CEWE Fotolab blog

Fujifilm X-T30

Jeden z najpopulárnejších modelov fotoaparátov Fujifilm X má nástupcu! Dôstojného, silného a pripraveného čeliť všetkým výzvam, ktoré mu naservírujete. Dámy a páni, privítajme Fujifilm X-T30.

Základná špecifikácia:

  • nový typ snímača X-Trans s rozlíšením 26 megapixelov,
  • nový, výkonnejší procesor X-Processor 4. generácie,
  • 100% pokrytie fázovou detekciou automatického zaostrovania,
  • zaostrovanie v zlých svetelných podmienkach do -3EV,
  • nahrávanie 4K videa 30p 4:2:0 na pamäťovú kartu (4:2:2 na ext. rekordér),
  • joystick pre ovládanie a výber AF bodov,
  • emulácia obľúbených filmov vrátane najnovšieho profilu ETERNA.

fujifilm X-T30 cewe fotolab

Prečo ten pompézny úvod na fotoaparát strednej, alebo vyššej strednej triedy? Však nejde o žiaden profesionálny stroj, ale o malinký foťáčik, ktorý upúta najmä svojím príjemným retro výzorom. Nebudeme ale povrchní a pozrieme sa detailnejšie na to, čo okrem dizajnu táto novinka ukrýva.

Približne pred pol rokom spoločnosť Fujifilm uviedla na trh nový mirrorless fotoaparát X-T3, ktorý je reprezentantom toho najlepšieho, čo spoločnosť má. Rýchle zaostrovanie, ktoré dokáže konkurovať zrkadlovkám a mnohé z nich aj predčí, výborná kvalita obrazu aj v zlých svetelných podmienkach, rýchle reakcie prístroja, intuitívne ovládanie a mnoho ďalšieho. Skrátka, fotoaparát pre pokročilých nadšencov, alebo profesionálov.

fujifilm X-T30 cewefotolab

Ale nie každý potrebuje všetko to, čo ponúka model X-T3. Veľa fotografov dáva prednosť menším a ľahším prístrojom. A tu prichádza na scénu X-T30, malý veľký brat „té trojky“.

Malý telom, veľký duchom

Dizajn „desiatkového“ modelového radu X-T sa takmer nezmenil od jeho uvedenia. Niet sa čomu čudovať. Okrem toho, že je príjemný na pohľad, je aj funkčný. Páčia sa mi kotúčiky na hornej strane, ktoré ovládajú režim snímania, čas závierky a korekciu expozície. V kombinácii s clonovým prstencom na objektíve je fotografovanie príjemné a intuitívne. Najväčšia zmena na zovňajšku sa odohrala na zadnej strane prístroja. Stále jej dominuje výklopný dotykový displej, no márne by sme hľadali 4-smerový volič. Namiesto neho pribudol joystick, ktorý slúži na pohyb v menu fotoaparátu a pre rýchly výber zaostrovacích bodov pri fotografovaní. Podobná zmena sa nedávno udiala aj v rade X-E. Presunulo sa aj tlačidlo „Q“ (rýchle menu), ktoré je teraz umiestnené na opierke pre palec. Práve zadný grip ma veľmi potešil, pretože fotoaparát sa drží omnoho pohodlnejšie.

fujifilm X-T30 cewefotolab

To dôležité sa odohralo vo vnútri prístroja. Nový je snímač aj procesor, teda dva najdôležitejšie prvky, ktoré ovplyvňujú rýchlosť fotoaparátu a kvalitu snímok. Snímač X-Trans 4. generácie má rozlíšenie 26 megapixelov, ktoré dostačuje na tlač veľkých zväčšením. 100% jeho povrchu je pokrytých rýchlou fázovou detekciou automatického zaostrovania. O vyhodnocovanie údajov zo snímača sa stará X-Processor, tiež 4. generácie. Jeho výpočetná kapacita je niekoľko krát vyššia ako to bolo pri 3. generácii. V praxi to znamená, že X-T30 je bleskový a môžete ním bez obáv fotografovať rôzne akčné scény. Niečo vám to pripomína? Správne! X-T30 je vo svojej podstate rovnaký, ako vyšší model X-T3! Chýba mu niekoľko ovládacích prvkov, utesnenie voči nepriazňam počasia a má menší hľadáčik. Inak sú elektronicky oba fotoaparáty totožné.

fujifilm X-T30 cewe fotolab

Pre (ne)fotografov?

„Desiatkový“ rad X-T mám rád najmä vďaka jeho univerzálnosti. Fotoaparáty sú menšie, takže sa príjemnejšie nosia na výlety a cesty. Nezaberajú toľko miesta v batohu či brašni a pri tom ponúkajú rovnakú kvalitu ako najvyšší model. Práve vysokú kvalitu a formát RAW ocenia všetci tí, ktorí fotografie ďalej spracovávajú. Ak však dostane fotoaparát do rúk nefotograf,  … tak sa nič nedeje. Pod kotúčikom pre nastavenie času stačí prepnúť páčku na AUTO. Fotoaparát sa okamžite začne správať inak. Začne vyhodnocovať scénu a zvolí tie najlepšie nastavenia pre dosiahnutie perfektného výsledku. Automaticky zmení aj formát fotografií na bežný JPG. Akonáhle sa fotoaparát vráti do rúk skúsenejšiemu fotografovi, posunutím páčky do pôvodnej polohy sa aktivujú všetky predchádzajúce nastavenia.

fujifilm X-T30 cewe fotolab

S fotoaparátmi Fujifilm X pracujem už niekoľko rokov a páči sa mi, akým spôsobom sa prístroje vyvíjajú. Okrem poctivého a robustného spracovania z kovových častí vychádzajú nové verzie firmvéru, ktoré často pridávajú nové možnosti, alebo vylepšujú tie stávajúce.

Populárne sú simulácie filmov, ktoré čerpajú z 80 ročnej praxe výroby svetlocitlivých materiálov. Vo fotoaparáte tak môžete simulovať farebnosť filmov, akými sú napríklad Astia, Velvia, čiernobiely film Acros alebo najnovšie aj kinematografický film Eterna. Všetky simulácie sa samozrejme dajú využiť aj pri nahrávaní videa v 4K kvalite.

K dispozícii bol zatiaľ Sample fotoaparát s predprodukčným firmvérom, avšak kvalita fotografií bude na rovnakej úrovni, ako je to pri fotoaparáte X-T3.

fujifilm X-T30 cewe fotolab


 

Martin Farkaš

Premýšľam, čo o sebe napísať. Začať vetou: „Fotoaparát som chytil do ruky ..." je otrepané. Chcel by som o sebe napísať niečo kreatívne, niečo, čo by vyjadrilo, že rád vymýšľam nové veci, navštevujem netradičné miesta a stále sa snažím naučiť niečo nové. Písanie o sebe mi ale nikdy nešlo ...

Pridať komentár