CEWE Fotolab blog

Fotoalbum na mieru: Vyberte to najlepšie pre vaše spomienky

Fotoalbumy sú ako malé poklady skrývajúce v sebe spomienky. Je to krásny spôsob, ako usporiadať a ochrániť snímky, ktoré sú pre vás aj pre ďalšie generácie skutočne veľmi dôležité. V tomto článku si podrobne preberieme, na čo si dávať pozor pri výbere fotoalbumu a ako si vybrať ten pravý na mieru bez toho, aby ste ho museli rozbaľovať.

Existuje niekoľko druhov fotoalbumov, ktoré sa líšia konštrukciou a možnosťami použitia. Prvá vec, na ktorú odporúčame pri výbere dať pozor, je väzba. Šitá väzba znamená, že album vám vydrží veky a listovanie v starých fotkách si za čas užijú vaše vnúčatá a ich deti. Dostupnejšou alternatívou je lepená väzba. Okrem toho nájdete aj krúžkovú väzbu, ktorá vyzerá moderne a ponúka možnosť album dosť široko otvoriť, až ho budete zdobiť.

Šitá väzba sa vyznačuje vynikajúcou kvalitou. Je ale pravda, že albumy s takýmto typom väzby sú najdrahšie.

 

Dostupnejším variantom je lepená väzba. Tú nájdete ako pri vreckových, tak aj pri papierových albumoch.

 

Krúžková väzba sa špeciálne používa pre scrapbooky.

 

Najčastejšie sa stretneme s tromi typmi albumov: vreckové albumy, albumy so silným papierom a scrapbooky.

Zasúvacie albumy

Zasúvacie albumy ponúkajú jednoduchý a pohodlný spôsob, ako rýchlo usporiadať a prezentovať vytlačenú sériu fotografií. V takom albume nájdete plastové vrecká na vloženie fotiek. Štandardná veľkosť kapsičiek je 10×15 cm, avšak v ponuke nájdete aj pár modelov pre menšie či väčšie formáty. Fotografie sa do albumov vkladajú rýchlo a ľahko a dajú sa tiež vymieňať alebo presúvať. Niektoré modely majú stránky usporiadané tak, že je medzi kapsičkami miesto pre prúžok s popisom. Papierové prúžky sú súčasťou sady.

Kapsičky sú rýchlym riešením pre usporiadanie série snímok vytlačených v rovnakom formáte

 

Kapsičkový album je moderný, teda snímky z babičkinej svadby tam nepatria predovšetkým kvôli formátu. Pre nich ale existuje iný typ albumu.

Náš tip: Keď tlačíte fotky a vyberáte medzi formátmi 9×13 a 10×15, voľte ten väčší. Drvivá väčšina vreckových fotoalbumov je prispôsobená formátu 10×15 a cenový rozdiel v tlači nie je.

 

Albumy so silným papierom poskytujú viac možností prispôsobenia, napríklad písanie popisov alebo pridávanie ďalších dekoračných prvkov. Vkladanie a upravovanie fotografií môže byť časovo náročnejšie, čo ale nebude problém napríklad pre starších členov rodiny alebo pre tých, ktorých baví starostlivá ručná práca.

 

Alternatívou rožkom sú podlepky. Môžete si zaobstarať špeciálnu sadu, alebo ich nahradiť obojstrannou lepiacou páskou.

 

Scrapbooky

Scrapbooky sú najviac dekoratívne a kreatívne formou fotoalbumu. Na rozdiel od predchádzajúceho druhu albumu majú tieto ešte silnejší papier (biely, hnedý alebo čierny) preložený pergamenom a krúžkovú väzbu, ktorá umožňuje ľahké otáčanie stránok a pridávanie rozmanitých dekoračných prvkov. Scrapbooky sú skutočným pokladom pre tých, ktorí si želajú viac interakcie s albumom a chcú si ho dotvoriť podľa svojho osobného štýlu. V procese tvorby môžete pridávať na stránky rôzne dekoračné materiály ako napríklad nálepky, pásky či tvorivé papiere. Dokonca môžete použiť aj nejaké vlastné ozdobné prvky: čipku, perie, sušené kvety, korálky, mušličky, piesok… čokoľvek, čo sedí k téme a nejakým spôsobom to zodpovedá tomu, čo je zobrazené na fotkách a čo sa vám páči. Pri týchto albumch rozhodne nájdete priestor aj na písanie denníkových záznamov, pridávanie výstrižkov alebo iných osobných memorabilit. Len si dajte pozor, tvorba scrapbookov môže byť návyková 😉

 

Scrapbooky ponúkajú neobmedzený priestor na tvorbu. Zdobiť scrapbooky môžete pomocou nálepiek, ktoré dokúpite k albumu, alebo na to použijete čokoľvek iné.

 

Náš tip: Fotoalbum si môžete objednať on-line, najlepší je však osobný výber na predajni.

Keď riešite, ako by ste mohli čo najlepšie usporiadať vaše snímky, prirodzene vás napadne alternatívna možnosť – tlač CEWE FOTOKNIHY. Fakticky sú fotoalbum a fotokniha vo výsledku rovnocenné, záleží len na postupe, na ktorý ste zvyknutí. Pri usporiadaní snímok vo fotoknihe nemusíte riešiť formát, snímku môžete zmenšiť, zväčšiť, otočiť, orezať, dokonca aj editovať priamo v programe. Rýchlosť tiež nie je problém, ak nemáte čas, program poskladá fotoknihu sám za pár sekúnd. Mimochodom, CEWE FOTOKNIHA má viac strán ako bežný album – až 130, respektíve 202 (v závislosti od typu papiera).

Čo keď ide ale o staršieho a technicky menej zdatného človeka? Alebo sa na usporiadaní spomienok chcete podieľať s deťmi? Alebo ste sa konečne rozhodli urobiť poriadok v rodinnom fotoarchíve a na skenovanie fotiek do digitálnej podoby nemáte čas ani chuť? Alebo len jednoducho máte radi tradičný spôsob uchovávania spomienok? V týchto prípadoch je fotoalbum jasnou voľbou.

Fotky do všetkých možných albumov

Albumy už máte vybrané a viete, ako na to. Teraz sa vrhnime na fotky, ktoré tiež jednoducho objednáte u nás na cewe.sk. V ponuke nájdete množstvo produktov od klasických fotiek v kvalite štandard či premium so šírkou 9, 10, 11, 13 s okrajom aj bez, cez Nature Print, čo sú fotky 10 x 15 cm na matnom 100% recyklovanom papieri, Art Prints, rôzne fotosety, až po veľké formáty fotografií od 15 x 20 cm. Možností je naozaj veľa a fotky objednáte jednoducho online vo svojom obľúbenom prehliadači. Pre väčšie objednávky nad 100 ks odporúčame využiť náš bezplatný sofvér či aplikáciu CEWE fotosvet.

 

Veľa štastia pri tvorení!

Pridať komentár