CEWE Fotolab blog

6 tipov pre rodinný portrét od Yvonne Adamek

Každý rok od narodenia prvého dieťa robila Yvonne Adamek veľkú CEWE FOTOKNIHU plnú spomienok, nielen pre starých rodičov. Keď sa im narodilo druhé dieťa dostala s manželom nápad na každoročný rodinné fotenie (photoshooting). Okrem toho majú možnosť sledovať ako deti rastú. Aby využili fotenie na zachytenie tých najlepších spomienok, nezabúdajú na niektoré detaily, ktoré sú pre nich dôležité. Fotografie si potom vytlačia vo veľkom formáte a výsledné fotoobrazy vystavia doma.

Špeciálne pre CEWE Yvonne Adamek zostavila 6 tipov pre rodinné portréty.

Na začiatku je nápad

Aby sme si fotenie uľahčili a netrvalo neprimerane dlho, hľadáme nápad a tému pre fotenie. Inšpiráciu hľadáme v rôznych magazínov a webových stránkach a hlavne na Pintereste, kde viete nájsť krásne nápady a inšpiráciu. Takýmto spôsobom vyberieme tému, štýl, ktorý našej rodine vyhovuje a môžeme si byť istí, že nebudeme mať bežné fotky zo štúdia.

Sledovanie času

V prípade, že máte chuť fotiť v domácom prostredí a nedisponujeme drahým osvetlením, pre vzhľad fotografie je dôležitý aj čas kedy chcete byť fotení. Prirodzené svetlo dodáva fotografii jemnejší vzhľad než umelé svetlo reflektoru.  Ak však realizujete fotenie vo fotoštúdiu, tento aspekt vás nemusí trápiť.

Dobré načasovanie je však mimoriadne dôležité aj z iného dôvodu, a to nálady detí. Ak sú deti unavené, môžete zabudnúť na dobré a príjemne fotenie. Preto neplánujte veľa času na fotenie lebo aj to najväčšia zábava vie byť po chvíli nudná.

Dajte slovo deťom

Spýtajte ste sa detí kým by chceli byť. V súčasnosti sú superhrdinovia a kozmonauti veľmi IN. Dokonca niektoré dni ani nekomunikujeme s našim synom, ale priamo s kozmonautom z vesmírnej stanice ISS. Preto sme sa ani nesnažili prehovoriť nášho syna na iné prestrojenie, ale rovno sme kozmonauta zakomponovali do fotografie.

Oblek alebo džínsy? Čo si obliecť?

Vhodné oblečenie na fotenie je pre mňa a môjho manžela veľká výzva. Bohužiaľ na rozdiel od nášho syna nemáme kolekciu oblečenia superhrdinov alebo kozmonautický skafander, a preto nám musí poslúžiť normálny šatník. Zvyčajne pár hodín pred fotením vyberáme tie najlepšie outfity. V kombinácii viacerých kúskov oblečenia existuje veľa možností, ktoré dodajú nový vzhľad fotografii.

Doplnky

Červené obliečky na vankúše, drevený hojdací kôň pre malého syna a trampolína pre toho väčšieho, sú ideálne doplnky k foteniu. Počas fotenia je dôležité hlavne to aby bola zábava.

Život na fotografii

Strnulo stáť na fotografii dokáže každý. Fotenie s deťmi je však o niečom úplne inom. Dieťa málo kedy obsedí na jednom mieste, ale keď ho zapojíte do celého procesu a prípadne naučíte spolupracovať na pár minút, tak výsledne fotografie vyzerajú prirodzene ako keby sme to plánovali od začiatku.


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár