CEWE Fotolab blog

Nenápadný velikán – Nikon Coolpix B500

Fotoaparát Nikon Coolpix B500 patrí do triedy takzvaných ultrazoomových fotoaparátov. Na testovanie som si zobral verziu v čiernej farbe, v ponuke ho môžete nájsť aj v červenom prevedení.

Fotoaparát sa vyznačuje výrazným úchopovým gripom, preto sa dobre drží a nemáte pocit, že vám pri fotografovaní vypadne z ruky. Na bočnej strane objektívu je umiestnené tlačidlo zoomovania, ktoré umožňuje jemnejšie zoomovanie bez sekania, výhodné hlavne pri natáčaní videa. Vedľa sa nachádza zaujímavé tlačidlo. Po jeho stlačení sa vám orámuje scéna, ktorú ste nazoomovali a fotoaparát vám ukáže, akú časť zo scény odfotografujete. Zaujímavá funkcia, ktorú ťažko človek opíše, treba ju vyskúšať. Hlavnou prednosťou tohto fotoaparátu je jeho 40-násobný zoom. Na začiatku zoomu je krásny širokouhlý záber 22,5 mm a pri plnom zoome sa dostaneme až na extrémne priblíženie 900 mm, čo je úžasný rozsah.

Zadnej časti fotoaparátu dominuje 3-palcový výklopný LCD displej. Možnosť natáčania videa vo Full HD je samozrejmosťou. Tlačidlo na spúšťanie videa je na zadnej stene/strane fotoaparátu. Jeho umiestnenie mi osobne nevyhovovalo, nakoľko mám väčšie ruky a stávalo sa, že som palcom natáčanie videa nechtiac spustil. Je to však len otázka zvyku. Fotoaparát obsahuje zaujímavú funkciu SnapBridge. Po nainštalovaní aplikácie do vášho telefónu alebo tabletu môžete fotografie hneď po nasnímaní zdieľať. Samozrejme nechýbajú WIFI a Bluetooth. Zaujímavé je napájanie fotoaparátu na 4 tužkové batérie AA. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako nevýhoda, ale tieto batérie sú dostupné takmer všade. Nemusíte mať preto obavy z toho, či máte po ruke nabitú batériu, resp. z prípadnej nekompatibility elektrickej siete. Výdrž tužkových batérií v tomto fotoaparáte je naozaj slušná.

Fotografovanie v praxi

Moje prvé kroky s týmto fotoaparátom viedli do centra hmlistej Bratislavy. Na prvý pohľad nič lákavé, ale napriek tomu som mal pocit, že aj tento druh pochmúrnej fotografie má svoje čaro a atmosféru. Samotná hmla krásne vynikne v parkoch so stromami, či v lese. Mestské budovy zahalené v ťažkej hmle len z časti ukazujú svoju pravú tvár a nútia nás zapojiť fantáziu, ktorá doplní všetko neviditeľné. Veľmi ma pobavila lavička v Medickej záhrade. Napriek zime a snehu na nej nechýbali obvyklé, celoročne sa vyskytujúce vankúše. 

Hmlu je najlepšie fotografovať v čiernobielom režime alebo následne doma fotografie previesť do čiernobiela. Na čiernobielych fotkách hmla a pochmúrna atmosféra dobre vyniká. S týmto fotoaparátom sa výborne pracuje hlavne kvôli jeho univerzálnemu objektívu. V jednom tele máte k dispozícii úžasný široký záber 22,5 mm na štedré širokouhlé fotografie a vzápätí môžete použiť zoom až 900 mm a odfotografovať tak detail na streche výškovej budovy. To isté zažijete pri mori alebo v horách. Príťažlivý širokouhlý záber morskej zátoky alebo horského hrebeňa a následne detail vzdialenej rybárskej lode ďaleko na mori, či na kamzíka vysoko v skalách.

Fotoaparát fotografuje rýchlo a veľmi nezdržuje pri zápise na kartu. Samozrejme je dôležité použiť dostatočne rýchlu kartu. Potreba rýchlej pamäťovej karty je dôležitá kvôli plynulému zápisu pri natáčaní Full HD videa. Zoomovať môžete klasickým tlačidlom pri spúšti alebo pomocným tlačidlom zoomu na boku objektívu. Aj keď som zástancom fotografovania, pri ktorom si sami nastavíte jednotlivé parametre, Nikon Coolpix B500 takéto možnosti neponúka a nie sú ani potrebné. Nastaviť si môžete len základné parametre. Všetko ostatné za vás urobí AUTOMATIKA a priznávam, že veľmi slušne.

Moje kroky po fotografovaní v mestskom parku viedli na bratislavskú Kolibu. Cesta trolejbusom sa stala tajomnou a pripomínala cestu do oblakov. Čím vyššie sme boli, tím viac hmla dominovala. Na konečnej zástavke sme sa ocitli akoby v  mlieku. Les na Kolibe bol veľmi fotogenický. Často som fotografoval z podhľadu, kde som využil výklopný LCD displej. Ten sa nevyklápa do strany, ale len v smere od tela fotoaparátu v rôznych uhloch na špeciálnej výsuvnej konzole. Naklápanie LCD displeja som využil pri fotografovaní makro záberov. Po prepnutí do tohto režimu je možné ísť k objektu naozaj blízko, zhruba 1 cm, čo je veľmi slušné. Fotoaparát som vyskúšal aj v ukážkovom počasí počas plného slnka a modrej oblohy. Opakovane som fotografoval v celom rozsahu objektívu od širokouhlých fotografií až po extrémne priblíženie teleobjektívu. Je to celkom návykové a človeka to núti neustále všetko približovať a dívať sa na objekty z rôznych perspektív. Veci, ktoré sa doteraz zdali nedosiahnuteľné, sa stanú prístupnými. Dlhé roky som sa pokúšal odfotografovať vrany. Sú veľmi plaché. Akonáhle pri nich zastavíte, hneď odletia. Teraz nebol problém, stačilo stáť dostatočne ďaleko a s maximálnym zoomom 900 mm sa bez problémov dali odfotografovať. Osobne ma prekvapilo, ako dobre sa dal priblížiť Mesiac. Na jednej fotke je odfotografovaný na maximálnom optickom zoome a na druhej s digitálnym zoomom.

Stabilizácia pracuje tak účinne, že aj na maximálnom ohnisku je možné fotografovať z ruky a fotky sú stále ostré. V slnečnom počasí som vyskúšal aj pár kreatívnych režimov. V jednom z nich stačí odfotografovať jednu fotografiu a ďalšie štyri už fotoaparát vytvorí sám, vrátane efektov v rôznych farebných podaniach. Ja osobne som efekty veľmi nevyužíval. Podľa môjho názoru je samotné farebné podanie v bežnom režime veľmi pekné. Fotoaparát dobre pracuje s protisvetlom. Prechádzka mestom za ranného slnečného svetla nebola pre neho problémom. Ak máte radi fotografovanie života v uliciach, tento fotoaparát vám umožní viac ako bežné kompaktné fotoaparáty. Fotografie sa budú od iných odlišovať a stanú sa zaujímavejšími.

Na záver

Fotoaparát je určený pre užívateľov, ktorí potrebujú skladný a výkonný aparát s nadštandardným rozsahom zoomu. Je vhodný pre tých, ktorí nechcú riešiť nastavenia a radi len tak slobodne fotografujú. Fotoaparát je dostatočne výkonný na to, aby všetky nastavenia bravúrne zvládol za vás. Stačí ho len zo sebou zobrať všade tam, kde spolu vytvoríte tie najkrajšie spomienky.

Video recenziu su môžete pozrieť – TU.


Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár