CEWE Fotolab blog

Odolný a výkonný nástupca – Olympus EM5 Mark II

Prvú verziu tohto modelu OLYMPUS OM-D EM5, poznám veľmi dobre. A preto som bol zvedavý, čo novinka ponúka. Veľkým lákadlom bol pre mňa elektronický hľadáčik, ktorý si zobral parametre z profesionálneho modelu Olympus OM-D EM1. Rozlíšenie je 2,36 miliónov bodov a zväčšenie 1,48x. Parametre nesklamali a pohľad do hľadáčika je balzamom pre oko. Rozumné rozlíšenie 16 Mpx ostalo zachované a z praxe viem, že úplne postačuje. Novinkou, ktorú tento fotoaparát ponúka, je Multishot- funkcia, ktorá zvyšuje rozlíšenie zo 16 na 40 Mpx. Ide o kombináciu 8 záberov, ktoré sa vzájomne prekrývajú. Táto funkcia je ale použiteľná len pomocou statívu, takže uplatnenie nájde hlavne pri fotení krajiny, architektúry alebo iných statických scén. Získate tak obrovské zväčšeniny vo vysokej kvalite.

Fotoaparát sme mohli dôkladne preskúšať na workshope firmy Olympus. Na pláne bolo fotenie modelky v štúdiu a exteriéri. Fotili sme pomocou externých bleskov a pri rôznych úrovniach trvalého svetla. Mali sme možnosť použiť odpaľovač blesku nasadený v sánkach fotoaparátu, prípadne fotiť bez záblesku a využívať len zdroj trvalého svetla. Práve tu sa dali dobre preveriť hneď dve funkcie: ISO citlivosť a vylepšená 5-osá stabilizácia. K dispozícií sme mali celú ponuku objektívov zn. Olympus, takže kreativite sa medze nekládli. Osobne ma veľmi zaujal profesionálny objektív 40-150 mm so svetelnosťou 2,8 v celom rozsahu zoomu. Aj pri plnom zoome 150 mm (300 mm pri prepočte na kinofilm) a dlhšom čase uzávierky boli fotky brilantne ostré. Stabilizácia pracuje bezchybne. Dokonca sa z ruky dá udržať aj 1/10 sekundy, čo je obdivuhodné. Citlivosť ISO som nastavil na AUTO tak, aby hodnota nepresiahla ISO 3200, mám to odskúšané z praxe. Portrét modelky bol výborne prekreslený aj pri vyššom ISO, taktiež mihalnice, dúhovka a aj pokožka boli stále ostré. Samozrejme objektív Olympus m.zuiko 40-150/2,8 mal na obraze obrovský podiel. Priznávam, že lepšiu kresbu, ostrosť a bokeh som u Olympus objektívov ešte nevidel, a to ich už používam roky. Tento objektív sa kvalitou minimálne vyrovná špičkovému portrétnemu objektívu m.zuiko 75/1,8.

Ale vráťme sa k stabilizácii. Najlepšie sa jej funkčnosť prejavuje vo vylepšenom režime natáčania videa. Nežiadúce preostrovanie, ktoré bolo viditeľné v predošlých modeloch, je minulosťou. Snímač sa pohybuje ešte v menších krokoch. a preto je stabilizovaný akýkoľvek micro pohyb.

Fotoaparát sme nakoniec testovali aj mimo ateliéru v okolí Nového mosta. Na fotenie portrétu, či celej postavy modelky sme využili fotogenicky oblepené kovové steny a dlhé línie mostu. Slnko, ako zdroj svetla, sme usmerňovali prostredníctvom odraznej dosky a vytvárali tak zaujímavé svetelné kreácie na tvári modelky. Kvalita svetelných objektívov Olympus sa dokonale prejavila pri fotení portrétu so stromami v pozadí. Tvár vystúpila do popredia a bokeh pekne žiaril do zelena. Často som využíval aj LCD, ktorý sa dá vyklápať do bočnej strany. Predchodca mal len vyklápanie do priestoru. Pri plnom využívaní hľadáčika sa dá LCD zaklopiť a šetriť tak batériu. Tá však vydrží naozaj veľa. Po celodennom fotení som urobil zhruba 400 záberov. Ikonka prázdnej batérie začala blikať až neskoro večer. Výrobca dokonca uvádza výdrž až 750 záberov v režime Quick sleep snímok.

Olympus OM-D EM5 Mark II je plný funkcií a kreatívnych režimov. Pokiaľ sa chcete vo fotkách trochu odlišovať, určite odporúčam využiť špeciálne ART filtre. Výborná a hlavne kreatívna funkcia je Live BULB. Fotoaparát upevníte na statív, najlepšie na tmavom mieste (výhľad na mesto z kopca, v tmavej uličke či z okna hotelovej izby), nastavíte režim Live BULB a stlačíte spúšť. Tú držíte až dovtedy, kým sa na LCD nezačnú objavovať prvé kontúry a nakoniec celý obraz. Množstvo prepusteného svetla a výsledný obraz je na vás. Výhoda oproti bežnému BULB režimu je, že celý proces vytvárania záberu sa deje priamo pred vami na LCD, preto ho môžete kedykoľvek ukončiť (odporúča sa káblová spúšť). Ďalšou výbornou funkciou je Live Time, takzvané maľovanie svetlom. Tú sme aj vyskúšali na našom workshope, no museli sme počkať do úplného zotmenia. Opäť je nevyhnutný statív na pevné upevnenie fotoaparátu. V úplnej tme sa zaostrí na cielene osvetlený bod a exponuje sa. Po druhej expozícii sa do záberu môže začať maľovať svetlom. Najlepšia je baterka, prípadne iný zdroj svetla. Na fotke sa objaví akýkoľvek tvar či nápis, ktorý v mieste záberu vykreslíte baterkou. Získate tak zaujímavý nočný záber s netradičným svetelným efektom. Z touto funkciou sa dá bezhlavo vyhrať, kreativite sa medze nekladú.

Olympus OM-D EM5 Mark II sa ešte viac priblížil k starej klasike OM-1 na kinofilm. Ten bol preslávený obrovským hľadáčikom a vyslovene skladným telom. Spoločnosť Olympus vyťažila z tejto legendy maximum a do súčasnej digitálnej doby priniesla fotoaparát s veľkým hľadáčikom, krásnym výzorom a profi obrazom. Rozhodne ho odporúčam všetkým, ktorí hľadajú vysokú kvalitu obrazu, skladný a zároveň štýlový fotoaparát. Tento Olympus určite nesklame.


Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár