CEWE Fotolab blog

Nikon Coolpix P1000 – Nemožné sa stalo skutočnosťou (recenzia)

Aby som povedal pravdu, fotoaparát Nikon Coolpix P1000 je fotoaparát s veľkým F, a to doslova. Fotoaparát je väčších rozmerov, možno by sme mohli povedať, že je až obrovský.

Prvé dojmy:

Keď sa mi pri jeho predstavení prvý krát dostal do rúk, neveril som že je vôbec možné v kompaktnom fotoaparáte dosiahnuť taký obrovský optický rozsah. 24 až 3000mm optického zoomu je fenomén. Konečná hodnota 3000mm je porovnateľná jedine s vesmírnym teleskopom. Keby mi pred pár rokmi niekto povedal, že hodnota optického zoomu dosiahne takúto hodnotu, považoval by som to za sci-fi. Realita je iná a my tu dnes máme bežne komerčne dostupný fotoaparát s takýmito parametrami.

Všetko ostatné v tomto fotoaparáte je už bežné a pekne zapadá do súčasného štandardu, ktorý ponúka trh s fotoaparátmi. Rozlíšenie 16MPx, 4K video, výklopný LCD displej a taktiež kvalitný elektronický hľadáčik. Keď sa vrátim k objektívu a jeho svetelnosti, tá je na širokom ohnisku 24mm v peknej hodnote f/2,8 a na úplnom konci 3000mm f/8. Na ukladanie fotografií a videa sa používajú klasické SD, SDHC a SDXC karty. Pre nadšencov videa je na fotoaparát možné pripojiť aj externý mikrofón a vylepšiť tak nahrávanie zvuku pri videosekvenciách.

Fotografovanie v praxi:

S fotoaparátom sme sa vybrali do neďalekého Rakúska. Nad mestom Hainburg je pekné a fotogenické miesto, kopec Braunsberg, odkiaľ je zaujímavý výhľad na mesto a široké okolie. Síce bol nad mestom celkom veľký opar, niekoľko fotografií sa mi predsa len podarilo urobiť. Pokiaľ by boli dobré svetelné podmienky, dali by sa nafotiť úžasné fotografie. Je neuveriteľné mať s jedným fotoaparátom tak veľké a kreatívne možnosti  využitia optického zoomu.

 

Tieto možnosti som mohol výborne využiť pri fotografovaní na Devínskej šarkaniáde. Množstvo šarkanov sa nachádzalo v rôznych vzdialenostiach od zeme. Bol  to ten správny moment, kedy som potenciál tohto fotoaparátu naplno využil. Možnosti teleobjektívu sa dajú výborne využiť aj pri fotografovaní ľudí/portrétov. Dokonca pri tomto objektíve, ktorý disponuje obrovským rozsahom, môžete portréty fotografovať aj z väčšej vzdialenosti. To isté sa týka aj zvierat v prírode. Každý kto dlhé hodiny čaká na posede, môže teraz odfotografovať zviera aj z omnoho väčšej vzdialenosti ako doteraz.

 

Veľkou zaujímavosťou je fakt že napriek veľkému rozsahu objektívu je možné väčšinu scén a situácií fotografovať z ruky. Statív som nepoužil ani raz, dokonca sa mi zdalo že stabilizácia je tak účinná, že aj pri 3000mm som odfotografoval ostrú fotografiu. Ako príklad uvediem fotogenickú siluetu žeriava pri západe slnka. Detaily konštrukcie žeriava pri 3000mm som fotografoval priamo z ruky bez statívu. Je to ťažko uveriteľné, ale fotografia nebola rozmazaná, priznám sa nerozumiem tomu, ale je to tak.

 

Treba si ale zvyknúť na jednu vec, fotoaparát je veľký a pri zoomovaní sa výrazne mení ťažisko. Jednoducho v prvej polovici zoomu, zhruba do 500-800mm je ťažisko na strane tela fotoaparátu, no pri polohách od 1000 do 3000mm sa ťažisko doslova preklopí na prednú časť ťažkého tubusu. Je to zvyk, niekoľkokrát sa mi fotoaparát pri prechádzaní celého rozsahu zoomu a zmene ťažiska dosť mykol, treba ho pevne držať v rukách, hlavne pri točení videa.

Pre každého kto bude tento fotoaparát používať aj ako kameru je k dispozícií konektor na pripojenie externého mikrofónu. Skúšali sme natáčanie 4K videa pri 30obr./s. Všetko funguje ako má, z bočnej časti fotoaparátu je doplnkové tlačidlo na plynulý zoom bez sekania. Počas videa je možné využívať celý rozsah objektívu, čo je super. Vytvára to úplne nové možnosti, kreácie, dimenzie a natáčanie nabralo úplne iné rozmery ako doteraz.

Na záver:

Nikon Coolpix P1000 je skutočne výnimočný fotoaparát, ktorý vám dovolí dovidieť aj na miesta kde by vás to v minulosti ani nenapadlo. Počas fotografovania nad Hainburgom ako aj na rozhľadni blízko Koliby sa mi stalo že fotoaparát dovidel skutočne ďaleko. Problém bol ale vo viditeľnosti. Na niektorých fotografiách, z rozhľadne na Kolibe umiestnených v galérií, je  viditeľný opar s chýbajúcim kontrastom.

 

Odporúčam, keď sa vyberiete na miesta kde chcete fotografovať pekné výhľady, vopred si zistite aké bude počasie, prípadne viditeľnosť. Ak tak neurobíte, nemusia sa fotky úplne podariť, no ak áno budete hrdý majiteľ fotografií, ktoré len tak jednoducho neurobíte. Výbornou témou je fotografovanie mesiaca. Hlavne v splne dokážete nafotiť krásne detaily jeho kráterov.

Fotoaparát je  skutočne výkonný, poskytuje všetko čo dnešné technológie vyžadujú. Má fenomenálny rozsah optického zoomu a tým absolútne dominuje. Ak ste pripravení na svoje potulky nosiť 1,5 kg ťažký fotoaparát, máte vyhraté. Všetky vaše fotografie budú určite iné, zaujímavejšie a vzdialenosť pri fotografovaní nebude problémom.

Plusy:

  • Optický rozsah zoomu 24-3000mm.
  • Dobrá svetelnosť f/2,8 na začiatku ohniska.
  • 4K video
  • Výklopný LCD displej do bočnej strany.
  • Možnosť pripojenia externého mikrofónu.
  • Kvalitný hľadáčik
  • Dobrá kvalita obrazu po celom rozsahu zoomu.
  • Výkonná stabilizácia obrazu.

Mínusy:

  • Fotoaparát je doslova obrovský, optický rozsah to ale vyžaduje.
  • Pri opare a fotografovaní na maximálnom zoome sú fotografie ako cez zahmlené sklo (prejavilo sa len pri opare na skutočne veľké vzdialenosti).
  • Výrazná zmena ťažiska pri zoomovaní, naklápanie fotoaparátu (pomôže statív alebo pevná ruka). Môže byť problém najmä pri videách

 

Na našom Youtube nájdete aj videorecenziu tohto fotoparátu – tu.


 

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Komentár

  • Ako dalekohlad fakt vyborne. Do clanku by som doplnil ze senzor je 1/2.3″ CMOS co je na urovni malych kompaktov z roku pana…