CEWE Fotolab blog

Na čo nezabudnúť pri fotení svadby?

Slovenské svadobné tradície sú na ústupe a do popredia sa dostáva sloboda v svadobnom plánovaní. Mladí ľudia už ani zďaleka nepozerajú na názor rodičov a rodiny tak, ako pred pár rokmi, kedy sa prispôsobovali ich predstavám. Svadby už dnes môžu mať akúkoľvek podobu a s tým úzko súvisí aj predstava o fotení. Môžete sa rozhodnúť, čo je pre vás naozaj dôležité. Chcete sa brať po holým nebom, zo svadby si urobiť garden párty, povedať si svoje “áno” na lodi?

Na čo by ste teda pri plánovaní fotenia nemali zabudnúť:

  • Prípravy si dajte nafotiť, ak sa pripravujete v prostredí, ktoré pre vás buď niečo znamená alebo je esteticky krásne. Fotiť fotopostup líčenia nemá žiadnu umelecké hodnotu. Sústreďte sa na chvíle s blízkymi v peknom prostredí a požiadajte fotografa, aby vám ich zachytil. V tejto fáze má fotograf možnosť nafotiť vám aj pekné detaily vašich šiat, doplnkov, kvetov, na ktoré už neskôr nebude mať čas. Takéto fotografie nádherne dotvoria váš svadobný fotopríbeh a podtrhnú atmosféru a spomienky.

 

  • Ak dodržiavate tradície a je súčasťou vášho svadobného dňa odobierka, nezabudnite na to upozorniť svojho fotografa, aby vás počas nej sprevádzal.
  • Ak je to možné, využite čas a dajte si nafotiť svadobné portréty pred obradom. Ak sa vám podarí, môžete si to krátko zopakovať napr. pri západe slnka počas zlatej hodinky. Fotografovaniu portrétov nevenujte príliš veľa času. Je to váš svadobný deň a nie fotenie editoriálu do časopisu. Vyhraďte si na fotenie 20 minút až hodinu, v závislosti od toho, ako rýchlo sa viete pri fotení uvoľniť. Takýto čas musí skúsenému fotografovi stačiť, aby ste mali dostatok krásnych portrétov ako autentickú spomienku na váš svadobný deň.

 

  • Ak na portrétoch vyslovene trváte, pripravte si alternatívu a nájdite zaujímavý interiér v blízkosti pre prípad nepriaznivého počasia.
Wiegerova vila
  • Počas obradu nie je nutné sa sústrediť na prítomnosť fotografa, je ale fajn, ak si naňho spomeniete pri odovzdávaní prstienkov a prvom manželskom bozku.
  • Po obrade nasledujú gratulácie. Je na vás, či chcete mať tieto momenty zvečnené. Môže sa na nich objaviť pár pekných záberov s emóciami a aj všetci hostia, ktorí možno neskôr na svadbe už nebudú.
  • Po gratuláciách je ideálna chvíľa pre spoločnú fotografiu skôr, ako sa vám rozpŕchnu hostia. Po veľkej skupinovej fotke prichádza priestor pre menšie skupinky: mladomanželia s rodičmi, s rodinou, priateľmi…

 

Nasleduje hostina.

  • Záleží na mladomanželoch ako veľmi je pre nich dôležité fotografovať celý jej priebeh. Zaujímavý je prvý tanec. Potom sa program zvykne opakovať. Pokiaľ vás nečaká niečo naozaj špeciálne, nie je dôvod zbytočne platiť fotografa. Čas sa dá ušetriť aj na tom, že si napríklad pokrájate tortu v rámci dezertu alebo naplánujete čepčenie skôr ako o polnoci, čo je dnes už celkom bežné. Fotograf tak môže odísť domov skôr, čo sa odrazí aj na cene jeho práce.
  • Nezabudnite, že ste tvorcom svojej svadby a môžete si ju zorganizovať ako chcete. Nemusíte podliehať tradíciám a časom a ani sa nikomu zodpovedať. Od Slovenska na západ sú veľmi obľúbené denné svadby. Začínajú sa skoro a nemusia vždy trvať do noci. Samozrejme, že s denným svetlom sú úzko spojené aj najlepšie fotovýsledky. Noc nie je ani zďaleka taká atraktívna pre peknú fotografiu ako deň, pokiaľ si na nej nedáte svetelne záležať (napr. ozdobíte prostredie svetelnými reťazami alebo použijete prskavky pre krásne efekty).

Trpiaci ženích 🙂

Ak máte partnera, ktorý sa nerád fotí, nezúfajte. Spýtajte sa ho na dôvody. Možno si myslí, že na fotkách nevyzerá dobre, možno len s fotením nemá skúsenosti a možno o fotenie vôbec nemá záujem. V každom prípade by mu nemala chýbať ochota spolupracovať.

Dobrý fotograf je aj dobrý psychológ a vie sa ľuďom dostať pod kožu. Porozprávajte sa so svojim fotografom o svojich pocitoch otvorene, pomôže vám, aby ste sa cítili pohodlne. Skúsený fotograf vám nechá priestor, nebude vám vnucovať pózy, ktoré vám nesedia, a v ktorých sa necítite dobre. Dokáže vás zachytiť aj “v pohybe”, nechá vás užiť si prítomný okamih a kvalitne ho zaznamená.

Foufou Atelier, Lulu&Anna, Wiegerova vila

 

Pretty Photography

V Pretty Photography sme sa spojili dvaja skúsení fotografi, Peter Frolo a Zuzana Gavulová. Sme vnímavé vizuálne typy, ktorých práca baví a majú záujem o pekné veci. Ponúkame absolútny súčasný trend, ktorý zároveň považujeme za nadčasový vo svadobnej fotografii. Inšpirujú nás nové smery a kvalitná konkurencia. Sledujeme zahraničné prúdy a prinášame „kus sna“ do slovenskej svadobnej fotografie. Naučíme vás, že nie je jedno, kto vám zvečňuje tie najdôležitejšie momenty vášho života a že fotografovanie nie je len „cvakanie“. Je to súhrn skúseností a skutočná práca, ktorá môže byť naozaj dobrá len od zbehlých fotografov – a čo je veľmi podstatné – od fotografov, ktorí majú stále vášeň pre svoju prácu, robia pekné veci a majú záujem napredovať a vzdelávať sa.
Našim zámerom je, aby ste získali pekné a kvalitné fotografie bez zbytočných póz, retuše, aby ste sa pri fotení dobre cítili a boli sami sebou. Profesijnou odmenou je pre nás váš dobrý pocit pri odovzdávaní materiálov a fotografií, ktoré budú pre vás jedinečnou pamiatkou na celý život.

Pridať komentár