CEWE Fotolab blog

Humor vo fotografii

Zo všetkých myšlienok a citátov o humore, vtipe, smiechu a dobrej nálade vyberám ten od Karla Čapka.

“Humor je sůl země, a kdo je jím dobře prosolen, uchová se dlouho čerstvý”.

Tento citát je jednoduchý a pravdivý, bez ohľadu na dobu a krajinu.

O humore vo fotografii platí to isté. Tak ako si radi zavesíme na stenu obraz slnkom zaliatej krajinky, zaujímavú fotografiu architektúry, mesta alebo portrét, tak sa radi zasmejeme na nejakom vtipnom zábere.

Dennodenne sa k nám z rôznych zdrojov (tlač, televízia, email, sociálne siete) dostane množstvo vtipných fotografií. Driemajúci politik na zasadaní, vtipná športová momentka alebo večný motív úsmevných obrázkov – deti. Cudzie, kamoškine alebo naše vlastné, ktoré zaspali s hlavou v tanieri či sa schovali za záves a trčia im nohy :).

Väčšina týchto fotografií pobaví a upadne do zabudnutia, s niektorými sa stretneme opätovne a s niektorými, a to sú väčšinou tie najvzácnejšie, naše vlastné momentky, sa budeme stretávať navždy. Budú nám pripomínať nielen danú vtipnú chvíľku, ale v asociácii aj iné huncútstva a príhody našich blízkych, navodia dobrú náladu, spomienky, okorenia danú chvíľu a často aj celý deň.

Vtipnú momentku fotograf zachytí väčšinou náhodne, ale samozrejme skúsený fotograf vie kedy a kde tie vtipné zábery vznikajú najčastejšie. Niektoré fotografie sú momentkami len na prvý pohľad, často sú to zábery z miest, na ktorých fotograf dlhé desiatky minút čaká po x-tý krát, až kým mu nepríde do záberu tá správna postavička, ktorá vo vzťahu s niečím v zábere vyznie vtipne. Takýto fotograf sa často skrúca do neprirodzených polôh, aby dosiahol správny uhol záberu. Tieto pózy fotografa sa často stávajú pre ostatných námetom na vtipnú fotografiu.

Ak sa človek vie pozerať, hľadať, byť pohotový, tak dokáže s určitou pravidelnosťou zachytávať vtipné okamihy. Zo súkromia, ulice, sveta športu, detí, svadieb či zvierat

To je odpoveď aj na otázku, či sa dá vtipná fotografia robiť pravidelne. Dá. Nie je to jednoduché, napríklad aj preto, že nie každému je samozrejme všetko vtipné, čo jedného rozosmeje, druhého nechá chladným alebo dokonca môže rozľútostiť či uraziť. Preto je zverejňovanie takýchto fotiek niekedy citlivá vec, ale to už je miera vkusu a vnímania u fotografa a nadhľadu u jeho diváka.

Humor vo fotografii je široká téma, ktorá sa dá nájsť všade a vo všetkom. Niekedy z obyčajných fotiek vznikne za pomoci textu niečo úplne iné. V posledných rokoch veľmi populárna kategória fotografického humoru MEME najmä na sociálnych sieťach. Apropó text alebo názov. Niektorým fotkám až názov dá ten správny vtipný podtón.

Poďla zásluh

Poslednou podtémou, ktorá mňa často oslovuje je vtipný diptych, triptych alebo jednoducho napísané, skladačka. Spojenie dvoch a viacerých záberov, často úplne nesúvisiacich, ktoré vo výsledku dajú vtipný výsledok. Niekedy veľmi jednoduchým, prvoplánovým spôsobom a niekedy oveľa umeleckejšie až výtvarne.

Ja sa smejem rád a ešte radšej ľudí rozosmievam. Ak sa podarí fotografiou, prináša mi to radosť, veď čo je lepšie pre fotografa, ak jeho fotografia vyvolá pozitívnu emóciu, ako je radosť, smiech a dobrá nálada.


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár