CEWE Fotolab blog
Klobúk zavesený na morskej pláži.

Na dovolenku s fotoaparátom

Leto už klope na dvere, je najvyšší čas zbaliť si kufre a vyraziť na dovolenku. Čas plný pohody a nádherných miest si vždy radi chceme zaznamenať a hneď sa nádhernými snímkami pochváliť na sociálnych sieťach. Alebo dokonca vytlačiť CEWE FOTOKNIHU, v ktorej si potom budete listovať s rodinou a priateľmi. V tomto článku vám poradíme, čo, ako a najlepšie fotografovať, keď si užívate vysnívané voľno.

Výhľad na západ slnka.

Naplňte kufor rozumne

Každé zariadenie je na niečo dobré – ak sa budete riadiť týmto mottom pri balení kufra, pravdepodobne ho ani len nezdvihnete. Keď to nejakým spôsobom zvládnete, budete to ľutovať: najprv na letisku a potom na ceste. V skutočnosti na kvalitnú cestovateľskú fotografiu nepotrebujete veľa techniky. Väčšinou ani zrkadlovku, pretože je ťažká a nápadná. Vyžaduje totiž niekoľko objektívov a čo je najdôležitejšie, bolo by vám veľmi ľúto, keby sa s ňou niečo stalo. Ľahká bezzrkadlovka je preto najlepším „fotoparťákom“ na cestách. Často môžete dokonca použiť mobilný telefón, ktorý je vždy po ruke.

Deti na kamennej pláži mora.

Pri plánovaní večerných a nočných výletov, alebo výletov do jaskýň, sa oplatí pribaliť si kompaktný, ľahký statív.

Ďalším užitočným pomocníkom je polarizačný filter. Keď fotíte za slnečného počasia (čo vám prajeme), polarizovaná obloha vyzerá neuveriteľne: sýta modrá v kombinácii so snehovo bielymi obláčikmi dostane každého.

Určite nesmieme zabúdať na ďalšie dôležité detaily: keď idete k moru, požičajte si nepremokavý kufor a užite si fotografovanie pri šnorchlovaní. Ak plánujete turistiku so stanom, kde riskujete, že sa vaše vybavenie namočí, pribaľte si nepremokavú tašku, do ktorej ukryjete svoje vybavenie v noci a v daždi. Samozrejmosťou je náhradná karta, baterka a nabíjačka.

Zvážte aj kompaktné úložisko, na ktorom si budete vymieňať obrázky každú noc. Je to tiež ďalšia záruka, že v žiadnom prípade nestratíte zálohované informácie.

Neodporúčame brať so sebou ťažké a drahšie vybavenie, ani špeciálne objektívy, ktoré použijete maximálne raz.

Čo si vziať na výlet?

  • Bezzrkadlovka
  • Univerzálny objektív so zoomom
  • Ľahký statív
  • Pamäťová karta
  • Baterka
  • Nabíjačka
  • Kompaktné úložisko

Záber na rad pltiek, v pozadí architektonická stavba s umeleckými prvkami.

Čo nechať radšej doma

  • Drahšia zrkadlovka
  • Veľký statív
  • Súprava objektívov

Pozor na kompozíciu

Fotografovanie na cestách má výhody i nevýhody. Nevýhodou je, že nikdy neviete, čo budete fotiť a nemôžete sa na to dokonale pripraviť. Výhodou je, že ste vždy prekvapení. Vo víre čerstvých dojmov chceme odfotiť všetko okolo seba a niekedy zabúdame na dôležitú vec, a to aké sú základné pravidlá kompozície. Poďme si ch pripomenúť.

Žena hľadí z plťky na budovu vo vodnom kanáli.

V popredí je základ

Na rozdiel od trojrozmerného obrazu, na ktorý sú ľudské oči zvyknuté, je fotografia dvojrozmerná. To znamená, že tretiu dimenziu na fotke musíme umelo vytvoriť, inak bude plochá. Jedným zo spôsobov, ako to dosiahnuť, je zapojiť do záberu popredie. Vždy to funguje pri záberoch krajín či mesta, skrátka pri všetkom, čo nesnímate teleobjektívom. Často sa tiež stáva, že vylezieme na kopec a chceme zvečniť neuveriteľný výhľad, ale na fotografii je to prekvapivo nudné. V takomto prípade pomôže zapojiť do snímky práve popredie. Aj keď nemáte pred sebou nič zaujímavé, ľahnite si na zem, kedy sa do záberu vojde tráva alebo piesok pod nohami. Nič vám nebráni dokonca zakomponovať do popredia svoje vlastné topánky, samozrejme, keď to ohnisko dovolí.

More s pontónom, na ktorom sedí žena v klobúku.

Grafika a maľba

Rovnako ako maliarske obrazy, aj fotografie sa delia na grafické a malebné. Prvý typ je založený na kontraste a líniách – môže byť čiernobiely, ale nemusí, druhý typ je založený na farbe. Ak máte pocit, že lepšie rozoznáte grafické príbehy, tvrdé slnečné svetlo bude vaším veľkým pomocníkom. Využívajte tiene a vytvárajte tak obrázky s výrazným kontrastom. To zahŕňa aj fotografovanie večernej siluety v lúčoch zapadajúceho slnka. Ak patríte do klanu „maliarov“, tieňové príbehy nie sú také dôležité. Pokúste sa nájsť ideálnu farebne zladenú scénu: môže zahŕňať harmonické farby a nejaký doplňujúci detail. Snímka sa tiež môže opierať aj o protiklady: úžasne vyzerajú dve komplementárne farby rovnakého objemu (navyše podporené príbehom). Viac o farbách si môžete prečítať v našom článku od Alessandra di Chicca, a to platí nielen pre portréty.

Ulička s oranžovobielymi stenami budovy.

Hrajte sa s rytmom

V každom meste nájdete veľa prvkov, ktoré vytvoria rytmus: rad pouličných lámp, moderná architektúra či zaparkované autá. Rytmus je prítomný aj v prírode, napríklad stromy v borovicovom háji alebo krásne rytmické sú aj kamienky na pláži. Obrázok, do ktorého zakomponujete rytmus, pritiahne pozornosť určitou usporiadanosťou. Šmrnc mu dodáte vytvorením nejakého rebela, ktorý sa do tohto rytmu zakomponuje. Jeden biely kameň v skupine čiernych, ľudská postava medzi početnými zrkadlovými dverami modernej budovy, nohy v topánkach v rade niekoľkých párov bosých nôh… Mimochodom, na fotenie rytmu je vhodnejšia dlhšia ohnisková vzdialenosť.

Vyrozprávajte príbeh

Náhodné, neprepojené zábery z dovolenky sú už klasikou. Chystáte sa relaxovať, prečo by ste mali o niečom premýšľať. Máte však šancu priniesť späť nielen dokonale opálenú pokožku a skvelú náladu, ale celý fotografický projekt, ktorý potom môžete ponúknuť časopisom (aj našim!) alebo vytlačiť na vlastnú výstavu. Skúste vymyslieť koncept, ktorého sa budete držať a snažiť sa do neho začleniť to, čo vám cesta ponúkne. Nemusí to byť niečo náročné, filozofické alebo sociálne, aj keď samozrejme môže.

Ležiaca kamenná socha, v popredí postava v oranžových šatách.

Farebný základ

Niekedy sa stačí zamerať na jednu farbu a natočiť celú sériu práve s ňou. Napríklad v Grécku stretnete úžasnú kombináciu modrej a bielej takmer všade – prečo to nevyužiť?

Exotické postavy

V exotických krajinách si môžete vytvoriť sériu pouličných portrétov, ak sa samozrejme nebojíte ísť k ľuďom bližšie.

Portrét exotickej ženy držiacej cigaru s modrým turbanom na hlave.

Rysy miesta

Zistite, čím je miesto, kam ste prišli, vyniká a zdôraznite to. Portugalsko je napríklad známe svojimi dlaždicami: odfoťte dvadsať druhov a potom ich dajte dokopy.

Záber na strop umeleckej budovy.

Rovnaké, ale odlišné

Veľmi zaujímavou témou sú dvere starých domov. Dvere môžu rozprávať príbeh o vašom prenajímateľovi bez toho, aby ste ho potrebovali na obrázkoch.

Priestor pre romantiku

Keď cestujete so svojou polovičkou, vytvorte sériu, v ktorej vás drží za ruku: táto ruka je mimochodom skvelým prvkom popredia a dynamický prvok v statickej krajine.

Výhľad ženy na prírodu s kvetami a pohoriami, a vodou.

Hádanky a hlavolamy

Máme pre vás ešte jeden nápad na sériu close-up. Môžu to byť akési hádanky pre diváka, aby dešifroval časť toho, čo ste skutočne odfotili. Snažte sa však, aby neboli príliš náročné. Ak nevie uhádnuť, čoskoro stratí záujem.

Prajeme vám preto nezabudnuteľnú dovolenku, dobré svetlo a úžasné spomienky, nielen fotografické.

Keď sa vrátite domov, spracujte svoje dojmy, roztrieďte a upravte fotografie, ktoré môžete pripraviť do fotosúťaže „Cestujte s CEWE“, ktorá beží od 1. júla 2023.

CEWE FOTOKNIHA s fotkami z cestovania či dovolenky.

Ak ste si priniesli z dovolnky naozaj výnimočné zábery, určite sa ich oplatí vložiť do vlastnej cestovateľskej CEWE FOTOKNIHY. Pozrite si viaceré nápady, ako ju spracovať. CEWE ponúka pestré možnosti tvorby, ktoré ešte viac vyšperkujú vašu cestu.

Pridať komentár