CEWE Fotolab blog

Keď fotoaparát zostane doma – fotografovanie smartfónom

Sú situácie, kedy my, fotografi, sme nepripravení. Techniku necháme doma, pretože si myslíme, že nič zaujímavé nestretneme, alebo sa nám len nechce nosiť veľký fotoaparát. Výborným spoločníkom sú takzvané „profi kompakty“, ktoré spájajú vysokú kvalitu fotografií s malým a ľahkým telom fotoaparátu. Nie každý ale po takomto fotoaparáte túži a preto platí staré známe, najlepšia technika je tá, ktorú máme pri sebe.

Dnes vyjsť na ulicu bez telefónu je takmer nepredstaviteľné. Na jednu stranu je to hrozné, na tú druhú, fotoaparáty máme neustále so sebou a v prípade, že uvidíme niečo zaujímavé, máme šancu to zachytiť. V nasledujúcich riadkoch sa vám pokúsim poradiť, ako zo svojho smartfónu vyžmýkať maximum.

Rovnako ako klasické fotoaparáty, aj telefóny majú rôzne režimy a nastavenia. Okrem základného nastavenia rozlíšenia často ponúkajú aj GPS značku, kde bola fotografia vyhotovená. Je to skvelý spôsob, ako si okrem vizuálnej spomienky uchovať aj miesto. Medzi užitočné nastavenia patrí aj tretinová mriežka, ktorá vám pomôže s komponovaním záberu. Pri zachytávaní krajiny ju môžete použiť aj na vyrovnanie horizontu.

Každý smartfón ponúka najmenej 3 režimy. Je ním klasická fotografia, ktorú využijete najčastejšie. Nechýba režim Panoráma, ktorý vám pomôže zachytiť ultraširokouhlý záber. HDR režim využijete v ťažkých svetelných podmienkach, napríklad za poludňajšieho slnka.

Základný režim fotografovanie budete využívať najčastejšie. Smartfón prispôsobí nastavenia snímanej scéne a jediné čo potrebujete je, vystihnúť ten správny moment. Pri mnohých výrobcoch funguje aj sériové snímanie, stačí na displeji podržať tlačidlo snímania. Pokročilejšie modely disponujú aj korekciou expozície. Tá vám umožní korigovať „tmavosť a svetlosť“ fotografií. Prémiové smartfóny často ponúkajú aj špeciálny fotografický formát RAW, ktorý určite poznáte z klasických fotoaparátov. Zväčša sa nachádza v režime fotoaparátu s názvom „Profesionálna fotografia“. Okrem RAW formátu môžete v tomto režime pracovať aj s citlivosťou ISO a časom závierky, meraním expozície a ďalšími parametrami. Dôležité je spomenúť, že súbory RAW je treba  následne upraviť v špecializovanom programe.

Režim panoráma slúži na zachytenie ultraširokouhlých snímok. Môžete tak fotografovať krajinu, ale aj zaujímavý interiér. Najčastejšie sa vytvára horizontálna panoráma, ale v niektorých prípadoch je zaujímavá aj tá vertikálna. Smer snímania sa vám zobrazí na displeji a v prípade potreby sa dá zmeniť na opačný. Pri panoráme je dôležité dodržať niekoľko zásad pre čo najlepší výsledok. Vyvarujte sa snímaniu pohybu. Zväčša na výslednej fotografii je vidno „duchov“, ktorí nie sú žiadúci. Dajte si pozor na predmety v popredí snímky, niekedy ich fotoaparát nepekne zdeformuje. V lepšom prípade je dobré sa blízkym predmetom vyhnúť a snímať iba tie v diaľke. V neposlednom rade si všímajte pomocnú čiaru na displeji a obraz sa snažte držať v rovine. Vtedy dosiahnete najvyššiu kvalitu fotografie.

HDR (High Dynamic Range) alebo vysoký dynamický rozsah označuje režim snímania, kedy fotoaparát nasníma niekoľko expozične rozdielnych fotografií a spojí ich do jednej. Výsledkom je fotografia, kde sú plnohodnotne zastúpené tiene aj svetlá. Tento režim využijete najmä pri fotografovaní za slnečných dní a miestach s vysokým kontrastom. Fotoaparát vyhotovuje niekoľko fotografií za sebou a tak sa neodporúča pomocou funkcie HDR snímať pohyb. Je to funkcia najmä pre statické snímky (portréty, krajina, detail, …) Pre čo najlepší výsledok držte pevne fotoaparát v rukách a snažte sa s ním nehýbať.

Smartfóny postupom času úplne vytlačili malé kompaktné fotoaparáty, ktoré boli v minulosti rozšírené. Dnes ich už takmer nevidno, fotografuje sa telefónmi, tabletmi, alebo klasickými fotoaparátmi. Kvalita smartfónov v niektorých prípadoch prekonáva základné kompakty, niekedy zvané aj „mydielka“. Nie je problém si fotografie vytlačiť aj na väčší formát vo vysokej kvalite a urobiť tak radosť sebe, alebo svojim blízkym.


Martin Farkaš

Premýšľam, čo o sebe napísať. Začať vetou: „Fotoaparát som chytil do ruky ..." je otrepané. Chcel by som o sebe napísať niečo kreatívne, niečo, čo by vyjadrilo, že rád vymýšľam nové veci, navštevujem netradičné miesta a stále sa snažím naučiť niečo nové. Písanie o sebe mi ale nikdy nešlo ...

Pridať komentár