CEWE Fotolab blog

Makro svet na dosah Olympus 30mm f/3,5 MACRO

Prvé dojmy:

Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm f/3,5 MACRO je nový makroobjektív spoločnosti Olympus za naozaj príjemnú cenu. Veľmi som sa naňho tešil, hlavne na jeho výkon vo fotografovaní detailov. Objektív má jednoduchú konštrukciu s malou prednou šošovkou a priemerom objektívu 46mm, vhodným pre použitie fotografických filtrov. Na objektíve je poctivý a dostatočne široký ostriaci prstenec, čo uľahčuje prácu a presnosť manuálneho ostrenia. Zväčšenie objektívu je úctyhodné 1,25:1, ide o micro 4/3 snímač. Z tohto dôvodu je miera zväčšenia väčšia ako u plnoformátového snímača. Pokiaľ by sme zväčšenie objektívu prepočítali na plnoformátový snímač, bolo by až 2,5:1. Takéto zväčšenie by ste s bežným makro objektívom na plnoformátovom snímači dosiahli len pridaním medzikrúžkov. V prípade Olympusu ZUIKO DIGITAL ED 30mm f/3,5 MACRO máme takéto úžasné zväčšenie v jednom malom objektíve.

Bližšie informácie a technické špecifikácie o objektíve nájdete tu.

Fotografovanie v praxi :

Objektív som vyskúšal najprv pri fotografovaní rôznych malých predmetov ako sú tenké nitky, korálky, kvapky vody či detaily eurobankovky. Fotoaparát s objektívom som pripevnil na stabilný statív. Pri fotografovaní takýchto detailov je to dôležité, pretože akýkoľvek pohyb dopredu alebo dozadu znamená stratu ostrosti. Je až neuveriteľné, ako sa dá pracovať s hĺbkou ostrosti. Pri najnižšej clone f/3,5 a zaostrení na jednu kvapku alebo korálku, dosiahnete ostrosť len na malom kúsku obrazu, ostatná časť snímky je až magicky rozmazaná. Špecifikácia možnosti najkratšieho zaostrenia hovorí o vzdialenosti 9,5cm od roviny snímača. V praxi to znamenalo, že aj pri vzdialenosti len 3cm od šošovky, objektív zaostroval. Zaujímavé je že objektív zaostruje aj pri bezprostrednom priblížení sa k šošovke. Pri makro fotografovaní hmyzu a iných živých organizmov to však nemusí byť vždy pozitívom. Opakom je fotografovanie neuveriteľných detailov v produktovej a umeleckej fotografii, kde tento objektív úplne exceluje a dominuje. Fotografie sú krásne ostré a plné detailov.

Objektív som vyskúšal aj pri fotografovaní ľudského oka. Nie je to jednoduché, objektív musíte priblížiť tesne k oku, zaostriť a hneď exponovať. Treba byť trpezlivý a určite sa Vám pár úžasných a pekne ostrých fotografií podarí. Ja som fotografoval oko mojej malej dcérky a niekoľko záberov sa mi podarilo. Až pri takýchto detailoch skutočne objavíte krásu a štruktúru ľudského oka.

Keďže je skorá jar a príroda sa pomaly prebúdza, objektív som testoval aj v prírode pri malom Draždiaku v Petržalke. Urobil som pár detailných záberov snežienok, ale viac ma zaujal žltý lišajník na okolitých stromoch a konároch. Časti lišajníka, viditeľné voľným okom, nie sú ničím zaujímavé, možno len sýtou žltooranžovou farbou. Keď som ho však odfotografoval skúšaným makro objektívom, objavila sa ich skrytá krása a svet neuveriteľných detailov.

Na záver :

Tento objektív je úžasný, ako stvorený pre priaznivcov detailov a makro sveta. Ako som už spomínal, je prioritne určený na fotografovanie produktovej a umeleckej fotografie. Je schopný zosnímať aj voľným okom neviditeľné detaily, umelecké dielo urobí aj zo všednej nitky a v nej zachytenej kvapky.

Netreba však zabúdať, že tento objektív je vhodný aj na plnohodnotné fotografovanie bežných scén. Po niekoľkohodinovom fotografovaní makra môžete bez nutnosti výmeny objektívu kľudne urobiť aj pár záberov okolia. Objektív nie je veľmi vhodný na fotografovanie živého hmyzu, nakoľko pri priblížení a zaostrení hmyz hneď odletí. Taktiež fotografovanie portrétov nebude úplne ideálne z dôvodu kratšieho ohniska a clony f/3,5.

Na fotografovanie hmyzu a portrétov určite odporúčam objektív Olympus m.zuiko 60mm f/2,8.

Videorecenziu si môžete pozrieť tu.


 

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár