CEWE Fotolab blog

Kam na jedlo v Košiciach – food tips

Košice sú úžasné mesto pre život a ja som veľmi rád, že sa to za posledné roky zlepšilo aj v oblasti gastronómie.

Keď som sa pred šiestimi rokmi prvý krát odsťahoval z domova, bol som donútený začať poškuľovať po varení. Nechcel som celý čas fičať na instantných polievkach a párkoch s horčicou. Moje kulinárske začiatky neboli slávne, no časom som sa dokázal aspoň trocha vycibriť v spájaní chutí a vychutnávaní si dobrého jedla. Stále sa učím, a preto mám rád nové jedlá a chute, ktoré ma obohatia v kuchyni.

V Košiciach som našiel pre seba veľa skvelých reštaurácií a projektov na spôsob fastfood. Preto by som vám chcel niekoľko z nich priblížiť. Pre mňa sú to tie najlepšie podniky, kde si viem stále vychutnať kvalitné a chutné jedlá.

Ak však máte pocit, že som niektoré vynechal a mal by som ich navštíviť, rád sa nechám inšpirovať.

Restart Burger Námestie osloboditeľov 22

Priestory sú presne podľa môjho vkusu. Jemný nádych industriálneho štýlu spojený s domáckym prostredím, to všetko dotvorené príjemným osvetlením. Taktiež ma potešili doplnky na poličkách v podobe starých kinofilmových fotoaparátov. Restart Burger má pestrú ponuku hamburgerov a verím, že každý si príde na svoje. Od klasických hamburgerov s kuracím alebo hovädzím mäsom nájdete aj vegie burgre, rebierka, krídelká ako aj šaláty.

Ja som zvolil Blue Joe burger so zemiakovými lupienkami. Chuťovo vynikajúci burger aj vďaka mojej obľúbenej rukole. Chute vyvážené a cítite každú jednu surovinu. Troška som sa viac zapackal ako pri iných burgroch, ale veď takto to má pri hamburgeroch byť. K zemiakovým lupienkom dostanete automaticky kečup no mňa v ponuke zaujala domáca hot omáčka a tej som teda nemohol odolať. Na môj vkus trocha miernejšia, no keď som sa potom bavil s čašníkom, povedal, že moju požiadavku na viac pikantnú omáčku odovzdá do kuchyne. Verte mi, že pripomienky berú vážne. Pri ďalšej návšteve som pocítil pálivosť vylepšenej domácej hot omáčky.

Na záver som sa nechal ukecať na kokosový cheescake a lepší som nikdy v živote nejedol. Jednoducho famózny.

Aby som to celkovo zhrnul.  Restart Burger nie je pre mňa top hamburger v Košiciach, ale je v tesnom závese za mojim naj burgrom. Vysoko hodnotím prostredie, ako aj veľmi milú a profesionálnu obsluhu v tomto podniku. Rád sa sem vraciam a dokonca som vyskúšal aj iný sezónny burger a tiež som si pochutnal. Naposledy som neodolal rebierkam a môžem povedať, že si ich s radosťou dám aj nabudúce.

Ak budete mať cestu okolo tohto podniku,  určite sa zastavte. Nebudete sklamaní  z výberu jedál či nápojov ako aj cien.

Barvinok   Alžbetina 1

Keď som prvý krát počul o tejto reštaurácii, hneď som vedel, že ju musím vyskúšať. Mám rád kuchyne z iných štátov a ukrajinskú kuchyňu som si rozhodne nemohol nechať ujsť.  Prvý dojem z prostredia bol troška rozpačitý. Stroho zariadené priestory, bufet hneď pri dverách a skoro prázdna reštaurácia ma trošku zaskočili. No po rozhliadnutí sa ma ujal hneď čašník, ktorý nám začal vysvetľovať, ako to funguje. Prišli sme v čase končiaceho sa obedového menu, preto nás zaskočila poloprázdna reštaurácia. Z obedového menu som si vybral z každého trošku. Pohánku, zabíjačkovú zmes a samozrejme som nemohol odmietnuť pirohy.

Ako polievku som si zvolil boršč. Všetko chutilo vynikajúco a stal som sa závislým na novej surovine – pohánke. Na pitie mi čašník odporučil ukrajinský typický nápoj uzvar.  Ak som pochopil správne, uzvar je niečo ako ľadový čaj zo sušeného ovocia a má veľmi špecifickú zaúdenú chuť. Mne osobne veľmi chutil, ale kamošovi, ktorý tam bol so mnou, veľmi nie. Na záver si kamarát dal ešte dezert, a to lievance.  V tom období som práve nejedol sladké jedlá, avšak lievancom sa nedalo odolať a musel som ich ochutnať.

Boli vynikajúce.

Trochu negatívne na mňa pôsobilo prostredie, ktoré by mohlo byť o niečo útulnejšie. Avšak tento nedostatok mi nezabráni navštíviť Barvinok v budúcnosti.
Ak máte v obľube kuchyne z iných štátov, tak túto reštauráciu odporúčam navštíviť.

Pán Ryba Mlynská 13

Bistro nachádzajúce sa neďaleko hlavnej ulice môže na niekoho pôsobiť svojím exteriérom trošku extravagantne. Modrá fasáda priam kričí do ulice, aby si ju ľudia všimli. Mne sa to zdá super a hlavne v letných mesiacoch. Terasa a skvelé jedlo spojené s rušnou ulicou ma prenášajú na dovolenku pri mori. Interiér je prispôsobený celému konceptu a máte pocit akoby celý ten príbeh okolo bistra bola skutočnosť. Kvitujem aj to, že majú otvorenú kuchyňu, kde môžete sledovať prípravu vášho jedla.

Po vzhliadnutí ponuky som bol rozhodnutý, že ako prvé musím ochutnať anglickú klasiku fish and chips. Jedlo ako aj spôsob podávania sú fantastické. Nedovolil som si ten pôžitok z jedla pokaziť príborom a tak som sa do toho pustil rukami, ako sa na fish and chips patrí. Jemná treska v lahodnom cestíčku, k tomu zemiakové lupienky s domácou pikantnou omáčkou omámili moje zmysly a ničomu inému som sa nevenoval. Niekto bude tvrdiť, že ryba je nedosolená no mne to  presne takto vyhovuje.

Fish food heaven in the Košice#fishfood #fishandchips #panryba #kosice #slovakia

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Brejda (@peterbrejda),

Okrem Fish and Chips tu nájdete aj skvelý Fish pie či lososový burger, kalamáre, chobotnicu alebo krevety. Dokonca si viete objednať aj čapovanú tresku v rožku. Ak by ste si chceli predsa len večeru uvariť doma, máte možnosť zakúpiť si rôzne ryby priamo u nich.

Ak milujete jedlá z rýb tak toto miesto musíte navštíviť.

Grange Štefánikova

Projekt skupiny mladých ľudí ma zaujal hneď od začiatku. Bol som zvedavý hlavne na kvalitu hamburgerov, pretože nájsť dobrý hamburger v Košiciach je podľa môjho názoru náročné. Malý domček v streetfood štýle pôsobí príjemne a v lete máte možnosť najesť sa priamo pri tomto domčeku alebo si posedieť v blízkom parku.

Ako vždy v ponuke som hľadal niečo, kde je rukola. Vybral som si hamburger Aioli a k tomu hranolky. Neviem, ako by som vám to opísal, ale po ochutnaní som ostal v príjemnom šoku. Nikdy som lepší hamburger nejedol. Tá žemľa, mäso, omáčka. Jednoducho to všetko so všetkým neskutočne fungovalo. To prepojenie chutí je pre mňa jedinečné. Môžem povedať, že momentálne je to pre mňa hamburger číslo jeden v Košiciach, a dovolím si tvrdiť, že aj mimo Košíc. Hranolky boli taktiež vynikajúce. Neboli ani suché ani presmažené.

Ak ste vyznávačom streetfood odporúčam toto miesto vyskúšať. Zamilujete si to. Milá obsluha, profesionálny prístup a skvelé jedlo je spojenie toho pravého.

Robin street food Kasárenské námestie 1

Ďalší z mojich obľúbených streetfood podnikov v Košiciach je situovaný do príjemného prostredia kina Úsmev. Pobaví vás samotná prevádzka, ktorú partia šikovných mladých nadšencov streetfoodu, umiestnila do starého vozíka na prevoz koní, prerobeného na plne funkčnú pouličnú kuchyňu.

Ich ponuka sa zameriava iba na hotdogy a robia to jednoducho geniálne. Osobne mám v obľube Surf, v ktorom sa spája chuť grapefruitu. V ponuke tiež nájdete hotdogy ako Robinček (pozostávajúci s dvojitej slaniny, cheddaru a mladej cibulky) alebo Baywatch s riccotou a fetou. Neboja sa ani experimentovať a v ponuke sa niekedy vyskytnú hotdogy s chuťami z iných krajín, či pre niekoho nepredstaviteľné spojenie nutelly a grepu v hotdogu sladká Domaša.

Ak aj veľmi nepreferujete streetfood, toto by ste rozhodne mali vyskúšať. Veľmi milá obsluha v spojení netradičného poňatia chutí zaručí neopísateľný gastronomický zážitok aj z takého obyčajného jedla akým je hotdog.

Soup Culture  Hviezdoslavova 4

Geniálny nápad, za ktorý som nesmierne rád v Košiciach. Polievka v kelímkoch, ktoré sa dajú zjesť. Denne majú najmenej 4 zdravé polievky, ktoré si jednoducho viete zobrať so sebou.
Maličká “polievkáreň” sa nachádza na námestí Maratóncov mieru a ak sa vám nechce s polievkou nikam chodiť, viete si ju vychutnať priamo v priestoroch tejto prevádzky. V príjemnom prostredí si tak viete vychutnať polievku podľa vašej chuti. Ak by ste si ju chceli ešte nejako dochutiť, je tu možnosť prisypať si do polievky rôzne druhy semiačok alebo čili.

Pri mojej prvej návšteve som si dal šošovicovú, do ktorej som si pridal slnečnicové semiačka a ochutil som si to čili. Kto ma pozná tak vie, že nerád chodím takto s kelímkami alebo pohármi. No s touto chutnou polievkou som nemal vôbec problém. Tiež sa mi páči ten nápad, že kelímok viete celý zjesť, čo šetrí životné prostredie a vy sa z toho najete. Porcie sú dostatočne veľké, takže si prídu na svoje aj veľký jedáci. Mne to úplne ako obed postačuje. Ak ste polievkové typy a budete v Košiciach, určite navštívte túto maličkú reštauráciu špecializujúcu na polievky. Neoľutujete.


 

Peter Brejda

Kombinácia čiernobielej a reportážnej fotografie je pre mňa tou najkrajšou fotografiou. Milujem fotenie na kinofilm. Mám rád humor, smiech a hokej je pre mňa celoživotná láska :-)

Pridať komentár