CEWE Fotolab blog

Canon EOS M50 – Nový vietor v plachtách nezrkadloviek Canon

Prvé dojmy:

Fotoaparát Canon EOS M50 je zaujímavý, skladný a svojim tvarom mi trochu pripomína malé zrkadlovky na kinofilm z minulých čias. Jednoduché tvary a strohosť sú dnes vítané a moderné. Na fotoaparáte som mal nasadený setový objektív 15 – 45 mm. Ide o klasický rozsah, ktorý sa používa na tie najbežnejšie situácie. Na fotoaparát je samozrejme možné nasadiť aj množstvo ďalších objektívov. Samotný výrobca dokonca ponúka adaptér, prostredníctvom ktorého je možné používať aj všetky objektívy určené na digitálne zrkadlovky Canon.

Rozlíšenie CMOS APS-C snímača je 24 Mpx a rýchlosť sériového snímania až 10 snímkou za sekundu. Fotoaparát taktiež ponúka možnosť pripojenia externého mikrofónu cez 3,5 mm jack. Videosekvencie je možné natáčať až v 4K rozlíšení, len treba rátať s orezom. Plnohodnotné video bez orezu snímača je možné točiť vo Full HD a 60 snímkach za sekundu. Osobne ma najviac zaujal elektronický hľadáčik s vysokým rozlíšením. Pri tejto kategórií je to vítaná zmena a výrazne to zvyšuje komfort pri fotografovaní.

Fotografovanie v praxi:

Fotoaparát som testoval na viacerých miestach a pri rôznych príležitostiach. K dispozícií som mal základný objektív 15-45 mm a portrétny objektív 50/1,8 STM, ktorý som použil prostredníctvom adaptéru na nasadenie objektívov zo zrkadlovky.

Ako prvé miesto som navštívil veľmi fotogenický Ondrejský cintorín v centre Bratislavy. Mám rád jeho tichú atmosféru, ktorá pripomína park. Často ho na prechádzky využívajú mamičky s kočíkmi. Na konci cintorína je zaujímavý kontrast kamenných pomníkov a výškových budov na Mlynských Nivách, ktoré vytŕčajú spoza plota. Určite toto miesto odporúčam každému kto chce nafotografovať zaujímavé siluety sôch na pomníkoch, dlhé aleje stromov a mnoho iných zaujímavých fotografií.

Tomuto fotoaparátu je vyčítané, že má málo ovládacích prvkov, kruhových voličov a funkčných tlačidiel. Ja tento pocit nemám. Všetko potrebné sa dá dostatočne rýchlo nastaviť a vzápätí fotografovať. Treba si uvedomiť, že tento fotoaparát nie je určený pre profesionálov, ale pre fotografických nadšencov a pokročilých amatérov. Pri fotení som striedavo používal dotykový LCD displej a kvalitný hľadáčik

Ďalej moje kroky viedli do sadu Janka Kráľa. Bavilo ma, že fotoaparát je skutočne skladný aj v kombinácií s objektívom 15-45 mm. Mohol som tak nerušene fotografovať atmosféru na príprave gurmánskych trhov v sade Janka Kráľa. Nikoho som neotravoval fotením a mohol som kľudne komponovať.

Počas fotenia som nasadil aj adaptér s portrétnym objektívom 50 mm f/1,8. V tejto kombinácií je možné dobre pracovať s hĺbkou ostrosti a efektne rozostrovať pozadie fotografie. Časť fotografovania na Gurmánskych trhoch som testoval práve túto kombináciu. Veľkosť snímača APS-C a svetelný objektív vytvorili ideálne podmienky na efektné plastické fotografie ovocia v debničkách, rôznych fliaš, ako aj krásnej žltej slnečnice, ktorá bola ako dekorácia použitá na stoloch.

Pri točení videa určite využijete kvalitné duálne zaostrovanie Dual Pixel CMOS AF. Ide o rýchle a plynulé preostrovanie, ktoré výborne zvláda pohybujúce sa objekty. Musím ale upozorniť, že duálne zaostrovanie nefunguje pri 4K rozlíšení. Využiť ho môžete len pri Full HD a 60 snímkach za sekundu. V súčasnosti je ale aj toto rozlíšenie úplne postačujúce. Na vylepšenie snímaného zvuku je možné použiť externý mikrofón, ktorý sa pripája cez konektor na 3,5 mm jack.

Pri fotografovaní ľudí a portrétov som často využil možnosť rýchlej zmeny ostriaceho bodu prostredníctvom dotykového displeja.  Máte možnosť výberu zo 143 alebo 99 bodov ostrenia, záleží od objektívu, ktorý máte nasadený.

Ako posledné miesto na fotografovanie som si vybral Petržalské DEPO metra, ktoré nebolo nikdy dobudované. Dnes je to miesto, ktoré navštevujú tvorcovia grafitov ako aj ich obdivovatelia. Tento druh umenia na stenách budov je veľmi populárny a stále viac uznávaný. Na tomto mieste je oficiálne povolené sprejovanie a preto aj ideálne na kreatívne fotografovanie stále nových výtvorov.

Taktiež sme tu natočili krátku video recenziu k tomuto fotoaparátu. Môžete si ju pozrieť na našom YouTube.

DEPO je plné grafitov na stenách, použitých sprejov a iných vecí vhodných na zaujímavé komponovanie. V zadnej časti bola časť zarastená trávou s grafitom v pozadí a veľkou mlákou v popredí. V tom správnom svetle a naladení tu môžete nafotografovať skutočne zaujímavé fotografie.

Na záver:

Fotoaparát Canon EOS M50 je konečne vypočutím hlasov mnohých zákazníkov. Dostupný nezrkadlový fotoaparát sa dočkal aj kvalitného elektronického hľadáčika, pekného rozlíšenia a zaujímavého rýchleho zaostrovania. Teraz aj ľudia, ktorí nefotografujú profesionálne majú kvalitný prístroj so špičkovými výsledkami.

V kombinácií so základným objektívom 15-45 mm odfotografujete všetko potrebné. V prípade väčšej kreativity môžete siahnuť po inom objektíve z rady EOS M alebo po všetkých objektívoch pre zrkadlovky Canon. Bude to ale vyžadovať kúpu potrebného adaptéra. S týmto fotoaparátom sa samozrejme dokážu stotožniť aj profesionáli, určite im poslúži ako náhradné telo v prípade chyby alebo poškodenia ich hlavného fotoaparátu.

Plusy:

  • skladný fotoaparát,
  • kvalitný elektronický hľadáčik,
  • veľké množstvo objektívov použiteľných cez adaptér,
  • výborná kvalita obrazu,
  • duálne zaostrovanie Dual Pixel CMOS AF,
  • 4K video,
  • konektor na externý mikrofón cez 3,5 mm jack.

Mínusy:

  • pomalšie ostrenie pri použití objektívov cez adaptér,
  • len jeden kruhový volič ( trochu to spomaľuje zmenu nastavení),
  • pri 4K videu nefunguje duálne zaostrovanie,
  • 4K video sa sníma len orezané.

Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár