CEWE Fotolab blog

Kreativita a zábava bez obmedzení – Olympus PEN E-PL9

Prvé dojmy:

Fotoaparát Olympus E-PL9 je už ôsmou generáciou zaujímavého a veľmi kreatívneho nezrkadlového fotoaparátu. Používal som úplne prvú verziu tohto modelu – Olympus E-PL1. Bolo to niekedy v roku 2010 a fotografoval na omnoho vyššej úrovni ako Olympus zrkadlovka, ktorú som dovtedy používal. Samozrejme, odvtedy ubehlo veľa času a kvalita fotografií z aktuálneho modelu Olympus E-PL9 je na špičkovej úrovni, porovnateľnej i s drahšou konkurenciou. Fotoaparát je pekne prepracovaný a vyzerá skutočne dobre.

Určite zaujme aj mnohé dámy a mladé youtuberky, ktoré chcú fotoaparát používať na vlogovanie. Dobre sa drží v ruke vďaka kvalitnému gripu, ktorý sa v priebehu rokov stále vylepšoval. Fotoaparát pôsobí trochu mohutnejšie ako jeho predchodcovia, napriek tomu, že rozmery sú takmer identické. Rozlíšenie 16 Mpx ostáva nezmenené, vylepšenie prišlo v možnosti natáčať video až v 4K rozlíšení. Ďalším bonusom je blesk vstavaný v tele fotoaparátu. V predošlých verziách bol blesk priložený v balení a v prípade potreby ho bolo potrebné nasadiť na fotoaparát.

Zaujímavosťou je možnosť vyklápania dotykového LCD displeja, čo využijete hlavne pri fotografovaní z netradičných uhlov, prípadne pri populárnej selfie. Mňa osobne veľmi zaujala možnosť výberu až zo 121 zaostrovacích bodov, ktoré sa dajú veľmi rýchlo meniť prostredníctvom dotykového displeja. Množstvo prednastavených kreatívnych a art režimov len podčiarkuje príťažlivosť tohto fotoaparátu.

Fotografie v praxi:

Fotoaparát som bol testovať v Jarovskej bažantnici. Je to veľmi zaujímavé miesto blízko Bratislavy. Chodím tam veľmi rád, hlavne v čase kvitnutia medvedieho cesnaku, ktorého sú tam celé zelené koberce. Nachádza sa tam zaujímavý kamenný most ešte z obdobia Márie Terézie.

K fotoaparátu je v sete ponúkaný elektronický zoom Olympus m.zuiko digital EZ 14-42mm. Jeho kvalita je na dobrej úrovni, no mňa lákalo využiť všetky možnosti tohto fotoaparátu a vyskúšať aj fotografovanie s pevnými a svetelnými objektívmi. Počas testovania som mal nasadený špičkový portrétny objektív Olympus m.zuiko digital 75mm f/1,8 a taktiež cenovo dostupný a kvalitný 45mm f/1,8. Fotografie, ktoré sa mi podarilo nafotografovať si môžete pozrieť v priloženej galérii. Bol som milo prekvapený ich kvalitou. Fotografie portrétu sú pekne odstúpené od pozadia a vytvárajú tak zaujímavú hĺbku. Vysoká svetelnosť sa krásne prejavila aj pri fotografovaní medvedieho cesnaku. Pri clone f/1,8 je zaostrená len malá časť fotografie, čím je zvyšná scéna zaujímavo až tajomne rozostrená.

Tento fotoaparát je studnicou zábavy a množstva režimov na vytvorenie krásnych, zaujímavých a nevšedných fotografií. Mnohokrát sa po výbere jedného z art režimov dopracujete k fotografii, ktorú by ste v špeciálnom programe na PC vytvárali hodiny. Používanie týchto art režimov urobí z fotografovania návykovú zábavu. Osobne ma zaujal efekt s názvom Instant film. Vytvorí zaujímavý efekt starej farebnej fotografie s dobrým kontrastom. Najlepšie sa mi osvedčil pri fotografovaní portrétu mojej dcérky. Fotku som následne skúsil previesť do ČB a bola to dobrá voľba. Fotografia nabrala na zaujímavosti a vyzerala pekne kontrastne.

Použitie art filtrov je pri tomto fotoaparáte veľmi zaujímavé a vyslovene sa s nimi treba vyhrať a vyskúšať, ktorý efekt sa vám najviac zapáči. Natáčanie videa opäť postúpilo na vyššiu úroveň a nadšení vlogeri alebo vlogerky si prídu na svoje. Fotoaparát ponúka možnosť natáčania až v 4K rozlíšení. Umožňuje fotografovanie len cez dotykový LCD. Dá s ním dobre pracovať aj vďaka vysokému rozlíšeniu. Môžete jedným dotykom rýchlo meniť ostriaci bod, prípadne exponovať snímku. Som zvyknutý na fotografovanie cez hľadáčik, ale aj fotografovanie len cez displej bolo bezproblémové.

V súčasnej dobe určite využijete aj možnosť rýchleho zdieľania fotografií. Prostredníctvom WIFI prepojenia medzi fotoaparátom a telefónom a vďaka bezplatnej aplikácií môžete vaše fotky zdieľať okamžite.

Na hornom kruhovom voliči pribudol veľmi zaujímavý a kreatívny režim s označením AP. Po jeho zvolení sa dostanete do ponuky viacerých zaujímavých funkcií. Niektoré sú vyslovene praktické, skúsim ich trochu popísať:

Funkcia Live Time – niečo podobné ako dlho používaný BULB, keď sa snímka exponuje tak dlho pokiaľ je stlačená spúšť. Funkcia Live Time je v tomto prípade vylepšená a po stlačení spúšte sa na LCD postupne zobrazuje výsledná fotografia. V momente,  keď je fotografia dostatočne naexponovaná, stlačíte spúšť a fotka sa uloží. Samozrejme funkciu využijete len pri nočnej fotografii.

Funkcia Live Composite / maľovanie svetlom– funkcia je skutočne kreatívna a osobne sa mi veľmi páči. Využijete ju hlavne pri fotografovaní v tme. Nakomponujete si prvú fotografiu: skupinu ľudí, nočné mesto alebo scenériu v prírode. Stlačíte spúšť a odfotografujete prvý záber, ktorý si fotoaparát uloží do pamäte. Po ďalšom stlačení spúšte už  bude fotoaparát zaznamenávať do prvej fotografie len nové zdroje svetla, ako napríklad svetlo z baterky, mobilu alebo iného svetelného zdroja. Do fotografie môžete svetlom napísať aj ľubovoľný text. Veľmi dobre sa táto funkcia dá použiť aj na fotografovanie kruhového pohybu hviezd. Odporúčam vyskúšať.

Korekcia lichobežníka – Funkcia ideálna pre každého fotografa, ktorý rád fotí budovy. Fotoaparát  automaticky vyrovná všetky padajúce línie a budovy na fotografii tak nebudú vyzerať, akoby na vás padali.

Tichá spúšť – Túto funkciu mám rád. Je ideálna pri fotografovaní v divadle a na rôznych miestach, kde je zvuk uzávierky a samotného exponovania rušivý. Vyskúšajte a možno nafotíte pár zaujímavých momentiek.

Dvojitá expozícia – Výborná a veľmi tvorivá funkcia. Odfotografujete prvý záber, ktorý sa uloží do pamäte fotoaparátu a zostane jemne viditeľný na LCD. Následne nakomponujete cez prvý záber nejaký ďalší, čím vytvoríte zaujímavú fotografiu z dvoch rôznych záberov.

V menu kreatívnych režimov nájdete viac možností, ktoré treba určite vyskúšať.

Na záver:

Fotoaparát Olympus E-PL9 je fotoaparátom mnohých tvárí. Na jednej strane môžete používať množstvo art filtrov a zaujímavých funkcií. Je priam predurčený pre vlogerov a všetkých kreatívnych ľudí. Na druhej strane ste s ním schopní nafotografovať špičkové a vysoko kvalitné fotografie. Napomáha tomu aj kvalitný snímač, ktorý pekne pracuje aj pri vyššom ISO, takisto možnosť nasadiť svetelné a pevné objektívy. Jednoducho výborná kombinácia kreativity, zábavy a vysokej kvality obrazu.

Plusy:

  • Skladné telo fotoaparátu
  • Dizajnový kúsok v rôznych farebných prevedeniach
  • ART filtre a originálne kreatívne funkcie
  • Možnosť použiť profesionálne svetelné objektívy
  • Dotykový a výklopný LCD
  • Vysoká kvalita fotografií a 4K videa

Mínusy:

  • Možnosť fotografovať len cez LCD (nemá elektronický hľadáčik)
  • Niektoré kreatívne funkcie sa dajú použiť len v AUTO režime
  • Účinná ale iba 3-osá stabilizácia obrazu (vyššie modely ponúkajú až 5-osú stabilizáciu)

Môžete si pozrieť aj videorecenziu.


Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár