s výlučne pozitívnou odozvou. Postupom času ma ale čoraz viac začala lákať možnosť vytlačiť si fotografiu v štýle ako z Instaxu, ale nenafotenú Instax fotoaparátom. Fujifilm na tento účel ponúka systém Instax Share SP, ja som sa rozhodol otestovať jeho druhú verziu, Instax Share SP-2.

Instax share SP2 CEWE

Tlačiareň Instax Share SP-2 je maličká, dizajn je zaujímavý a ani na poličke s knihami nebude pôsobiť rušivo, práve naopak. V krabici okrem tlačiarne, nájdete batériu Fujifilm NP-45S a návod.

 

Keďže tlačiareň ovládate cez smartfón, je potrebné si stiahnuť aplikáciu Instax Share a povoliť všetko, čo sa pri inštalácii a spustení žiada, vrátane prístupu k polohe smartfónu, ktoré som ja mal vypnuté a chvíľu bojoval s tým, prečo sa zariadenia nevedia nájsť :).

instax app

Aplikácia Instax Share je veľmi jednoduchá a praktická. Po načítaní fotografie z galérie, ju môžete vytlačiť tak, ako je uložená v galérii alebo ju cez tlačidlo Edit môžete upravovať. Jednoducho, natiahnutím napr. inteligentného filtra, ktorý pracuje s farbami, kontrastom a svetlosťou, a treba povedať, že vôbec nie zle. Môžete použiť ČB filter alebo sa sami hrať s posuvníkmi a zvoliť si vlastnú verziu výslednej podoby.

INSTAX SHARE SP 2, CEWE, FOTOLAB, INSTAX, FOTO

Pomer strán vytlačenej fotografie je cca 4:3, takže ideálne pre fotografie s M4/3 systému alebo väčšiny smartfónov. My čo fotíme 3:2, musíme časť fotografie obetovať a pri editovaní si orez posunúť podľa potrieb.

Všetko potrebné nastavené a môže sa tlačiť. Priebeh je klasický ako pri fotoaparáte Instax. Rovnaký zvuk, rovnaká rýchlosť, rovnaké nadšenie – čo z toho bude :).

Po chvíli čakania sa zjavia prvé kontúry. Po asi 3 minútach všetko podstatné a po asi 5-6 min. dostane fotografia už aj výslednú tonalitu. Čo sa dá skonštatovať hneď ako prvé je to, že oproti fotografiám z Instax fotoaparátov má takto vytlačená fotka lepšiu kresbu.

Je to spôsobené lepšou kvalitou objektívu fotoaparátu, ktorým som fotil. Inak je to klasicky zaujímavý instaxový charakter, Farby veľmi príjemné. Hneď rozmýšľam čo pôjde von ako druhé, tretie alebo skúsim to isté v čb podaní :)? Tie výhody sú zrejmé hneď.

fujifilm Instax, CEWE

Instax Share SP-2 je veľmi zaujímavým produktom z dielne Fujifilm. Trochu analógovej nostalgie, uprednostnenie kvality pred kvantitou, trvácnosť a to celé v duchu toho najpodstatnejšieho:

„fotografie musia ísť na papier, aby nám pripomínali zaujímavé momenty nášho života.“

Táto tlačiarnička môže byť vďaka určitej originalite a charakteristickému výstupu, veľmi zaujímavým spestrením tlačených fotografií.

fotky, Instax, FUJI, spomienky


Chcem to vyskúšať!

 

 

 

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár