CEWE Fotolab blog

Kam na kávu v Košiciach – Coffee tips

Ak by mi niekto povedal pred dvoma rokmi, že budem piť kávu, asi by som na neho pozeral ako na zjavenie. Ak ešte tvrdil, že tomu prepadnem tak by som mu odporučil nech okamžite vyhľadá odbornú lekársku pomoc.

Určite to poznáte. Vekom sme nielen múdrejší, ale menia sa nám aj priority a chute. No, a mne v určitom momente začala káva prinášať pôžitok, ktorého sa odmietam vzdať. Pritom kto ma pozná vie, že som bol zarytým odporcom kávy. Jej vôňa mi prekážala a o chuti radšej ani nehovorím. Možno to bolo aj tým, že som sa v okolí stretával aj s pitím nekvalitnej kávy. Aj táto skutočnosť ma po jej ochutnaní odrádzala od pitia.

Časom som v Košiciach začal hľadať podniky, kde si viem vychutnať kávu podľa mojich predstáv. Všade je veľa kaviarní, ale len málo z nich ponúka kvalitnú kávu a nie všade si môžete vybrať  kávu podľa pôvodu, spracovania či chuti. Ja mám to šťastie, že som v Košiciach zopár takých kaviarní objavil a rád by som sa o ne s vami podelil.

Take it – Poštová 7

Útulná kaviarnička v štýle take away, nachádzajúca sa v bočnej uličke pri hlavnej ulici, prináša dokonalý pôžitok z kávy. Keď som tam prvý krát vkročil, hneď som si ju obľúbil. Príjemné prostredie a k tomu dvaja šikovný baristi, ktorí majú prehľad o tom čo ponúkajú. Nehovoriac o ich priateľskom prístupe.

Okrem klasického espressa si tu môžete pochutnať aj na rôznych alternatívach ako sú kávy s rôznymi príchuťami, ľadové kávy, rôzne druhy čajov, ako aj na horúcej čokoláde.

V ponuke nájdete aj koláčiky, takže si môžete svoju obľúbenú kávičku alebo čaj vychutnať s chutným koláčom. Všetko z ponuky si môžete zobrať aj so sebou domov. Kto má rád život rušnej ulice tak mu odporúčam počas letných mesiacov posedieť si na príjemnej terase priamo pred kaviarňou.

Taktiež si viete zakúpiť zrnkovú kávu a vychutnať si ju aj v pohodlí domova. Nevadí, že nemáte mlynček na zrnkovú kávu, ochotne vám ju namelú priamo v kaviarni.

Clematis coffee and tea – Hlavná 84

Táto vkusne zariadená kaviareň sa nachádza na Hlavnej ulici a disponuje širokou ponukou kávy a čaju. Príjemné prostredie a milá obsluha zaručí, že si budete kávu alebo čaj vychutnávať plnými dúškami. Veľmi ma teší, že počas pitia kávy máte možnosť si prečítať aká je vaša káva. Viete si tak vybrať kávu podľa svojej chuti. Je to super hlavne pre tých, ktorí sa v káve veľmi nevyznajú. Viete si tak vybrať kávu presne podľa toho, akú chuť máte radi. Aj v tejto kaviarni si viete spríjemniť posedenie pri káve alebo čaji chutnými koláčikmi.  Svoju obľúbenú kávu si môžete dať navážiť a zabaliť aj domov. Mne osobne tu chutí káva Cuba Turquino, keďže skôr obľubujem kávy s nízkou aciditou.

Ak sa budete nachádzať v meste určite navštívte Clematis Coffee and Tea. Garantujem vám, že neoľutujete a budete sa ta vracať častejšie.

Kávy sveta – Hlavná 20 a Hlavná 102

Táto kaviareň sa tiež nachádza na Hlavnej ulici, kde prednedávnom otvorila svoju druhú prevádzku. Majú to dobre premyslené, pretože jedna kaviareň sa nachádza na začiatku ulice a druhá na jej konci. V prípade, že ste kávičkári ako ja, tak si môžete dať jednu kávu na začiatku ulice a druhú, po príjemnej prechádzke ulicou na jej druhom konci.

Útulné prostredie a milá obsluha vám dajú priestor na príjemný rozhovor so známymi alebo prečítanie si svojej obľúbenej knihy či dennej tlače.

Majú tu na výber hneď z niekoľkých odrodových káv, no taktiež si tu viete posedieť pri dobrom a kvalitnom vínku. Ako aj v predošlých kaviarňach aj tu máte možnosť zakúpiť si zrnkovú kávu na doma.

Keď idem na kávu do tejto kaviarne, osobne si objednávam tureckú kávu s kardamónom alebo nikaragujskú tabakovú kávu. Je to jediná káva, ktorú som ochotný vypiť s mliekom. Ja totiž pijem kávu vždy bez mlieka a cukru.

Café de Paris – Hlavná 75

Radi si vychutnávate kávu pri francúzskom šansóne a na tanieri nesmie chýbať obľúbený koláčik, tortička či makrónka? Tak práve pre vás je tu kaviareň s názvom Café de Paris nachádzajúca sa neďaleko divadla na Hlavnej ulici.  Maličká no o to viac útulnejšie kaviarnička vás vtiahne do prostredia francúzskych uličiek s podobným prostredím. Obsluha vám rada poradí pri výbere sladkého potešenia. Trošku ma mrzí, že si tu neviem vybrať  z viacerých  druhov káv. Teší ma však to, že káva ktorú majú v ponuke, nie je vôbec zlá. Neprekvapí, ale ani neurazí.

Posedenie v príjemnom prostredí, pri káve s koláčom či pri dobrom vínku nie je nikdy zlé. Spolu s nezameniteľným hlasom famóznej Édith Piaf sa budete cítiť ako v uliciach mesta lásky, v Paríži.

Pogo caffe – Hlavná 43

Najnovším prírastkom medzi košickými kaviarňami je skvelý koncept s názvom Pogo caffe. Nachádza sa hneď pri dóme sv. Alžbety v priestoroch bývalého obchodu so športovým oblečením. Sám som bol veľmi nedočkavý keď som sa dozvedel, že sa tu niečo takéto chystá.

Navštívil som ich pred nedávnom spolu s partiou kamošov a prostredie ako aj obsluha na mňa zapôsobili veľmi pozitívne. Urban štýl spojený s hipster štýlom mi celkom vyhovuje.

Po ochutnaní ponúkaného espressa som bol milo prekvapený. Chuť je celkom príjemná a pre mňa ideálna, keďže káva nebola vôbec kyslá. Nájdete tu aj rozmanitú ponuku jedál. Ku káve si môžete dať koláčik a mňa veľmi prekvapila možnosť objednať si chlebík s rôznymi pomazánkami.

Coffee Brothers Hlavná 5

Koncept pojazdnej retro kaviarničky ma od začiatku veľmi zaujal. Príjemná hudba, obsluha a k tomu kvalitná káva so sebou počas letných mesiacov je pre mňa skvelý oddych aj počas obedňajšej prestávky. Mám rád keď si môžem ich kávičku vychutnať na lavičke pri fontáne a sledovať ruch hlavnej ulice.

Skvelý koncept, ktorý však veľmi závisí od počasia.

Či už pijete kávu pre potešenie alebo si bez nej neviete predstaviť ani deň, mali by ste si vyberať kvalitnú kávu. Z vlastnej skúsenosti viem, že tie rôzne odrodové a kvalitné kávy nie sú v kaviarňach o veľa drahšie. Dokonca niektoré sú cenovo rovnako porovnateľné, ako rôzne kávy v klasických kaviarňach, ktorým sa ja osobne vyhýbam.

Môj výber kaviarní podľa mňa zahŕňa tie najlepšie v Košiciach. Ak však máte pocit, že som zabudol spomenúť niektoré tak sem s nimi. Rád spoznám nové, kde si môžem vychutnať kávu aj viac krát ako len raz.


 

Peter Brejda

Kombinácia čiernobielej a reportážnej fotografie je pre mňa tou najkrajšou fotografiou. Milujem fotenie na kinofilm. Mám rád humor, smiech a hokej je pre mňa celoživotná láska :-)

Komentár