CEWE Fotolab blog
Fotoaparát Panasonic S5 II

Panasonic LUMIX S5 II: Prvý pohľad na novinku

Panasonic Lumix S5 druhej generácie je plný inovácií. Najviac z nich vyniká nový hybridný systém autofokusu. Oplatí sa tiež spomenúť aj integrované aktívne chladenie, lepšiu stabilizáciu, nový procesor aj čip. Skrátka Panasonic vstupuje do novej fázy vývoja L-mount bezzrkadloviek Lumix S veľmi sebavedome.

Kto čakal, kedy sa objaví systém fázovej detekcie pri bezzrkadlovkách Panasonic, ten musí jasať – poznám veľmi dobre správanie autofokusu z fotoaparátu LUMIX S1 a kvalitatívny posun dosť cítiť počas fotenia objektov, ktoré sa rýchlo pohybujú. Výrobca pri LUMIX S5 II kombinuje fázové a kontrastné zaostrenie – snaží sa teda vyťažiť to najlepšie z oboch svetov.

Panasonic S5 II, pohľad spredu

Konštrukcia, držanie, ovládacie prvky, porty

Je fajn, že sa z pohľadu ovládacích prvkov toho veľa nezmenilo. Ako celok však druhá generácia niekoľko zmien priniesla. Kraľuje medzi nimi spomínaná integrácia aktívneho chladenia pri zachovaní takmer identickej hodnoty hmotnosti a objemu.

Hlavné konštrukčné zmeny oproti predchádzajúcej generácii LUMIX S5:

  • chladiaci ventilátor umiestnený nad bajonetom
  • joystick je osemcestný (pôvodný bol štvorcestný)
  • senzor aktivácie hľadáčika sa presunul zo spodnej strany na hornú
  • predné a zadné úchopy – tvar, ktorý sa dá ľahšie chytiť, je menej ťažký a nie je únavný
  • tlačidlo uzávierky – nové umiestnenie a uhol uľahčujú prirodzené stlačenie tlačidla ukazovákom
  • oká na popruh – materiál a tvar sa zmenili, aby sa zabránilo vzniku šumu pri natáčaní videa
  • zmena pri HDMI porte – HDMI Typ D & USB 3.1 Gen1 Type-C ⇒ najnovšie na HDMI Typ A & USB 3.2 Gen2 Type-C
  • obidva porty na karty sú typu UHS-II

Ergonómia gripu ma dostala už pri modeloch LUMIX S1/R/H, kde mi grip prišiel dokonale tvarovaný (foťáky verzie S1 sú ale oveľa väčšie a o 300 gramov ťažšie v priemere). Grip pri S5 II prišiel s niekoľkými zmenami: priestor na kĺby prstov nie je obmedzený, malíček mi „nelezie“ pod hranu foťáka, len na môj vkus by grip mohol byť o niečo mohutnejší, ale to by už bolo na úkor kompaktnosti.

Autofokus

Oproti kontrastnej detekcii pri fotení dynamických scén, som, jednoducho povedané, zažil „wow efekt“. Na to, že mám nasadený setový objektív, je AF presný a dostatočne svižný (objektívy vyšších verzií som nepoužíval, pretože ešte nemajú aktualizovaný firmware a fázové ostrenie by nemuselo fungovať stopercentne správne). Keďže som nemal k dispozícii objektív s rýchlejším AF motorom, na finálny verdikt ešte chvíľu počkám do plnohodnotnej recenzie. Na výber máte 7 režimov zaostrovania. Samozrejmosťou je sledovanie tváre vrátane očí, zvierat, či spotový režim.

Panasonic S5 II, pohľad na spúšť.
Panasonic S5 II, pohľad na spúšť

Obrazová kvalita snímača

Šum, dynamický rozsah

Jednoducho s takým fotoaparátom je radosť pracovať. Nemusíte nijak špeciále obzerať na nastavenú hodnotu ISO, aby vám jej vysoká hodnota nedegradovala kvalitu obrazu. Famózne je využívanie možnosti nastavenia tzv. Dual ISO režimu – ISO 6 400 je maximálna hodnota a prináša až neskutočne nízku mieru šumu vo foto i video režime. Zvládanie šumu pri vyššom ISO bolo silnou stránkou už pri modeloch LUMIX S5 a verzii S1. Inak to nie je ani teraz.

Dosť som si užíval na Lumix S5 II širokú paletu možností, ako nastaviť výslednú snímku tak, aby som ju už potom nemusel ďalej editovať (fotil priamo do JPG), prípadne len minimálne. Napríklad miera šumu sa dá nastaviť v desiatich krokoch od -5 do +5. Často som to využíval, pretože mi prišlo, že defaultné nastavenia na môj vkus až príliš žehlia detaily pri najvyšších ISO hodnotách.

Dosť efektívna je aj funkcia i.Dynamic Range. Tam, kde je nutné pracovať s výstupmi s vyšším dynamickým rozsahom, Panasonic prináša rýchle a efektné riešenie – fotografie vyzerajú prirodzene, také „HDR“ blížiace sa vnímaniu ľudského oka. Nepotrebujem tak zakaždým fotiť do rawu. Časy, kedy to bolo pomaly nutnosťou, sú už preč. Tým ale nehovorím, že RAW je tu zbytočný.

White Balance, farebné podanie

Keď som intenzívne fotil ešte s LUMIX S1, som sa vo väčšine prípadov mohol spoľahnúť na automatické vyváženie bielej farby. To väčšinou zodpovedá realite, zasahovať do automatiky som musel minimálne.

Panasonic S5 II.
Panasonic S5 II

Video funkcie

Úprimne, táto kapitola by si zaslúžila samostatnú recenziu, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Nový Lumix S5 II je doslova nabúchaný pestrou škálou funkcií a možnosťou nastavenia pre náročných videotvorcov, a v danej cenovej kategórii je jednoducho zabijakom konkurenčných modelov (aspoň podľa papierových predpokladov). Môžete sa tak tešiť na januárovú recenziu Panasonic S5 II z čisto videocentrického pohľadu.

Objektívy pre L-mount system

Sila fotografického systému býva odvodená do značnej miery od toho, aké široké portfólio optiky a ďalšieho príslušenstva je možné aplikovať na daný bajonet. K novembru 2022 ide o 61 L-Mount objektívov vrátane 14 zo série LUMIX S.

Setový objektív Lumix 20-60mm f/3,5-5,6

Mal som na testovanie k dispozícii iba základný setový objektív a musím skloniť poklonu, že odvádza naozaj maximum toho, čo je možné za dané výdavky získať. Pre fotenie detailov oceníte abnormálne nízku hodnotu minimálnej zaostrovanej vzdialenosti 0,15m (vo vzťahu k rovnakej kategórii objektívu). Netradičný, ale veľmi užitočný štart ohniskovej vzdialenosti je už na 20mm (4mm sú poznať pri širokouhlých ohniskách). Cestovné kompaktné prevedenie poteší všetkých tých, ktorí nechcú ťahať na krku ťažkú ​​„tehlu“. A to najlepšie nakoniec – na to, že ide na prvý pohľad o „obyčajný“ setový objektív, sú rozlišovacie schopnosti špičkové.

Panasonic S5 II, pohľad zhora

 

Technické špecifikácie Panasonic LUMIX S5 II

  • Typ fotoaparátu: Mirrorless
  • Bajonet: L-mount
  • Obrazový snímač: Full Frame, Dual Native ISO
  • Efektívne rozlíšenie: 24 Mpix
  • Sloty pre pamäťovú kartu: 2x SD UHS-II
  • Hľadáčik: 3,68 MPix, zväčšenie 0,78x, 120fps
  • Typy uzávierky: Mechanická, elektronická
  • Časy uzávierky: foto: 1/8,000-60, Bulb; Video: 1/16,000-1/2
  • Synchronizačný čas pre blesk: 1/250 s
  • Sekvenčné snímanie: AF-C mech. 7 sn./S, AF-S mech. 9 sn./s, AF-S+C el. 30 sn./s
  • Pracovný rozsah automatického nastavenia: –6–18 EV
  • Množstvo AF bodov: 779
  • Typ AF: Hybridné (Fázové/kontrastné) s AI detekciou subjektu
  • Citlivosť ISO: ISO 100 až 51 200 (rozšírene 50 až 204 800)
  • Stabilizácia: Snímač, až 6,5 EV (možno kombinovať s objektívom)
  • LCD monitor: Výklopný na kĺbe, otočný, dotykový, 1,8M bodov, 3“
  • Natáčanie videí: 6K 30p 10-bit 4:2:2 interne
  • Konektivita: TypeA/USB 3.2 Type-C, mic jack, slúchadlový jack, Bluetooth, Wi-Fi
  • Výdrž batérie: 370 (LCD, LVF), 1,400 (Power Save LVF mode)
  • Materiál tela: Horčík, utesnenie proti prachu a vode
  • Rozmery (Š×V×H): 134 x 102.3 x 90.1 mm
  • Hmotnosť: 740g

Záverečné zhrnutie prvých dojmov

S Panasonic S5 mark II získate nástroj, ktorý zvládne väčšinu fotografických žánrov na jednotku. Do verzií bezzrkadloviek Panasonic sa konečne dostalo aj fázové ostrenie a je to sakramentsky poznať – v tomto prípade je prvým S Lumixom a na prvú lásku sa nezabúda. Obrazovú kvalitu netreba rozoberať, bez diskusie získavate to najlepšie. Superlatívy krotí istým spôsobom niekoľko neduhov, s ktorými sa dá naučiť „žiť“: slabší výkon akumulátora (niečo ten „vetrák“ ale utiahnuť musí a s tehlou na krku sa nikomu chodiť nechce 😀)

Z pohľadu potenciálu, ktorý má S5 II v oblasti videa sa až nechce veriť, aká je štartovacia cenovka 2,199 eur. Niekomu môže prísť ako videocentrický (čo značí napríklad aktívne chladenie snímača). Reálna skúsenosť hovorí jasne, a to že ide o plne hybridný nástroj pre foto aj video tvorbu. Ťažko budete v danej kategórii hľadať lepší pomer cena a výkon – bravo Panasonic!!

Pridať komentár