CEWE Fotolab blog

Na cestách po juhu afrického kontinentu – rozhovor so sprievodcom BUBO

Sprievodca BUBO Marek Melúch nám zodpovedal otázky o tom ako sa cestuje po juhu čierneho kontinentu.

Ako si sa dostal k sprevádzaniu a ako dlho to robíš?

Pre BUBO pracujem druhý rok, takže patrím medzi služobne mladých sprievodcov, čo mi dáva výhodu učiť sa od tých najskúsenejších. O prácu v BUBO som sa usiloval dva roky, prešiel som niekoľkými kolami výberového konania a nebolo to vôbec ľahké. Splnil sa mi môj sen a teraz poctivo sprevádzam.

Bol si v Afrike predtým ako si začal pracovať pre BUBO?

Afrika je môj milovaný kontinent, takže som toho poznal dosť už predtým. Chodieval som tam súkromne ako klient s BUBO. Do Afriky som sa zamiloval už dávno. Ešte ako malý chlapec som sníval o tom, že raz pôjdem na čierny kontinent a celý ho precestujem.

V akom veku si bol v Afrike prvýkrát?

Asi keď som mal 17 rokov, navštívil som Egypt a Tunisko, to boli moje prvé africké krajiny. Až keď som bol starší, dostal som sa na juh Afriky. Čo bol pre mňa strop.

 

Prečo práve Afrika?

Afrika je krajina, ktorej sa neznalí ľudia trochu boja. To je ten problém. Keď ju však človek spozná, tak je to v podstate niečo úplne iné. Afrika ponúka veľmi veľa možností na cestovanie, tak prírodných ako aj mestských.  Mňa hlavne lákala príroda, pretože sú tam najlepšie safari na svete.  

TOP zážitky z Južnej Afriky.

Človek v Afrike zažije rôzne veci.  Jedno z najkrajších miest planéty je pre mňa určite Kapské mesto. Veľkomesto, ktoré je obklopené neskutočnou prírodou. Keď doň človek vkročí, z jednej strany vidí Stolovú horu, z druhej strany Atlantický oceán a z tretej strany možno nejaký slum. Centrum Kapského mesta je menšie a človek ho zvládne prejsť aj za jeden deň. Ten je však strašne málo. Tam aj 5 dní je veľmi málo, pretože sa tam dá robiť veľa rôznych aktivít.  Pre mňa osobne  je najlepším zážitokom  v Kapskom meste Mys Dobrej nádeje a Diazová pláž.

Človek pod sebou vidí pláž a potom už len more a Antarktídu. Počasie je tam dosť búrlivé, pretože sa tam stretávajú dva morské prúdy – studený atlanticky a teplý indický.  Človek tam vidí tu pravosť Afriky. Medzi najsilnejšie, čo som v Afrike asi zažil radím potápanie sa so žralokom bielym.  Chodí sa do mestečka Gansbaai, zhruba asi 2 hodiny od Kapského mesta. Potápanie so žralokom je tiež svojim spôsobom safari. Nie je to len taký obyčajný zážitok.

Ako to celé prebieha? Človeka v klietke ponoria a niekedy ten žralok príde a niekedy nie?

Potápanie so žralokom je na celý deň.  Nadránom sa vyberieme do mesta Gansbaai, kde nastúpime na loď. Každý  účastník dostane skafander, šnorchel a závažie.Na lodi sa strávi asi päť hodín. Žralokov lákajú na rozdrvené jedlo prípadne na dosky, ktoré sa podobajú na tuleňov. Lodivod hádže tie dosky pred klietku, ľudia ich následne vtiahnu do klietky a prilákajú tak žraloka. Je to dosť autentické, môžem to označiť ako  jeden z najadrenalínovejších zážitkov.

 Aj samotná cesta do mesta Gansbaai je veľmi pekná, plná možností vidieť africké dediny, hlavne tie búrske. Spoločnosť, ktorá realizuje ponory, pred každým výletom kontroluje, či je možné vidieť žraloky. V prípade, že je vidieť v diaľke kosatky alebo zlé počasie výlet sa ruší.  (pozn. Žralok sa bojí kosatiek.)

Je potápanie so žralokmi nebezpečné?

S BUBO nie. Vyberáme kvalitnú spoločnosť, kde sú tyčky v klietke vzdialené tak, že sa tam ani malý žralok nedostane. V klietke je umiestnené malé okienko, aby si ľudia mohli fotiť žralokov bez problémov. Do nebezpečných miest by sme klienta neposielali.

Čo sa oplatí vidieť vo východnej Afrike?

Východná Afrika je úplne odlišná od západného Kapska, o ktorom som doteraz hovoril.  Miesto, ktoré stojí za zmienku a samozrejme aj návštevu je Národný park Kruger.  Tento park bol prvým parkom Afriky, ktorý bol pomenovaný po prezidentovi Paulovi Krugerovi. Označujem ho ako jeden z naj národných parkov, lebo v jeho južnej časti je najväčšia koncentrácia predátorov. Človek tam môže počas jediného dňa vidieť veľkú pätku, teda leoparda, slona, leva, byvola a nosorožca.

Počas jedného mesiaca som bol dvakrát v Krugri a mal som šťastie vidieť počas  oboch výletov veľkú pätku. Chvíľami to pripomínalo dokument z National Geographic, keďže sme videli ako živého byvola rozpárali levy. Pre  účastníkov safari je to neskutočný zážitok, ktorý si zapamätajú na celý život.  Mnoho účastníkov zájazdov navštevuje najvýznamnejšie národné parky Afriky (Tsavo, Ngorongoro, Masai Mara či Serengeti). Napríklad park Masai Mara je veľmi kvalitný, ale  v parku Kruger je to proste iné, človek sa tu skutočne cíti ako v dokumente.

Stoja za videnie aj krajiny Svazijsko a Lesotho?

Počas výletov na juh Afriky navštevujeme aj maličké krajiny Svazijsko a Lesotho.  Ja tieto krajiny nazývam pravá Afrika. Nečakajte slávne pamiatky, zažijete tu autenticitu krajiny so špinou na uliciach, s usmiatymi a šťastnými ľuďmi. Ľudia sa tam neusmievajú kvôli turistom, ale zo života.  Aj ja, keď som sa vrátil po mesiaci z Afriky, som bol vysmiaty a tu som stretával samých zamračených ľudí. Hneď som vedel, že už nie som v Afrike.

V Lesothe radím medzi najlepšie zážitky  Hašome – miesto, kde dodnes žije generácia pôvodných ľudí v piatich malých domčekoch. Celý priestor je menších rozmerov, avšak predstavuje to obrovský zážitok, vidieť ako ľudia bývajú v odľahlej časti sveta.

 

Ako na teba pôsobia africké ženy?

Juhoafričanky sú veľmi pekné ženy. Krásne do tváre a hlavne ich oblečenie veľmi pekne pôsobí. Pri afrických ženách je jedno, či žijú na obrovskej haciende alebo v nejakej búde, skoro všetky majú krásne oblečenie. Vek nehrá žiadnu rolu, štýlovo sa obliekajú všetky ženy.

Prečo by ľudia mali chodiť do Zimbabwe?

Zimbabwe je moja druhá najobľúbenejšia africká krajina, hneď po Juhoafrickej republike. Ponúka obrovské množstvo zážitkov. Medzi miesta, ktoré nesmiete počas návštevy Zimbabwe vynechať, patria Viktóriine vodopády, najväčšie vodopády na svete podľa prietoku vody. Viktóriine vodopády majú zhruba 6000 m3 za sekundu v najväčšej fáze. Návšteva vodopádov je zážitok sám o sebe, práve kvôli tomu, že sú schované v prírode.  

 

Niekedy sa počas ich návštevy podarí vidieť pobehovať impaly v okolí a rôzne vtáctvo. Je to úplný iná uroveň turizmu. Ako ďalší zážitok by som spomenul rafting na rieke Zambezi, jeden z najlepších divokých raftingov na svete. Celý priebeh raftovania je pod dohľadom miestneho plavčíka/zadáka. Ten je vždy v loďke a koriguje, ktorá strana pádluje a kedy. Na základe jeho pokynov je priebeh raftingu bezpečný. Okrem toho odporúčam aj adrenalínový zážitok – bungee jumping z mosta medzi Zambiou a Zimbabwe. Skáče sa z výšky 128 m a samotný skok má 111 metrov. Človek prekoná sám seba.

Skúšal si to aj ty?

Áno, tiež som si skočil. Nie raz, ale viackrát.

Máš vyskúšané všetky zážitky, ktoré ponúkate počas zájazdov?

BUBO neodporúča nič, čo by samo nevyskúšalo na vlastnej koži. A tak aj ja som zažil potápanie so žralokom, bungee jumping, krokodíliu farmu pri Viktóriiných vodopádoch či nočné safari. Začína sa okolo ôsmej večer a ide sa do rezervácie, kde je možné vidieť leopardov, psy hyenovité alebo hyeny škvrnité pri love.

Aké národne parky sa ešte oplatí navštíviť?

Neďaleko Viktóriiných vodopádov je  oblasť, kde sa nachádza hranica štyroch štátov: Zimbabwe, Zambia, Namíbia a Botswana. Odtiaľ sa presúvame do národného parku Chobe v Botswane. Je to jeden z najobľúbenejších národných parkov kvôli vysokej koncentrácii slonov.  Počas výletu v národnom parku je možné vidieť na rieke Chobe, veľké skupiny slonov, ktoré tam pijú vodu. Najlepšie safari je v období sucha, keď môžete vidieť najväčšiu koncentráciu zvierat pri riekach a rybníkoch.

 

Aké je stravovanie v Južnej Afrike? Je možné tam vyskúšať miestne špeciality?

Stravovanie v Juhoafrickej republike je čisté gurmánstvo, pretože Juhoafričania si potrpia na dobré jedlo. Ich národným jedlom sú steaky. Nikde inde som asi nejedol lepšie. Vyskúšajte, napríklad, impalu, rôzne antilopy, kudu alebo springbok – antilopu skákavú, ich národné zviera.

K čomu by si prirovnal steaky? Akú chuť by sme si mohli predstaviť.

Najbližšie majú možno k našej divine. Najjemnejšie mäso má impala. Jednoducho povedané, vegetariáni tu od hladu neumrú, no toto sú krajiny pre mäsožravcov.

Čo ty a fotografia?

Fotografujem a môžem povedať, že sa zaujímam o fotenie dosť intenzívne. Akurát som si kúpil nový objektív,  fotím naozaj veľa. Aktuálne pracujem na CEWE FOTOKNIHE, ako darček pre mamu.

Akú techniku používaš? Canon alebo Nikon?

Mám Canon ultrazoom 77D. A teraz som si kúpil objektív Tamron 18-440 mm, ktorý čoskoro vyskúšam na cestách. Nepovažujem sa však za profesionálneho fotografa. Ako správny adrenalínový nadšenec samozrejme používam aj GoPro.

Na záver, posledná otázka. Tvoje plány do budúcna?

Moje plány do budúcna? Určite chcem pracovať pre BUBO čo najdlhšie a cestovať. S BUBO preto, lebo tak krajinu spoznávam skutočne intenzívnejšie. Nemám limit. Chcem vidieť všetky krajiny sveta. Z Afriky ma však najviac láka Sierra Leone a Rwanda. Určite sa chystám aj do Ghany a Pobrežia Slonoviny.  A potom príde na rad Južná Amerika.


Marek Melúch

“Cestovanie je pre mňa vášňou a snom. Rád ochutnávam exotické jedlá a vyhľadávam gurmánske zážitky. Rád pátram po nových informáciách, ktoré rozširujú obzory.”

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár