CEWE Fotolab blog

Cesta okolo sveta – cestopisný dokument Skate of Mind 3

Skateboardista Maxim Habanec nám porozprával o svojej dvojmesačnej ceste, z ktorej vznikol už tretí diel cestopisného dokumentu Skate of Mind a CEWE FOTOKNIHA s názvom Cesta okolo sveta. So svojou partiou sa vybral spoznávať tie najzaujímavejšie kúty sveta a jazdiť na miestach, na ktorých pred nimi ešte nikto nejazdil.

Čau Max. Na ceste okolo sveta si strávil asi 8 týždňov. Tešil si sa domov?

Ono to asi nebolo úplne tak, že by som sa tešil domov, ale určite som sa tešil, že budem dlhšiu dobu na jednom mieste. Za tých osem týždňov sme absolvovali hrozne vela letov a presunov. Niekam sme prišli vyčerpaní z dlhého letu a časového posunu a o chvíľu sme sa už balili a pokračovali ďalej. Vo „voľných chvíľach” sme sa samozrejme naplno venovali točeniu. Miesto, kde sme strávili asi najviac času bolo Bali. Tam sme strávili asi 8 dní.

Do toho si ešte s pomerne veľkou frekvenciou vydával videá z cesty na Youtube. Ako sa to dalo všetko stihnúť?

To bolo tiež neskutočne vyčerpávajúce. Dávať maximum do toho, aby sme do Skate of Mind urobili tie najlepšie zábery, a zároveň vymýšľať, čím naplniť moje Youtube videá tak, aby boli zaujímavé, ale aby zase neprezrádzali žiadne zásadné informácie z filmu. Do toho organizovať všetky tie presuny, ubytovanie, dávať pozor na techniku…

Trpel si časovými posunmi?

Tak to bol úplný koniec! Absolvovali sme asi 3 menšie časové posuny, s ktorými sme sa ale celkom rýchlo vyrovnali. Avšak po takom lete z Los Angeles do Tokia, kde človek prekoná časový posun 16 hodín, som pomaly ani nevedel, kto som a čo tam robím (smiech). Po návrate som mal ešte minimálne týždeň rozhodený režim. Ráno som sa budil s takým hladom, že by som kľudne zjedol celú pizzu a večer by mi zase úplne stačili cornflakes.

Ako ste zvládli tak dlhé odlúčenie s priateľkou Natálkou?

Celý náš vzťah je vlastne jedno veľké odlúčenie. Dosť podstatnú časť roka trávim kvôli skateboardingu v zahraničí. Na druhej strane zase Natálka strávila polku minulého roka na Taiwane, kde študovala. Takže 8 týždňov bolo pre nás ako nič. Vlastne mi tento režim vo vzťahu príde dosť osviežujúci a myslím si, že to obaja vnímame rovnako.

Riešili ste na ceste nejaké komplikácie?

Vlastne sa nám nič negatívne nestalo. Obzvlášť, keď to porovnám s točením minulého dielu Skate of Mind, kedy nám v Taipei ukradli veľkú časť našej fototechniky. Stretlo nás ale pár menších skôr úsmevných situácií. Skater David Luu, ktorý sa k nám pridal v Japonsku a na Taiwane spadol z motorky, pretože si zabudol vyklopiť stojan. Našťastie sa mu nič nestalo a stačilo zaplatiť opravu. Všetko dobre dopadlo a Dávid sa naučil, že vyberať zákruty na motorke so sklopeným stojanom nie je zrovna najlepší nápad.

Podarilo sa ti natočiť všetko, čo si chcel?

Skoro. Mne osobne sa nepodarilo ustáť jeden trik, ktorý som mal dopredu naplánovaný, ale čo sa týka lokalít a aktivít, všetko nám vyšlo. Vlastne sme toho nakoniec natočili ešte viac, ako sme mali v pláne. Dosť som sa bál, aby som sa v priebehu cesty nezranil a nepokazilo nám to celý projekt. A to mi vychádzalo až do posledného dňa celej cesty, kde som si v Dubaji vyhodil palec a narazil pätu.

Na čo ste točili?

Vzhľadom k tomu, že sme potrebovali cestovať naľahko, točili sme na nezrkadlovku Panasonic LUMIX. Posledný Skate of Mind sme točili na Panasonic LUMIX GH4. Tentokrát sme od firmy FOTOLAB dostali dve telá Panasonic LUMIX GH5 s originálnymi objektívmi Panasonic. Ten má oproti predchodcovi GH4 ešte stabilizáciu snímača, ktorá sa dá u nových modelov objektívov navyše kombinovať so stabilizáciou v danom objektíve. S tým sme mohli točiť aj za jazdy na skejtoch alebo z auta a tie zábery vyzerali, akoby sme ich točili na steadycam alebo gimbal. Z tej flexibility, a zároveň kvalitného výstupu bol nadšený dokonca aj Flash (kameraman), ktorý je zvyknutý na oveľa drahšiu profi výbavu.

Po návrate si usporiadal premiéru filmu v niekoľkých mestách. Ako sa podarili?

Bolo to skvelé, všade sme mali vyredané. V prahe nám prišlo okolo tisíc ľudí a pri tejto príležitosti sme otovrili nový skatepark, ktorý sa volá Maxspace.  Teraz máme za sebou aj onlinepremíeru a dá sa povedať, že to skutočne prekonalo naše očakávania.

Čo hovoríš na fotoknihu, ktorú sme zostavili čisto z fotiek vystrihnutých priamo z videa Skate of Mind?

Som z nej nadšený. prekvapila ma hlavne celková kvalita prevedenia. Tlač je kvalitná, a tak obálka ako aj papier vyzerajú, že vydržia naozaj dlho (pozn. redakcie – ide o digitálnu tlač s lesklým povrchom). Je neuveriteľné, že je dnes technika na takej úrovni, že si môžete z 4K videa v pohode vytiahnuť fotku. Nie je to síce na veľkoformátovú tlač, ale v tomto prípade, keď sme ich použili do fotoknihy 30 x 30 cm, by ma ani nenapadlo, že to nie sú fotky v plnom rozlíšení, ale zábery vytiahnuté z videa. FOTOKNIHU si múžete pozrieť tu.

V ktorej zemi si sa cítil najviac ako doma?

Tak to bude asi Bali. Sú tam perfektné vlny na surfovanie, strašne veľa skateparkov, kaviarní a človek sa dostane kamkoľvek na motorke behom chvíle.

Ktoré mesto ti prišlo civilizačne najďalej?

Uff, to je fakt ťažké pomenovať…asi New York. Poprípade Dubai – ten je jednoznačne najrozvinutejší, ale takým smerom, ktorý ma úplne nebaví. A zaradil by som tam aj Taipei, kde sa mi to páči oveľa viac ako napríklad v Dubai.

V ktorej zemi bol skateboarding najrozvinutejší?

Rozhodne najmenej rozšírený bol v Japonsku. Tento fakt je dosť vtipný, pretože práve tam sa má objaviť na olympiáde a práve Japonci boli tí, ktorí to navrhli. Na druhej strane, najviac rozšírený je určite v Los Angeles. To je taká mekka skateboardingu. Vyrástla tam strašná kopa skateboardových hviezd a už len kvôli skateboardingu navštevuje LA každý rok obrovské množstvo ľudí.

 

Článok pre vás pripravil: Adam Dobiáš


 

Michal Vaškor

Bavím sa životom a pár ďalšími vecami...

Pridať komentár