CEWE Fotolab blog

CEWE FOTOKNIHA Kids: Radosť pre najmenších

Tento článok vznikol v spolupráci s Ivkou Brunovou, ktorá pre vás napísala článok o našej CEWE FOTOKNIHE Kids a ako sa dá využiť v každodennom živote. Kniha určite poteší všetky mamičky a ich ratolesti. Veríme, že v článku nájdete dobré rady a taktiež inšpiráciu.

Určite to poznáte. Stojíte s dieťaťom u doktora v čakárni a rozmýšľate nad tým, ako ho zabaviť. Už ste asi trikrát prečítali všetky prospekty aj nástenky, len čakaniu nie je konca… Do kelu! Mala som mu zobrať so sebou niečo na hranie, prebehne vám mysľou. Lenže, pri odchode nebol čas a permanentne so sebou ťahať kolekciu autíčok je dosť aj pre kulturistu…

Keď bola moja staršia dcéra malá, vyrobila som jej ručne šitú knižku s množstvom aktivít (tzv. quietbook). Milovala ju a nosila všade so sebou. Dokázala pri nej v tichosti presedieť aj hodinu. Škoda, že ju nemôžem využiť teraz, je dosť “dievčenská” a prezliekanie bábik, pranie ponožiek a triedenie lienok môjho malého špunta akosi neberie. Chcelo by to nápad, ako mu jednoducho vyrobiť niečo podobné, len za zlomok času, ktorého už teraz naozaj nemám nazvyš. Hurá, zajasala som, keď som objavila fotoknihu KIDS. Okamžite som vedela, ako ju využijem… Túžila som pre svoje dieťa vytvoriť originálnu “prenosnú” hračku, doslova “šitú na mieru”, s ktorou by sa dokázal pohrať. Teší ma, že to funguje a že som našla efektívne a rýchle riešenie.

Jednotlivé strany knižky (ako pozadia pre aktivitu) som vytvorila vložením nakreslených obrázkov do online softvéru na výrobu knižky Cewe-kids. Objednala som ju a tešila sa na jej doručenie. Kvalitná hrebeňová väzba a tvrdé strany mi zabezpečili, že som dostala odolný základ mojej “zábavnej” knižky. Potom som pridala pár suchých zipsov, farebný igelitový sáčok, zvyšky látok, filc a pod…

Môjho malého veľmi bavia plastické dotykové obrázky, skúma na nich rôzne povrchy malými prštekmi a rozvíja si tak hmat. Preto som do jednotlivých pozadí knižky vlepila lepidlom na papier:

  • modrý igelitový sáčok (rieka)
  • zelené brmbolce (tráva)
  • bižutériové kvietky a gombíky (kvety v tráve)
  • zelenú látku (tráva na lúke)
  • nastrihanú gumu (vlaková trať)
  • kúsky tapiet (strecha domu)…. a pod.

Kúzlom, prečo pri tejto knižke vie môj drobec stráviť hodiny je to, že dokáže interaktívne so stranami pracovať. Vytlačila sa som si nakreslené predlohy na farebnej tlačiarni, zalaminovala ich a na zadnú stranu som nalepila suchý zips. Vytvorila som tak objekty, ktoré môže chytiť do ručičky, odobrať a znovu ich správne zoradiť a premiestniť. Niektoré z nich som ušila z filcu a pokiaľ ste zručnejší ako ja, budete si ich vedieť napríklad aj uháčkovať.

Takto získala obyčajná kniha nevšedný rozmer. Drobec sa zabáva tak, že triedi objekty z knižky podľa farieb, veľkostí, tvarov a logiky, pričom sa učí o prírode, autách, o svete okolo… Témy jednotlivých strán som mu vyberala podľa toho, čo ho aktuálne zaujíma a čo už zvláda pochopiť. Osvedčilo sa mi jednoduché pravidlo. Vyberala som mu aktivity s náročnosťou len mierne vyššou od tej, čo už momentálne zvláda sám. Bola som prekvapená, ako ho môj výtvor zaujal a mám dobrý pocit, že som preňho spravila niečo osobné a krásne, ktoré má rád. A navyše v cestovnom prevedení v rozmere 20 x 20 cm, čo určite nabudúce v čakárni u doktora využijem.

Veľa radosti a krásnych chvíľ pri vašej jedinečnej knižke želá

Ivka Brunová

Daniela Ružovičová

Mám rada zimu, cestovanie a severské krajiny. Život v Bratislave striedam s výletmi do prírody a do hôr, s fotoaparátom v ruke.

Pridať komentár