CEWE Fotolab blog

Recenzia: Olympus OM-D E-M5 Mark III

Hoci máme Olympus OM-D E-M5 Mark III na trhu už od konca roku 2019, vzhľadom na „korona časy“, keď celý svet výrazne spomalil, ho stále môžme považovať za nový produkt. Priaznivcami Olympusu dlho očakávaný fotoaparát určený predovšetkým náročným amatérom, ale ako šikovné záložné telo aj poloprofesionálom a profesionálom, prináša asi všetko očakávané, možno aj trochu naviac. S prižmúrením jedného oka by sa dalo povedať, že je to E-M1 II, len v menšom tele. Ale poporiadku.

Olympus E-M 5 III + novinka Olympus 8-25mm f/4

 

Bezzrkadlovku Olympus OM-D E-M5 Mark III vlastním druhý mesiac, pretože parametre, ktoré ponúka a krátky test obrazového výstupu a kvality AF ma presvedčili veľmi rýchlo. Fotoaparát je ergonomicky veľmi spratný, porovnateľný veľkosťou s nižšou radou Olympus E-M10. Dizajnovo je to klasika od Olympusu, vychádzajúca z tvaru kinofilmových zrkadloviek. Telo je s kvalitných plastov, čo v porovnaní so staršou verziou E-M5 Mark II, znamená nižšiu hmotnosť a lepšiu utesnenosť voči vplyvom počasia.

Vľavo nový Olympus OM-D E-M5 III, vpravo kinofilmová klasika Olympus OM10

 

Ovládanie fotoaparátu je praktické, prehľadné, menu štandardne olympusácke, čiže s množstvom softvérových nastavení. Niektorým užívateľom môže chýbať joystick, ktorý poznáme z najvyššej E-M1 rady. Mne osobne nechýba, hoci jeho prednosti poznám z iných systémov, no vyhovuje mi aj klasický D-pad systém.

Olympus E-M 5 III + Olympus 25mm f/1,2

 

Čo sa týka všeobecného porovnania s predošlou verziou, novinka je lepšia prakticky v každom smere. Snímač s vyšším rozlíšením, lepším dynamickým rozsahom, nižším šumom pri vysokom ISO, podstatne lepším AF na báze fázového zaostrovania, lepšou stabilizáciou obrazu, lepším hľadáčikom. Nie rozlíšením, to bohužiaľ u Olympusu stále zostáva na max. 2,36 milióna bodov, ale podaním kontrastu, jasu, prekreslenia obrazu a frekvencie obnovovania. Zaujme lepšie odstraňovanie prachu zo snímača, vďaka novému procesoru podpora AF starších objektívov Zuiko Digital, 4K video a rôzne softvérové, kreatívne možnosti ako sú Pro Capture, Live Composite alebo Focus Stacking.

Olympus E-M 5 III + Olympus 25mm f/1,2

 

Obrazová kvalita

Na každom fotoaparáte ma z pohľadu výkonu zaujímajú najmä dve veci, obrazová kvalita a kvalita zaostrovania, najmä toho kontinuálneho. Model E-M5 III prináša nielen v rámci Olympusu, ale aj celej M4/3 kategórie to najlepšie, čo sa obrazovej kvality týka.

Olympus E-M5 III + novinka Olympus 8-25mm f/4, júlové skoro priame poludnie

 

Dynamický rozsah snímača je vzhľadom na jeho veľkosť skvelý, pri starších Olympusoch bol občas problém vytiahnuť prijateľným spôsobom kresbu z tieňov, najmä z fotografií robených v tom najhoršom svetle. Nový 20Mpix snímač to zvláda veľmi fajn, rovnako použitie vyššieho ISO pre mňa subjektívne bez problémov do hranice 6400, pri čiernobielej fotografii aj 12800. Ale tento parameter nie je možné objektívne hodnotiť, miera šumu závisí od subjektívneho pohľadu konkrétneho užívateľa.  Za zmienku stojí aj vynikajúca reprodukcia farieb, fotky robené priamo do jpeg formátu pôsobia veľmi prirodzene, vyváženie bielej funguje výborne.

„Chytiť svetlo“ je veľmi podstatné, niekedy aj doslova. Olympus E-M5 III + Olympus 17mm f/1,8

 

Automatické zaostrovanie

Automatické zaostrovanie u bezzrkadloviek Olympus bolo vždy pohotové a spoľahlivé. Bohužiaľ dlho len to AF-S, čiže používané pri statických scénach. S kvalitou AF-C, čiže kontinuálneho ostrenia  používaného pri dynamických scénach bojovali všetci výrobcovia CSC fotoaparátov a dlhé roky, kedy výrazne zaostávali za spoľahlivosťou ostrenia v najlepších zrkadlovkách. Pred pár rokmi nastal obrat, u Olympusu to bol pre mňa prelomový model E-M1 II, z ktorého si tretí, najnovší z rady E-M5 vzal všetko podstatné. Autofocus so 121 bodmi s fázovou detekciou je priam bleskový, plynulý a presný, v nastavení tracking to síce nie je to najrýchlejšie, čo som kedy skúsil, ale zároveň to spĺňa moje očakávania na 100% a v rámci kategórie fotoaparátu to moje očakávania predčilo.

Olympus E-M5 III + Olympus 40-150mm f/2,8 a ideálny motív na preverenie AF-C

Záver a hodnotenie

Zhruba po piatich rokoch vynovil Olympus svoj veľmi úspešný model E-M5 Mark II. Novinka naplnila priania užívateľov prakticky po každej stránke a z môjho pohľadu priniesla maximum možného v rámci kategórie, do ktorej patrí. Nielen obrazovo, ale aj ergonomicky, kvalitou zaostrovania a rôznymi vychytávkami, ktoré uľahčujú fotenie, ale aj postprocess. Dalo by sa polemizovať, či nebolo možné implementovať ešte vyššie technické parametre, pretože dva sloty na kartu by boli skvelé, o batérii s väčšou kapacitou ani nehovorím, ale to už by bola príliš veľká konkurencia najvyšším modelom Olympusu E-M1 Mark III, E-M1X, či stále populárnemu E-M1 Mark II.

Olympus E-M 5 III + Olympus 25mm f/1,2

 

Pre mňa je tretia verzia E-M5 rady dokonalým modelom vo svojej kategórii. Malý, spratný, vhodný nielen na bežné denné nosenie, výlety, cestovanie, či rodinné fotenia, ale s kvalitnými objektívmi odvedie výbornú robotu v akejkoľvek fototéme. V kategórii M4/3 je to určite jeden z najlepších fotoaparátov na trhu, v pomere cena/výkon možno subjektívne aj najlepší.

Subjektívne udeľujem hodnotenie 95%.

Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár