CEWE Fotolab blog

Nenápadný telom, ohromujúci výkonom – Olympus E-M10 Mark II

Prvé dojmy

Prvý kontakt s fotoaparátom som mal na školení firmy Olympus vo Vysokých Tatrách. Olympus E-M10 Mark II je svojím vzhľadom a rozmermi ešte bližšie k starej kinofilmovej klasike Olympus OM 1, dokonca vyzerá byť ešte o niečo menší. Zapínanie fotoaparátu je na ľavej strane horného krytu a je identické so zapínaním expozimetra na filmovom Olympus OM 1.

Fotoaparát dobre padne do ruky. Ak však máte väčšie ruky, je možné si dokúpiť doplnkový grip. Pri fotografovaní som absenciu väčšieho gripu nepociťoval. Všetky voliče sú rozumne rozmiestnené a pri fotení si na ne veľmi rýchlo zvyknete. Na fotoaparáte je dostatok tlačidiel, prostredníctvom ktorých si môžete prednastaviť vaše obľúbené funkcie. Dva kruhové voliče na hornom kryte sa používajú na nastavenie clony, času expozície a prípadnej kompenzácie expozície. Pohľad do hľadáčika s rozlíšením 2,36 milióna bodov je balzamom pre oko fotografa. Veľkosť hľadáčika a čistota obrazu mi poskytla slobodné a kreatívne komponovanie.

Pre priaznivcov optického hľadáčika je vo fotoaparáte možné nastaviť jeho simuláciu S-OVF, a mať tak k dispozícii pohľad bez úprav ako cez klasický optický hľadáčik. Pri fotení v zahmlených Vysokých Tatrách som na vytvorenie zaujímavých záberov využil 14 umeleckých filtrov.

Fotografovanie v praxi
Téma znela „Neviditeľné Tatry“. Počas celého školenia v Tatrách bolo daždivé a hmlisté počasie. Hory boli neustále zahalené v ťažkých mrakoch, hmle a fotenie bolo komplikované. Napriek týmto komplikáciám bolo fotografovanie veľmi inšpiratívne. Zahmlené štíty ponúkali dostatočný priestor na kreatívne komponovanie počas celej cesty na Popradské pleso.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotoaparát však nie je odolný voči stekajúcej vode a mrazu ako jeho drahší súrodenci, OMD-EM5 Mark II a OMD- EM1. Cestou sme prechádzali okolo zvyškov prvej snehovej nádielky v tomto roku. Jesenné listy v snehu, popadané ihličie a papradie boli vhodnými objektami na fotenie vedľajších tém zadania: „rozostrené pozadie“ a „pohyb“. K dispozícii sme mali celú škálu objektívov M.zuiko zn. Olympus, ktoré nám umožnili aj fotenie makra, či záberov s rozostreným pozadím.

Pri fotení som zistil, že často mením ostriaci bod. Na výber je k dispozícii až 81 bodov ostrenia. Novinkou v tomto fotoaparáte je taktiež možnosť výberu ostriaceho bodu jednoduchým prechádzaním prsta po LCD displeji. Pri prezentácii som to považoval za zbytočné, ale v praxi sa ukázalo, že ide o veľmi zaujímavý a rýchly spôsob zmeny bodu ostrenia. Cesta na Popradské pleso nám kvôli častému prerušovaniu na fotenie trvala necelé dve hodiny, hoci sa dá zvládnuť aj rýchlejšie. Z času na čas sa farebné listy na stromoch vynorili z hmly a vytvárali krásne scenérie. Kontrast vody v plese, hmly a farebných stromov lákal k nekonečnému komponovaniu. Z fotografického ošiaľu nás prebudil až silnejúci dážď.


Na chate sme si dali horúci čaj, výbornú kapustnicu a po chvíli sme sa vydali na spiatočnú cestu. Fotenie bolo obmedzené intenzívnym mrholením, ale niekedy sa nedalo odolať a fotografovali sme aj napriek dažďu. Obrazom farebných listov v snehu, či maličkej červenej muchotrávky sa jednoducho nedalo odolať. Osobne sa mi pri fotení v hmlistom počasí osvedčilo nastavenie VIVID módu (zvýraznenie farieb). Pokiaľ chcete mať fotografie s výraznými farbami, prípadne fotíte v prostredí pod mrakom, VIVID mód odporúčam. Napriek nepriaznivému počasiu sa mnoho fotografií podarilo, a práve táto skutočnosť im dodala zaujímavú atmosféru.

Na záver
Celkový dojem z fotenia bol veľmi pozitívny. Ani po celodennom fotografovaní nie je človek unavený váhou fotoaparátu, či nosením ťažkej brašne ako pri zrkadlovkách. Tento systémový (CSC) fotoaparát je ideálny na celodennú turistiku v horách, ale aj reportážnu fotografiu v meste. Obrazová kvalita je na špičkovej úrovni, a preto ho odporúčam všetkým, ktorí potrebujú skladný a zároveň vysoko kvalitný fotoaparát.


 

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár