CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE 2020 – Poklady Horehronia

Pomaly sa končí leto a s ním aj náš letný projekt Cestuj s CEWE po Slovensku, kde sme spolu precestovali zaujímavé oblasti a miesta v našej krajine. Veríme, že sa vám naše tipy páčili a máme pre vás ešte jeden posledný.

Dnes sa spolu vydáme na výlet na Horehronie. Tento región nám učaroval a bolo tu tak krásne, že si podľa môjho názoru zaslúži omnoho viac pozornosti.

Región Horehronie sa rozprestiera na hornom toku rieky Hron, v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Tento región je určite jednou z najmalebnejších častí Slovenska vďaka krásnej, nedotknutej prírode, bohatej kultúre a miestnym tradíciám.

Dva národné parky, Národný park Nízke TatryNárodný park Muránska planina patria určite k hlavným lákadlám regiónu. Populárne turistické centrá sú Mýto pod ĎumbieromTále, kde nájdete množstvo športových možností aj aktivít pre deti. Navštíviť môžete neďalekú Bystriansku jaskyňu či kúpele v Brusne.

Dnes vám predstavíme zopár skrytých pokladov Horehronia, ktoré možno nie sú až také známe, zato však o to krajšie.

Čiernohronská železnica a Lesnícky skanzen

História Čiernohronskej železničky sa začala písať už v roku 1909 a v roku 1982 sa Čiernohronská železnička stala štátnou kultúrnou pamiatkou. Spoznajte krásnu Slovenského Rudohoria a odvezte sa vláčikom po malebnej úzkorozchodnej železničke.

Čiernohronská železnička v Čiernom Balogu premáva počas letnej sezóny od 2.5. do 30.9. na troch možných tratiach. Súpravu historických osobných vozňov ťahajú parné aj motorové lokomotívy. Zaujímavosťou je i ručný spôsob brzdenia súprav, obvyklý práve na lesných železniciach.

Vybrali sme si zelenú trasu do Vydrovskej doliny a Lesníckeho skanzenu. Výlet je ako stvorený pre rodiny s deťmi a kočík ani bicykel nie sú problém. Historický vláčik vás najskôr prevezie cez celý skanzen.

Môžete vystúpiť na ktorejkoľvek z troch zastávok, prejsť sa chodníčkami v skanzene, obdivovať daniele a diviaky vo výbehoch, prejsť detským náučným chodníkom a zastaviť sa v Minilande aj medveďom brlohu. Lístok na vláčik platí celý deň a môžete sa kedykoľvek vrátiť naspäť do Čierneho Balogu. Ideálne ako celodenný, či poldenný výlet pre celú rodinu.

Chmarošský viadukt

Ocitnete sa takmer vo svete Harryho Pottera. Chmarošský viadukt pri Telgárte, pod Kráľovou hoľou je jednou z najznámejších technických pamiatok na Slovensku. Obľúbený je hlavne u fotografov a je dominantou okolia. Nájdete ho jednoducho. S dĺžkou 113,6 m a výškou 18 m pretína Gregorovu dolinu a je vidno z hlavnej cesty smerom z Telgártu na Vernár.

Osada Kysuca

Túto osadu by ste v turistických sprievodcoch hľadali márne. Z mapy však nezmizla, je súčasťou obce Drábsko, a len vďaka chalupárom je dnes udržiavaný živý skanzen. Je ukrytá v lone prírody, nevedie do nej ani asfaltová cesta, ale môžete sa napiť z lesného prameňa, ktorý osadou preteká. Tí, čo toto miesto poznajú, ho prezývajú miestny Vlkolínec. Osada Kysuca vám odhalí jedinečnú ľudovú architektúru, dodnes turistami neobjavenú.

Budete sa cítiť ako v rozprávke. Ako prechádzate po lesnej ceste, z jednej strany počujete žblnkot potôčika a pred vami sa z lesa vynorí asi dvadsiatka krásne udržiavaných drevených chalúpok. Domy predstavujú jednu z najzachovalejších oblastí ľudovej architektúry na Slovensku.

Dedinka Kysuca má len jedného trvalého obyvateľa a dve drevenice sú k dispozícii na prenájom pre turistov. Ak sa rozhodnete stráviť tu pár dní, čaká vás dokonalý digitálny detox. V dedinke nie je verejné osvetlenie, mobilný signál ani internet, a keď budete mať šťastie, stretnete srnky prechádzať sa priamo stredom dedinky.

Kamenistá dolina (CHKO Poľana)

Pod obcou Sihla začína cyklochodník, ktorý vás prevedie 25 kilometrov dlhou Kamenistou dolinou, ktorá je rajom nie len pre cyklistov. Prekvapí vás nádhernými výhľadmi, tichom a pokojom v srdci nedotknutej prírody. Prvých 2,5 kilometra je potok vyhlásený za chránený prírodný areál – Meandre Kamenistého potoka.

Ďalej po prúde je potok domovom ohrozenej Vydry riečnej. Kamenistý potok tvorí jeden z prítokov Čierneho Hrona. Prechádzka je ideálna aj pre deti a rodičov s kočíkmi, keďže cesta je vyasfaltovaná. Čarovnú atmosféru dotváralo stádo pasúcich sa kravičiek, ktoré nás po ceste sprevádzali.

Horehronie určite stojí za návštevu a prekvapí vás čistotou a krásnou prírodou. Cyklisti, rodiny s deťmi aj turisti si tu určite prídu na svoje a užijú si dovolenku na Slovensku naplno!

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár