CEWE Fotolab blog
Ohňostroj na nočnej oblohe.

Ako fotiť ohňostroje? Buďte originálni

Fotografovanie ohňostrojov je atraktívnou fototémou. Stačí dodržať niekoľko postupov, pri ktorých si precvičíte prácu s dlhou expozíciou a pokiaľ budete kreatívni, tak si môžete odniesť niekoľko zaujímavých snímok.

Ohňostroj s postojom človeka.
Čo myslíte, ide o dve spojené fotografie?

Rada č. 1: Používajte statív

Stabilizátory v súčasných fotoaparátoch umožnia udržať ho v ruke naozaj dlhý čas. Na špičkovú snímku ohňostroja to ale nestačí. Ideálny čas doby expozície sa odlišuje podľa scény. Skúste začať okolo 4 – 10 sekúnd a nastavenie upravte „za pochodu“. To sú časy, pri ktorých je nutné mať dobrý a pevný statív.

Fotoaparát odpaľujte diaľkovou spúšťou, buď samostatnou, alebo v mobilnom telefóne. Pokiaľ spúšť nemáte alebo nechcete použiť, nastavte na fotoaparáte 2 samospúšť – zle sa ale odhaduje správny moment, kedy spustiť expozíciu.

Tip: Na statíve zbytočne nešetrite. Pokiaľ vyberiete nejaký kvalitný s dobrým servisom a podporou, bude vám slúžiť desiatky rokov. To je dobré aj pre prírodu, o dosť lepšie než ohňostroje. Napríklad statívy Manfrotto. Tie netreba predstavovať, sú to trocha drahšie, ale veľmi kvalitné výrobky z Talianska. Zaujímavé sú tým, že keby sa vám na statíve niečo pokazilo alebo zlomilo, na stránke podpory manfrotto.com vyhľadáte servisné informácie a typ poškodeného dielu. Ten potom objednáte prostredníctvom emialu info@stedis.cz (oficiálne zastúpenie Manfrotto v ČR). Platí to aj pre statívy, ktoré sa už dávno nepredávajú. Vyhnete sa manfrottospares.com, diely odtiaľ vychádzajú až trikrát drahšie. Pokiaľ by ste sa pre Manfrotto rozhodli, nezabudnite si statív na oficiálnych stránkach registrovať. Predĺži vám to záruku na desať rokov.

Ohňostroj na nebi.
Vyskúšajte orientáciu na výšku a využitie symetrie

 

Vypína sa stabilizácia na statíve?

Po umiestnení fotoaparátu na statív, stabilizáciu vypnite. Stabilizácia by mohla spôsobiť ľahké rozmazanie obrazu a je lepšie sa spoľahnúť na tuhosť samotného statívu. Majitelia niektorých moderných objektívov, napríklad od Canonu, stabilizáciu vypínať nemusia. Objektív totiž vie spoznať, že sa dostal na statív a prispôsobí tomu svoje nastavenie. Či takýto objektív vlastníte, zistíte v manuáli – nemusíte hľadať krabice od objektívov, manuály stiahnete aj zo stránok výrobcov.

Ohňostroj nad vodou.
Prvé snímky skúste urobiť so štvorsekundovou expozíciou. S nastavením ale pracujte a nájdite to, čo sa páči vám.

Rada č. 2: Zaostrite do roviny miesta odpalu

Pri fotení ohňostroja je najlepšie vypnúť automatické zaostrovanie a zaostriť ručne približne do miesta odpalu. Pokiaľ ale zatvoríte clonu a ešte viac predĺžite čas expozície, môžete si dovoliť ostriť jemne pred miesto odpalu. Získate tak ostré objekty aj v popredí fotené scény, čím sa dostávame k tretiemu tipu.

Rada č. 3: Zvoľte originálnu kompozíciu

Fotenie ohňostrojov má niekoľko úskalí. Fotografie ohňostroja samotného sa rýchlo opozerajú. Dobre nevyzerajú ani tie, vyfotené z podhľadu navyše konkurujúce moderným smartfónom. K bežným fotkám ohňostroja sa vlastne skoro nikto nevracia, nie je na to dôvod.

Preto pokiaľ idete fotiť ohňostroj, berte to skôr ako cvičenie fotografie architektúry, kde sa ohňostroj stal doplnkom scény a novým zdrojom svetla (a tieňov). Dobre si premyslite, akú fotografiu chcete odfotiť a hlavne odkiaľ. Do fotografie zakomponujte budovy, odraz od vodnej hladiny, ľudí alebo iné objekty.

Sledujte počasie, pokiaľ je napríklad perfektné bezvetrie, vo vzduchu bude zostávať dym a fotografie z polovice ohňostroja budú mať horší kontrast, než tie vyfotené na začiatku. Pri starostlivom prístupe síce budete mať na karte menej fotiek, o to ale budú lepšie či originálnejšie, a možno si aj nejakú vytlačíte.

Ohňostroj pred architektonickými stavbami.
Ohňostroj v uliciach vytvorí zaujímavé farby a pridá nové tiene

Ako nastaviť fotoaparát?

Začiatočníci, ktorí ešte nevedia ovládať manuálne nastavenie fotoaparátu, môžu zvoliť scénický režim určený priamo na fotenie ohňostrojov. Ale pozor, nutnosť použitia statívu tým neodpadá. Diaľková spúšť sa hodí tiež, aspoň tá v mobilnom telefóne. Skúsenejší fotografi ale určite prepnú fotoaparát do manuálneho nastavenia, v ktorom budú pracovať s nasledujúcim nastavením:

Clona

Clonové číslo vždy nastavte s ohľadom na to, čo fotíte. Ak ste pojali fotenie ohňostroja ako fotenie architektúry, budete chcieť mať ostré objekty v popredí i v pozadí scény. Clonu tým pádom skôr zatvorte na hodnotu f/6,3 – f/11. Pri vyššom clonovom čísle počítajte s predĺžením expozičného času. Čím viac clonu otvoríte (nastavíte nižšie clonové číslo), tým precíznejšie musíte ostriť.

ISO

Čím nižšia citlivosť, tým technicky kvalitnejšia fotka bez šumu. Pri fotení zo statívu na dlhé expozície väčšinou nie je nutné ISO zvyšovať. Nastavte ho na najnižšiu možnú hodnotu – najčastejšie ISO100.

Čas

S nastavením času buďte kreatívni. Môžete skúsiť kratšie expozície okolo jednej sekundy alebo naopak extrémne dlhé expozície s nasadeným ND filtrom. Ideálny čas nie je možné špecifikovať, pretože rýchlosť odpaľovania aj frekvencia výbuchov sa môže rôzniť. Ja by som napríklad začal na čase štyroch sekúnd. Veľkú výhodu majú napríklad majitelia bezzrkadloviek Panasonic alebo Olympus, ktoré vedia zobrazovať naživo fotku aj počas expozície, a vy tak presne viete, kedy snímanie zastaviť.

Pridať komentár