CEWE Fotolab blog

Nikon Prostaff 7s 8×30 – ideálny spoločník na dlhé výlety

Nikon Prostaff 7S 8×30 ponúka používateľovi dostatočne ľahkú a kompaktnú konštrukciu, ktorú ocenia najmä tí, ktorí sa dlhodobo pohybujú v prírode, a pre ktorých by bol veľký ďalekohľad značnou záťažou.

Ďalekohľad Nikon Prostaff 7S 8×30 dostal nový optický systém, ktorý poskytuje ostrý obraz prekvapujúcej kvality v tejto cenovej kategórii. Veľmi pozitívna je vodotesnosť na 10 minút do hĺbky 1 metra. Vyznačuje sa tiež odolnosťou proti zahmlievaniu a vylepšenou priľnavosťou, čo uľahčuje manipuláciu za všetkých poveternostných podmienok.

Pri návrhu ďalekohľadu bol hlavnou prioritou komfort pozorovania, ktorý si naozaj užijete napríklad pri pozorovaní života v prírode. K jednoduchému nastaveniu ďalekohľadu prispieva aj vrubovanie na dostatočne veľkom zaostrovacom krúžku, a tak k plynulému chodu. Široký popruh sa nezarezáva do krku.

Z hľadiska optickej kvality patrí medzi silné stránky kontrastný, vyvážený a celkovo ostrý obraz. Dôležitá je aj vernosť farieb, ktorú si všimnete už na prvý “dotyk”.

Recenzent Pavel Krátký hovorí:

“Ďalekohľad znesie porovnanie aj s drahšími modelmi s rovnakými parametrami. Príjemný dizajn, kompaktné rozmery a nízka hmotnosť robia z tohto ďalekohľadu ideálneho spoločníka do lesa a hôr. Model Prostaff 7s 8×30 doslova klame svojím telom. Na prvý pohľad vyzerá skôr ako “malý chlapík” než ako poriadny ďalekohľad, ale po priložení ďalekohľadu k očiam a pohľade na krajinu zmeníte názor. V tomto prípade na veľkosti naozaj nezáleží – naopak, tento kompaktný ďalekohľad si zamilujete a budete ho chcieť mať po ruke veľmi často.”

Ďalekohľad Prostaff 7s je vybavený optickým sklom BaK4 s viacerými antireflexnými vrstvami na šošovkách a hranoloch. Ostrosť obrazu zabezpečujú vrstvy fázovej korekcie a zrkadlové vrstvy s vysokou odrazivosťou na strešných hranoloch. Nevýhodou sú krytky objektívu. Nie sú vybavené tzv. gumičkami na pripevnenie k telu ďalekohľadu, ako je to v prípade drahších modelov Monarch. V prípade hodnotenia ďalekohľadu ako celku budete za kúpnu cenu len ťažko hľadať alternatívu.

Kľúčové technické vlastnosti:

– Zväčšenie 8x.

– Priemer objektívu: 30 mm

– Uhol zorného poľa (skutočný, v stupňoch): 6,5

– Zorný uhol (zdanlivý, v stupňoch): 48,9

– Priemer zorného poľa pri 1000 m: 114 m

– Priemer výstupnej zrenice: 3,8 mm

– Relatívna svietivosť: 14,4

– Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť: 2,5 m

– Nastavenie osovej vzdialenosti okulárov: 56-72 mm

– Hmotnosť: 415 g

– Dĺžka: 119 mm

– Šírka: 123 mm

– Typ: Roof

Pridať komentár