CEWE Fotolab blog

Na čo by ste mali dávať pozor pri fotení portrétov

Fotografovanie by mala byť najmä zábava. A to platí predovšetkým vtedy, ak fotografujeme inú osobu. Pri portrétoch je dôležité, aby bol uvoľnený nie len model, ale aj fotograf. Ak budete ako fotograf nervózny, nesmelý a nebudete komunikovať s modelom, tak je veľmi malá šanca, že z fotenia donesiete použiteľné snímky. Nie nadarmo sa hovorí, že najlepšie fotografie vznikajú na konci. Práve vtedy, keď už atmosféra nie je taká vypätá, opadne stres z fotoaparátu a človek sa uvoľní.

V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsim objasniť, na ktoré prvky sa sústrediť, ako si naplánovať fotenie a tiež to, ako pracovať s modelom, aby bol výsledok pútavý. Spomeniem tiež niekoľko tipov, ktoré využijete (nie len) v mestskom prostredí. Aký použiť objektív, či možnosť doplniť fotografiu o rekvizity.

portrét fotenie tip CEWE

Čas a miesto

Kedy a kde budeme fotiť? Zdanlivo jednoduchá otázka s jasnou odpoveďou, ale … Slovo fotografia znamená „maľovanie svetlom“. Pre fotografa je práve svetlo ten najdôležitejší element, ktorý netreba podceňovať. Na fotografiách krásne ukáže svetlo v zlatej hodinke. Zlatá hodinka, ako isto viete, je hodina po východe slnka a hodina pred jeho západom. Vtedy je slnko tesne nad horizontom a poskytuje príjemne mäkké a teplé svetlo. Avšak treba začať skôr, ako počas zlatej hodinky. Dôvod je ten, že ku koncu vznikajú najzaujímavejšie snímky.

portrét fotenie tip CEWE

Západom slnka to ale končiť nemusí. Ešte asi polhodinu po západe môžete fotografovať pri rozsvietenom pouličnom osvetlení s tým, že na oblohe bude zostatkové svetlo. Znamená to, že obloha bude stále modrá, ale na fotografii už bude príjemná večerná atmosféra. Neskôr už bude obloha čierna a na fotografiách to nevyzerá tak dobre. Pri využívaní pouličného osvetlenia nestavajte model priamo pod zdroj, ale kúsok za tak, aby svetlo dopadalo na tvár. Dosiahnete tak príjemnejšie nasvietenie.

 

Kedy ísť fotografovať už vieme, teraz je otázka kam? Mesto a jeho uličky sú perfektnou kulisou, kde sa dajú zasadiť rôzne žánre portrétnej fotografie. My sme pre tento článok zvolili uličky starého mesta a nábrežia Dunaja. Vy si môžete vybrať napríklad moderné tvary, ktoré ponúkajú nákupné centrá, business štvrte či rôzne novostavby.

Práca s modelom

Ako pracovať s modelom? Myslím, že na to nie je univerzálna odpoveď. Každý človek je iný, reaguje inak a tak podobne. Osvedčilo sa mi byť otvorený, komunikovať svoje nápady a postrehy, byť milý a snažiť sa fotografiu dotiahnuť do konca. Čo pri fotení určite nepomôže je nervozita, stres, alebo aj to, že budete ticho. Pokúste sa navodiť príjemnú atmosféru a uvidíte, že fotenie pôjde samo.

    portrét fotenie tip CEWE

Pre získanie týchto zručností je dobré začínať so skúseným modelom, ktorý vás povedie, alebo navštíviť špecializovaný kurz. Ten si môžete vybrať napríklad podľa toho, či sa vám páči práca lektora. Tiež je lepšie, ak je maximálny počet účastníkov kurzu nižší, pretože prístup bude individuálnejší.

Priznajte prostredie a využite svetlo

Na fotenie sme si vybrali bratislavské uličky starého mesta. Sú príjemné a v niektorých len zriedka stretnete turistov, pri tom sú fotogenické. Výber miesta by nehral takú rolu, ak by bolo pozadie úplne rozostrené. Osobne mám rád fotografie s priznaným prostredím. To znamená, že je jasne rozoznateľné, kde fotografia vznikla. Neznamená to, že všetko na fotografii bude ostré. Správny výber miesta vám vie pomôcť umocniť atmosféru. Raz som počul peknú fotografickú poučku, že fotografiu robí jej pozadie. A do veľkej miery s tým súhlasím.

portrét fotenie tip CEWE

Ak ste vyrazili fotografovať v zaujímavom svetle, využite ho naplno. Napríklad ja mám rád protisvetlo. Keď slnko zapadá, je nízko a má oranžovú farbu, tak mi to nedá. Dnešná technika to pohodlne zvláda a to staré dobré – fotografuje sa vždy po svetle – dnes už tak úplne neplatí. Vyskúšajte protisvetlo, rôzne uhly pohľadu a zistíte, že aj na obyčajnom mieste sa dajú vytvoriť zaujímavé snímky.

 

Objektívy

Za typické portrétne objektívy sa považujú tie s ohniskom od 50mm do 135mm. Nemusíte sa ale báť experimentovať a vyskúšať aj nejaký širokouhlejší objektív. Niekoľko fotografií vzniklo s objektívom s ohniskom 24mm, ktorý má zaujímavú perspektívu. Pri širokouhlých objektívoch si treba dať pozor na to, aby model nebol príliš na kraji obrazu, inak ho nepekne zdeformuje – natiahne.

Pokiaľ nedisponujete žiadnym svetelným objektívom s pevnou ohniskovou vzdialenosťou (najčastejšie 50mm f/1.8 alebo 35mm f/1.8), môžete využiť aj štandardný univerzálny objektív. Nepoužívajte ho ale na širokouhlom konci, odstúpte od modelu a na objektíve nastavte hodnotu okolo 35-50 milimetrov.

Rekvizity

Použite čokoľvek, s čím bude model súhlasiť. Najlepšie je samozrejme používať také predmety, ktoré charakterizujú portrétovanú osobu. Rovnako ako miesto, tak aj rôzne predmety či outfit dokážu umocniť pocit z výslednej fotografie.

portrét fotenie tip CEWE

V našom prípade sme použili skateboard a ako komparz nám poslúžili okoloidúci. Celé to uzatvárajú zbiehajúce sa línie dlhej rovnej cesty na nábreží Dunaja.

 

Dúfam, že článok vám bude nápomocný a pri ďalšom fotení vzniknú zaujímavé fotografie. Ak by ste sa s nami chceli o ne podeliť, môžete tak spraviť napríklad na Instagrame prostredníctvom hashtagu #mojecewe a #fotolabsk.


 

Martin Farkaš

Premýšľam, čo o sebe napísať. Začať vetou: „Fotoaparát som chytil do ruky ..." je otrepané. Chcel by som o sebe napísať niečo kreatívne, niečo, čo by vyjadrilo, že rád vymýšľam nové veci, navštevujem netradičné miesta a stále sa snažím naučiť niečo nové. Písanie o sebe mi ale nikdy nešlo ...

Pridať komentár