CEWE Fotolab blog

Top kvalita do vrecka – Canon Powershot G9x Mark II

Fotoaparát Canon Powershot G9x Mark II je dokonale prepracovaný prístroj v krásnom kovovom prevedení. Fotoaparát je skutočne kompaktný a vojde sa aj do bežného vrecka.

Prvé dojmy

Má skromný trojnásobný zoom v rozsahu 28-84mm, ale kvalita optiky je na špičkovej úrovni. Ovláda sa prostredníctvom dotykového LCD dispelja, preto je na ňom len pár tlačidiel. Zaujímavý je kruhový prstenec po obvode objektívu. Umožňuje prednastaviť rôzne funkcie ako priorita clony, času, kompenzácie expozície alebo voľby ISO. Rozloženie tlačidiel a voličov na hornej časti fotoaparátu je estetické, zároveň aj veľmi praktické. Na zadnej stene dominuje veľký 3.0 palcový dotykový LCD displej. Spustenie natáčania Full HD videa je možné zvoliť cez priame tlačidlo na zadnej stene. Pre ľudí, ktorí majú väčšie ruky sa môže fotoaparát zdať príliš malý a ťažko udržateľný v ruke. Na začiatku som mal ten pocit aj ja, ale po chvíli fotenia s nasadeným pútkom sa mi jeho rozmery zdali dokonca výhodou.

Fotografovanie v praxi

Takéto testy fotoaparátov mám veľmi rád. Stačí malá brašna alebo puzdro, niečo pod zub a ide sa. Vybral som sa do blízkeho mesta Šaľa, kde som fotografoval pár miest v centre a taktiež okolie rieky Váh. Fotoaparát má výbornú svetelnosť f/2.0 na začiatku ohniska a preto je možné fotografovať aj v horších svetelných podmienkach, prípadne efektne rozostriť pozadie zaostreného objektu. Akonáhle zvolíte clonu f/2.0 a nastavíte režim makro, dajú sa odfotografovať pekné detaily s dobrým odstúpením od pozadia. Mne sa podarili rôzne detaily kôry na stromoch, lišajníku či listu v zelenom machu.

Na dotykové ovládanie som si chvíľu musel zvykať, napriek tomu, že už dlho používam smartfón, je to stále trochu rozdiel. Priama voľba ostriaceho bodu dotykom je vyslovene úžasná a neuveriteľne praktická. Stačí sa dotknúť displeja a pohybom prsta meniť miesto ostrenia po jeho celej ploche, tak ako to poznáme u smartfónov.

Tento fotoaparát je neskutočne skladný, má výbornú optiku, svetelnosť a je rýchly. Veľmi výhodne pre ľudí, ktorí chcú fotografovať svoje deti. Smartfón Vám urobí krásnu fotografiu v exteriéri, ale akonáhle sa dostanete do interiéru a prípadne chcete dieťa jemne priblížiť, nastáva problém. Fotografie bývajú rozmazané a zašumené z nedostatku svetla a ďalších limitov. Po chvíli Vás takéto fotenie prestane baviť a smartfón odložíte.

Práve Canon Powershot G9x Mark II je odpoveďou na podobné výzvy. Cena je celkom prijateľná, parametre vyhovujú aj všetkým odporcom zrkadloviek a väčších fotoaparátov, ktorých veľkosť fotoaparátu často obmedzuje. Dôležitý je jeho brilantný výkon pri fotografovaní  pohybujúcich sa detí. Prekvapilo ma, že aj na vysokej hodnote ISO 6400 boli fotografie pekné a hlavne ostré. Skúšal som zvoliť aj nižšiu citlivosť ako ISO 640, 800 a odfotografovať moju dcérku, fotografie pri takejto citlivosti sú takisto na vysokej úrovni a v podstate bez šumu.

ISO – 640

ISO 6400

Potenciál tohto minimalistického fotoaparátu som otestoval aj pri návšteve historického centra Trnavy za pekného slnečného počasia. Vo fotoaparáte máte možnosť využiť funkciu Bluetooth na rýchle prenášanie fotografií, taktiež tu nechýba WIFI či GPS. Fotografie starého mesta v Trnave sú naozaj na špičkovej úrovni a vysoko prekonali moje očakávania. Tento fotoaparát by som sa nebál zobrať ani na miesta, kam sa dostanem len raz v živote. Fotografie sú krásne ostré, plné farieb a s dobrým dynamickým rozsahom. Rozlíšenie 20Mpx umožňuje z fotografií urobiť dostatočne veľké výrezy, ktoré aj po orezaní ostanú stále kvalitné a vhodné na tlač.

Veľkou výzvou pre malé kompaktné fotoaparáty býva nočná fotografia. Urobil som pár záberov nočného sídliska a výsledky sú viac ako dobré, dokonca špičkové. Vložiť do malých kompaktných fotoaparátov 1.0 palcový snímač bol zo strany výrobcov chvályhodný krok, čo sa v tomto prípade len potvrdilo. fotoaparát ponúka aj možnosť nastavenia viacerých režimov pre uľahčenie fotografovania rôznych tipov scén. Pokročilí užívatelia určite privítajú fotografovanie v plnom manuálnom režime a surovom formáte RAW.

Na záver

Canon Powershot G9x Mark II je ideálny fotoaparát pre ľudí, ktorí sa venujú fotografovaniu profesionálne a potrebujú kvalitný doplnkový fotoaparát. Vhodný je aj  pre majiteľov smartfónov, ktorí vyžadujú vyššiu kvalitu fotografie. Dotykové ovládanie je identické so smartfónom a minimalistické rozmery sú veľkým plusom. Jedinou nevýhodou môže byť cena fotoaparátu, hoci je stále nižšia ako pri drahých smartfónoch na trhu. Na druhej strane, kvalita výslednej fotografie, hlavne v horších svetelných podmienkach, vysoko presahuje akýkoľvek smartfón. V dnešnej dobe je fotoaparát určitým spôsobom aj módny doplnok.

Tento prístroj je krásne spracovaný, dostupný v striebornej verzii s hnedými koženými doplnkami a tiež v konzervatívnej prémiovej čiernej farbe. Ak radi cestujete a chcete mať pri sebe okrem smartfónu aj kvalitný a skladný fotoaparát, tento Canon Vám urobí vynikajúcu službu.

O kvalitách fotoaparátu sa môžete dozvvedieť aj prostredníctvom videa.


Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Komentáre

  • Hi,
    I used to have Pentax Optio S5I. 12 years later I purchased Canon Gx9 mark II.
    My pictures from the Canon are not better or sometimes worse than from 12 years old half the price Optio.
    I tried to contact Canon but they were just pointing to the manual.

    Maybe you could help me.

    1. Grain. Your portraits of the children are so clean with ISO 1000 and higher. When I took pictures of faces in similar conditions ISO 200 or ISO 400 there was a lot of grain in there. When I used “Picture Style – Portrait” there was no grain but the faces had too soft focus
    2. How to take sharp pictures of the flowers? Manual focus with MF-Focus Peaking did not help. When I take pictures from very close distance only random part of the flower is in focus.

    Please, tell me your settings for above pictures 3,4,5 and 6.
    Any advice how to focus in “Macro” mode?

    Thank you
    Bolek

    P.S.
    I like your pictures, video and comments. Very well done.

    • In most of the cases I am using the aperture priority (AV) to work with the depth of field (bokeh). I am rarely photographing in different mode. Especially when I am working with kids, I am not using any preset modes for portraits. I prefer to take picture in aperture-priority mode (AV). The photos which you can see in this review, I made in worse light conditions. I was taking it with automatic ISO and aperture f/2. In this situation the camera sets up the best ISO and fast shutter speed to avoid having a blurry photo.

      Sometimes you should to set up shutter-priority mode (TV) and set up shutter speed which fits to taking picture with moving objects – the minimum 1/250 seconds and automatic ISO. In this case the photos will be okay even with the high ISO number. It is true, that combination of high ISO and blurry photo, is not nice.

      For macro photography it is simple – just find the macro regime in the menu and try to be close to the object as you can. It should be around 5 cm for your camera. IMPORTANT! Don’t zoom in macro regime, just go closer to object.