CEWE Fotolab blog

Leica Q – recenzia

Na úvod si dovolím parafrázovať známe príslovie: „Dovtedy sa píšu články o fotoaparátoch značky Leica, kým si človek jeden nekúpi.“ 🙂

Fotoaparát Leica Q som mal za posledné dva roky možnosť skúsiť 3x a vždy som skonštatoval, že je to naozaj výborná mašina. Plnoformátový snímač, skvelý objektív Summilux 28mm f/1.7, vynikajúci elektronický hľadáčik, rýchly autofokus, minimalistický dizajn v odolnom tele a jednoduché menu, v ktorom však nechýba nič podstatné. Cena tohto fotoaparátu nie je nízka, ale v porovnaní s konkurenciou ani príliš vysoká.

leica cewe

Keď sa mi pred pár mesiacmi naskytla príležitosť na výhodnú kúpu, neváhal som. Pár dní po tom som vzal Leicu na svoju poslednú minuloročnú svadbu, nie ako hlavný systém, tým bol v tom čase stále osvedčený Nikon D750 + 35mm f/1.4 + 50mm f/1.4, ale na vyskúšanie, prípadne na občasné použitie tam, kde by 35-ka nebola dosť široká.  Dlho to netrvalo a krásna Liptovská scenéria ma priam donútila použiť na portréty aj širšie ohnisko, ako štandardná 50-ka.

leica CEWE

Neskôr na hostine sa tiež našli situácie a okamihy, kedy sa Leica priam pýtala na použitie. Pocitovo veľmi dobrý dojem. Spravil som s Q-čkom cca 350 fotografií a batéria stále vyzerala na polovicu nabitá. Nie zlé. Fotografie, ktoré som neskôr spracoval boli iné ako z Nikonu. Leica trochu inak vyvažuje bielu, najmä v interiéri fotky ťahá viac do červena, u Nikonu je to viac žltej. Trochu inak sa správa aj matrix meranie svetla a následná korekcia expozície, ale neporovnával som systémy s rovnakými ohniskami, takže ten rozdiel bol spôsobený aj tým. Celkový dojem z prvej vážnejšej skúsenosti bol viac než dobrý.

leica cewe

Druhú skúsenosť som naplánoval na ranné krajinárske fotenie v krásnom prostredí okolia Ľubietovej. Uvidíme ako sa bude fotoaparát správať v protisvetle a ako vykreslí detaily, pri krajine tak žiadúce. Leica to všetko zvládla bez najmenších problémov. Kresba, kontrast, farby, to všetko ma ohromilo. Žiadne nežiadúce odlesky, či chyby objektívu, taktiež dynamický rozsah snímača na veľmi dobrej úrovni. Paráda.

 

Nasledujúce týždne som testoval inú techniku pre náš CEWE FOTOLAB blog a na Leicu neostal čas, no brával som ju so sebou vždy keď sa dalo a tak občas doma, občas vonku vznikol nejaký podarený záber. Čoraz viac som sa zžíval s iným ovládaním ako pri Nikone, aj s trochu iným spôsobom fotenia. Elektronický hľadáčik mi v podstate nedovoľuje spraviť zle naexponovanú fotku. Účinná stabilizácia uľahčuje fotenie niektorých scén, rýchle a presné ostrenie to nekazí dokonalému obrazovému výstupu. Objektív Summilux 28mm f/1.7 neostáva nič dlžný povesti značky Leica. Fantastická ostrosť, krásny bokeh pri fotení polodetailov a detailov (neviem či som sa niekedy stretol pri širokouhlom objektíve s tak hladkým vykresľovaním rozostrených častí a plynulým prechodom z oblasti zaostrenia do tej rozostrenej). A hoci som bol zvyknutý na 35mm ohnisko, tak prechod bol jednoduchší, než som si myslel.

leica CEWE

Pred pár týždňami som vzal Leicu na prvú tohtoročnú svadbu, už ako hlavný systém na reportáž. Až teraz, keď som sa na ňu musel spoľahnúť ako na hlavný fotoaparát, môžem povedať, že som ju otestoval na 100%. Len o niečo nižšie percento by som dal jej celkovému hodnoteniu, kde úplne dokonalý dojem znížilo pár subjektívnych drobností.

Občas mi chýbal výklopný displej, častejšie som kontroloval výdrž batérie, keďže Leica neukazuje v % stav nabitia. Pár krát sa najmä v horšom svetle (v takom, kde väčšina fotografov používa externý blesk) prejavil fakt, že autofokus Q-čka funguje len na báze detekcie kontrastu a nie aj fázy, ale manuálne ostrenie tento nedostatok hravo odstránilo – vzhľadom na 28mm ohnisko a teda väčšiu hĺbku ostrosti, implementovaný focus peaking, to šlo ľahko. Malou subjektívnou nevýhodou je absencia 1/80s. alebo 1/100s., ktoré by mi vyhovovali viac ako 1/60s. a následne skok na 1/125s. Prijal by som trochu väčšiu očnicu, pretože na jasnom svetle je pre nás, čo fotíme s okuliarmi, malý problém s bočným svetlom, ktoré vniká do hľadáčika a sťažuje videnie. V porovnaní s pozitívami sú však toto len drobnosti, aké sa nájdu pri každom systéme.

 

Keď v lete 2015 spoločnosť Leica prišla na trh s modelom Leica Q (typ 116), bola určitým prelomom v sortimente tejto prestížnej značky a zároveň sa hneď stala aj lídrom vo svojej triede. To líderstvo nebolo príliš ťažké, keďže konkurent bol v podstate len jeden a to Sony RX1.  Výborný obrazovo, ale o triedu pomalší, s horším hľadáčikom. Dovolím si tvrdiť, že Leica by rovnako ovládla rebríčky aj v porovnaní s akýmkoľvek iným plnoformátovým systémom, na ktorý nasadíme 28mm f/1.8 objektív.

Dnes nie je situácia na trhu príliš iná, iné tradičné značky zatiaľ stále neprichádzajú s niečim podobným (uvidíme čo prinesie Zeiss so svojou oznámenou novinkou ZX1), len Sony vylepšil svoju RX1 radu a v APS-C segemente, Fujifilm svoju X100 radu. A hoci obe značky robia skvelú prácu a ich fotoaparáty sú žiadané pre svoju výnimočnú kvalitu, tak pre mňa v tejto kategórii aj 3,5 roka od vydania, stále kraľuje model Leica Q. V čase písania tejto recenzie ešte nebol na trhu nástupca Leica Q2. Recenziu naň prinesiem snáď niekedy nabudúce. Papierovo a podľa prvých dojmov to vyzerá výborne.

leica CEWE

Na svoju dobu výnimočný elektronický hľadáčik, ktorý v roku 2015 nemal konkurenciu, je dnes stále jedným z najlepších, rozlíšením, veľkosťou, rýchlosťou obnovovania, farebnou vernosťou. 24Mpix snímač v kombinácii so širokouhlým Summiluxom 28mm f/1.7 v sebe kombinuje dokonalú kresbu, bokeh, korekciu optických chýb a možnosť fotografovať detaily v pomere cca 1:2,5. Hoci autofokus funguje len na báze kontrastu, je neuveriteľne rýchly a presný. Jeho limity pocítite až naozaj v zlých svetelných podmienkach. Fotoaparát veľmi dobre zvláda vyššie ISO a preto nemám problém nastaviť si pri reportáži AutoISO na 12800. Absencia výklopného displeja, ktorý je veľmi návykový, trošku škrie, ale to je daň za tradičnú odolnú konštrukciu. Pripomína mi to X-PRO radu od Fujifilmu, ktorá je na tom rovnako, z podobných dôvodov. Výdrž batérie nepatrí medzi špičku, ale na svadbe bez problémov spravím 500 fotografií na jednu a to je slušný výsledok.

leica CEWE

Leica je vo svete fototechniky veľký pojem a legenda. Nevyrába toho zbytočne veľa, neprichádza každú chvíľu s novými modelmi, drží rokmi osvedčený dizajn a filozofiu. V modeli Leica Q sa spája to najlepšie z legendy, s tým najlepším čo je potrebné pre dnešnú digitálnu fotografiu. Žiadne zbytočnosti, zložité menu, len strohý dizajn skrývajúci nadupaný, hladko fungujúci stroj.


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár