CEWE Fotolab blog

Fotovýlet: Polárna zima v Nórsku

Zima má pre každého fotografa jednoznačne svoje čaro. Ak hľadáte skutočnú zimnú exotiku, máme pre vás jeden tip. Severné Nórsko ponúka všetko, čo si milovník zimy dokáže predstaviť. A zároveň je rajom nie len pre fotografov nočnej oblohy.

Mesto Tromsø leží 350 kilometrov na sever od polárneho kruhu. Žije tu viac ako 57 tisíc ľudí a je to druhé najväčšie európske mesto za polárnym kruhom (po ruskom Murmansku). Mesto žije z nerastných surovín, rybolovu a v posledných rokoch aj turizmu. Polárny deň tu trvá od 18. mája do 26. júla, polárna noc zas od 26. novembra do 15. januára.

Prvý sneh napadne väčšinou už začiatkom novembra a udrží sa až do apríla. V zime sa popri cestách hromadia vysoké záveje. Nóri cesty nesolia, iba odhŕňajú. Autá majú zimné pneumatiky s kovovými hrotmi, ktoré pekne držia na zľadovatenej ceste a vy pohodlne cupkáte po vyfrézovanom chodníku.

Už zopár rokov v zime prichádzajú divoké soby do tejto oblasti prečkať zimu. Potravu si hľadajú tak, že hrabú do snehu a vykopávajú korienky a mach. V dôsledku globálneho otepľovania teplota vzduchu kolíše vo veľkých intervaloch. Jeden týždeň môže byť 5 stupňov nad nulou a ďalší -15. To znamená, že roztopený sneh zamŕza a vytvára vrstvy ľadu, cez ktoré sa soby nedokážu prekopať. Všimli si to Sámovia (Laponci), najstaršia etnická skupina žijúca v Laponsku. Stáda sa začali zmenšovať a vychudnuté soby začali Sámovia prikrmovať. Tie si na to zvykli a prichádzajú sem už šiesty rok.

Sobov si všimli turisti aj domáci a postávali popri plotoch, aby si toto zvieratko, symbol polárnych oblastí, mohli obzrieť. Vtedy si Sámovia povedali, že by to mohli využiť, dohodli sa s mestom, prenajali pôdu a vodia sem v zime turistov. Jeden sob zožerie 2 kilogramy sušenej potravy denne a prichádza ich sem až tristo. Aj s dotáciou od vlády je pre Sámov veľmi náročné udržať tento spôsob života, preto im zisk z turizmu pomáha. Budúcnosť sobov v Tromsø je neistá. V oblasti je naplánovaná ťažba nerastných surovín a ropy, ktorú financuje súkromný investor. Všetci dúfajú, že ak zisky z turizmu budú dostatočne vysoké, vláda projekt zastaví a oblasť pre soby ochráni.

Polárna zima nie je nič pre tých, ktorí nemajú radi chlad. Teploty na severe Európy klesajú miestami pod -30 stupňov. Pláže sú pozamŕzané a nad vodnou hladinou sa drží biela para. Pri chôdzi vám pod nohami vŕzga čerstvo napadnutý sneh, miestami sa v ňom brodíte po kolená. Zasnežené kopce sa ligocú v prvých lúčoch a rybárske lodičky sa hompáľajú na vlnách.

Keď slnko vykukne spoza hôr prvý raz po dlhej polárnej zime, obyvatelia mesta sa zhromažďujú na plážach a oslavujú jeho návrat. V obchodoch sa predávajú solboller, koláčiky typické pre oblasť severného Nórska. Sú plnené vanilkovým krémom a pečú sa na oslavu konca dlhej noci. Iba na krátku chvíľu zazriete lúč, ktorému sa podarilo nájsť si cestu ponad vrcholky Lyngenských Álp a o chvíľu je opäť tma.

Ak sú noci na severe Európy jasné, pravdepodobne si nepôjdete večer ľahnúť. Na najbližšie dni predpovedajú solárne búrky a to znamená iba jedno. Teplo sa naobliekať a vydať sa na lov polárnej žiary.

Je strašná zima. V hlbokom snehu sa snažím prekopať si cestičku na pláž. Potom už len stojíme a pozeráme sa. Nad hlavou sa nám odohráva nebeské polárne divadlo. Všetky odtiene zelenej za pár minút a už zas sedíme v aute a hľadáme iný fjord a iný výhľad. Stretávame skupinky fotografov a turistov, ktorí od radosti vykrikujú v rôznych svetových jazykoch. Máme obrovské šťastie, predpoveď počasia na najbližšie tri noci vyzerá rovnako. Bude jasno a mrazivo. Takže sa opäť nevyspíme.

Priamo v Tromsø sú tri atrakcie, ktoré určite navštívi každý turista. Polaria – najsevernejšie akvárium na svete, Arktická katedrála a výlet lanovkou na vrch Fjellheisen. Kabínkou sa vyveziete priamo nad mesto, odkiaľ máte možnosť vyraziť na ďalšie túry a prechádzky. Slnko pomaly zapadá a svetielka v meste sa začínajú rozsvecovať. Na tomto mieste si naplno uvedomíte, kde sa nachádzate. Otvára sa vám výhľad na arktickú krajinu, Lyngenské Alpy a do nekonečna sa tiahnuce fjordy. Obloha sa zafarbí do rúžova a keby nebola taká zima, určite tu vydržím stáť celú noc.

Domov sme si preniesli kúsok zimnej arktickej atmosféry v podobe našich nových hexxas. Takto sa na sever vrátim vždy, keď sa pozriem na stenu.

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár