CEWE Fotolab blog
Víťazná fotografia CEWE Photo Award Matúš Gajdoš.

Mesačný víťaz CEWE Photo Award: Najradšej fotím architektúru

Kľúčom k úspechu je užívať si proces fotografovania a nahrávania fotografií, tvrdí v rozhovore mesačný víťaz CEWE Photo Award Matúš Gajdoš. Náruživý fotograf pracuje v oblasti digitálneho marketingu ako Digital Media Planner. Aktuálne žije v Prahe, no jeho rodným mestom sú Vráble. Okrem fotky je milovníkom motoriek a cestovania.

V rámci súťaže CEWE Photo Award obsadil prvé miesto v kategórii Architektúra a technológie so svojou fotkou pod názvom Up!.

Kedy a kde vznikla Vaša víťazná fotka?

Fotografia sa zrodila na jar tohto roku v Berlíne.

Bolo ťažké urobiť takú fotku, alebo ste to zvládli na prvýkrát? Čakali ste na správny moment?

Samotné podmienky boli celkom prijateľné, ale nájsť tú správnu symetriu mi chvíľku trvalo, a tých variant bolo viac.

Historical tram goiong through corridor of trees during autumn.
Full autumn

 

V súťaži máte vo viacerých kategóriách prihlásené krásne fotky. Ktorý fotografický žáner Vás baví najviac?

Určite to bude práve architektúra, ale snažím sa prenikať čo najviac do rôznych disciplín. Aktuálne ide hlavne o makro a food fotografiu. Tým, že rôzne disciplíny majú rôzne techniky, tak sa človek stále učí a rozvíja.

Pripravujete sa nejak na fotenú scénu? Plánujete si konkrétnu hodinu, alebo ide čisto o momentky?

Väčšina mojich fotografií je naplánovaná, keďže je to taký menší boj s časom. Deje sa to najmä pri fotkách architektúry počas krátkej návštevy iných miest. Okrem skautingu na mieste, využívam hlavne mapy a rôzne aplikácie o počasí.

Kedy ste držal foťák v ruke prvýkrát?

Fotiť som začal 7-8 rokov dozadu, počas môjho Erasmus štúdia na juhu Talianska. Išlo o GoPro kameru, s ktorou som začal fotiť miestnu architektúru. Pokračoval som aj po návrate z Talianska, ale rozhodol som sa zainvestovať aspoň do základnej zrkadlovky od Nikonu.

Akú techniku používate na fotenie? Máte dosť vybavenia, alebo si vystačíte s jedným či dvoma objektívmi?

Posledné tri roky sa spolieham na techniku od Sony a neviem si to vynachváliť. Objektívov a vybavenia som nazbieral pomerne dosť (v poslednom čase išlo hlavne o štúdiové), no dal som si také vnútorné pravidlo, že si vybavenie nebudem kupovať impulzívne, ale až keď budem nejaký čas pociťovať, že ma to obmedzuje nemať danú vec v teréne. Na druhú stranu vždy zvážim, čo všetko v ten čas budem potrebovať, aby som nechodil s tridsaťkilovým batohom, keď polovicu vecí nevyužijem.

Fotíte pre radosť, alebo sa fotením aj živíte?

Fotím hlavne pre radosť, oddych a kreatívne vyžitie. Možno to raz prerastie aj do komerčného smeru. Fotiť hlavne chcem a nerád by som bol, keby som musel.

Kde hľadáte inšpiráciu?

Tá prichádza asi sama od seba. Momentálne je to určite príchod jesene a všetky krásne farby, ktoré k tomu patria. Sledujem aj zopár fotografov, ktorí sa sústreďujú na architektúru, ale na mieste idem vždy podľa akéhosi môjho pohľadu. Paradoxne sledujem viac fotografov v disciplínach, ktoré sám veľmi nepraktikujem. Medzi obľúbených určite patria Mária Švarbová či Filip Hrebenda. Zo zahraničných, napríklad Mads Peter Iversen.

Používate na editáciu a úpravu fotiek nejaký program?

Štandardne využívam Lightroom a Affinity photo na iPade Pro. Oproti plnohodnotným počítačovým verziám, týmto programom chýbajú ešte niektoré funkcie, ale editovať fotky s ceruzkou je pre mňa prirodzenejšie. V konkrétnej fotke som sa pri editovaní zameriaval hlavne na to, aby som zdôraznil línie, ktoré idú od stredu k okrajom a samotnú fasádu budovy, ktorá vytvára príjemnú symetriu.

Stačí Vám táto výhra a ocenenie? Plánujete fotiť a súťažiť ďalej?

Výhra ma veľmi potešila, ale do konca súťaže je ešte ďaleko a určite plánujem „uploadnúť“ všetkých 100 fotiek. Minulý rok som sa v CEWE Photo Award 2021 dostal do prvej tisícky. A tentokrát by som sa chcel, prirodzene, dostať ešte vyššie.

Poradíte súťažiacim, ako sa fotí víťazná fotografia?

Základ je užívať si ten proces fotografovania a „uploadovať“. Výhra je len príjemný bonus.

Súťažíte so svojimi fotkami často? Musíte určite zbierať jeden úspech za druhým.

Ďakujem za kompliment, často to ale nie je. Vždy ma však poteší byť v užšom výbere nejakej súťaže, o výhre nehovoriac.

Aké máte plány na zimu? Fotíte v každom ročnom období?

Cez zimu fotím menej, ale tento rok som sa rozhodol využiť škaredú mestskú zimu na zlepšovanie sa v produktovej fotografii doma v štúdiu (v kuchyni).

Pridať komentár