CEWE Fotolab blog

10 tipov pre zimné fotografie

Práve prichádza obdobie keď mnoho času trávime vonku pri zimných aktivitách ako je lyžovanie, snowboardovanie alebo sánkovanie. Mnohí si tento čas spájajú s chatou a nádhernou zimnou panorámou.

Práve pre vás sme zostavili zopár tipov prečo sa oplatí vytiahnuť fotoaparát zo zimného spánku a vybehnúť von.

Tenšie rukavice

Odolajte potrebe obliecť si hrubé teplé rukavice, ktoré vám skomplikujú pohyb prstov alebo možnosti využívania tlačidiel na foťáku. Palčiaky či krásne rukavice s nórskym vzorom schovajte doma do skrine a vyskúšajte tenké goretexové  rukavice alebo rukavice vhodné na behanie. Bez komplikácií budete môcť meniť nastavenia fotoaparátu a mať prsty stále v teple.

Farba

Keď je všetko na okolí ponorené do snehobiela, malý záblesk farby vo vašich fotografiách môže zasvietiť. Využite každú farebnosť, ktorá vám padne do oka ako napríklad posledné jesenné listy, zabudnuté červené plody šípky alebo farebné zimné oblečenie. Čokoľvek farebné bude vyzerať úžasne na bielom pozadí. Spravte viac fotografií aby ste na záver mali z čoho vyberať.

Detaily

Námraza má kúzelnú schopnosť premeniť nudnú kopu listov na nádherné dielo. Priblížte sa čo najviac ako sa len dá na všetko zamrznuté a zachyťte nádherné malé kryštáliky.

V prípade, že sa vám podarí pozadie dodatočné rozostriť tým, že zaostrite na objekt, docielite, že objekt vystúpi do popredia alebo naopak. Ak chcete dosiahnuť tento efekt počas fotenia, vytvorte čo najväčšiu vzdialenosť medzi objektom a pozadím a použite čo najširšiu clonu.

Popruh od fotoaparátu

Žiadne výhovorky. Chlad môže docieliť, že nedržíte fotoaparát tak pevne ako si myslíte. Pre istotu využívajte popruh na foťáku, aby ste sa vyhli nechceným pádom a poškodeniam.

Expozícia

Ak chcete zachytiť nádhernú krajinu, nezabúdajte na expozíciu pretože sneh je trochu chúlostivý. Jasná biela farba snehu môže zapríčiniť menší zmätok fotoaparátu, ktorý bude mať  za následok podexponovanie ako kompenzáciu pre všetky svetlá, ktoré sa dostali do vnútra. Týmto krokom vám sneh získa sivú farbu a každý predmet bude príliš tmavý.

Ak nastane táto situácia, skúste vo foťáku prepnúť na manuálne nastavenia a preexponovať obrázok o 1 alebo 2 stupne (to umožní o niečo zosvetliť predmety na fotke). Týmto krokom postupujte kým nevyzerá fotografia správne. Sledujte všetky zmeny na fotografii aby ste ju príliš nepreexponovali a nestratili niektoré detaily na fotke.

Batérie

Nezabúdajte, že baterky nemajú rady chladné počasie a môžu sa stať zbytočné. Pribaľte si na fotenie baterku navyše, pre prípad, že baterka vo fotoaparáte dostane zabrať.

Uložte ste záložnú baterku do vnútorného vrecka bundy, aby zostala v teple. V prípade potreby môžete tieto batérie vymeniť. Akonáhle sa zohrejú opäť môžu normálne fungovať.

Portréty

Svetlo počas zimných mesiacov je často vhodné pre fotenie portrétov a preto by ste ho mohli naplno využiť. Zamračené dni prinášajú lichotivé svetlo, keď sa sneh na zemi stáva dokonalým reflektorom, ktorý vyplňuje tiene. Nezabudnite však na expozíciu! Sneh je veľmi jasný, keď odráža slnko a ako sme už spomínali vyššie môže to pôsobiť nejasne pre fotoaparát. Tento zmätok môže zapríčiniť, že vaše inak perfektné fotografie pôsobia trochu šedivo.

Ak chcete získať najlepšiu expozíciu na fotenie zimných portrétov priblížte sa priamo na tvár osoby (tak, že na pozadí nebude vidieť žiaden sneh). Pre prípad si vezmite návod s tipmi aké nastavenia potrebujete, alebo urobte fotografiu a zisťujte správne nastavenia porovnaním parametrov.

Zábava, prirodzenosť

Sneh predstavuje úžasný prvok na fotografiách, ktorý pri jeho zapájaní upúta každého pozornosť. Táto vlastnosť pomáha k zachytávaniu prirodzených momentiek. Fotenie radosti a krásnych okamihov je jednoduché a rýchle.

Zachytávajte všetku akciu a radosť, ktorá sa deje okolo vás. Nenarúšajte dej prosbami „pozrite sa sem“  alebo „stojte ešte minútku“. Namiesto toho len nechajte plynúť radosť bez narúšania a buďte pripravení zachytiť chvíle, ktoré nastanú. Nezabúdajte, že budete potrebovať pomerne rýchlu rýchlosť uzávierky, aby ste stihli zaostriť na pohyb.

Zapojte psa

Psy a sneh predstavujú možnosť odfotenia nádherných fotografií.  Ak máte psa, rozhodne by ste si nemali prepásť možnosť vziať ho na prechádzku s fotoaparátom. (Samozrejme, že sa oplatí ísť na výlet so psom aj bez foťáku.)

Mnoho psov miluje šantenie v snehu. Vďaka tejto vlastnosti môžete získať roztomilé obrazy psov pokrytých snehom, ako keby doň narazili. Pokúste sa dostať na úroveň očí vášho psa a neprestávajte fotiť. Pes a sneh urobia všetko ostatné za vás.

Zahmlené rána

Ak chcete zachytiť jedno z tých krásnych pokojných hmlistých rán, najlepšie je na cestu za fotkou vyraziť už nadránom a byť vonku na správnom mieste skôr než slnko dostane šancu zničiť všetku krásnu hmlu. Experimentujte s rôznymi expozíciami, aby ste sa uistili, že dostanete čo najlepšie zábery.

Buďte odvážni, dobre sa oblečte a vydajte sa na dobrodružstvo. Zimná krajina plná divov len čaká na to, aby ste ju odfotili.

Ak sa vám fotografia nepodarí, nezúfajte. Potešte sa pobytu na čerstvom vzduchu a zážitkom pri prekonávaní prekážok.

Ak hľadáte vhodný fotoaparát na fotenie, neváhajte navštíviť naše predajne FOTOLAB alebo náš web.

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Komentáre

  • Co sa tyka bateriek tak tam treba povedat ze hlavne kvoli chladnemu pocasiu je s baterkami velky problem. Aj plne nabite baterie v chlade stracaju rychlejsie kapacitu a potrebuju ozivenie. Hlavne sa to tyka nabijatelnych baterii, ktore uz maju vela cyklov za sebou! Odporucam ked prenasate fotoaparat zo zimy do tepla aby sa neotvarala ziadna jeho cast /priestor na baterie a pamatovu kartu/ a by sa dal do sacku aspon na 30 minut. Takto predideme zarosovaniu vnutri fotaku.