CEWE Fotolab blog
Kreatívne portréty pri vode.

Tipy a nápady na portréty pri vode

Voda v portréte je krásna. Fotografiám dodáva hravosť a dynamiku, odráža krásnu prírodu a odrazy vo vode žiaria v očiach modelky. Dosiahnete to zaujímavými trikmi aj vy. Ponúkame vám niekoľko tipov a nápadov na fotenie vodných portrétov a ako využiť potenciál hladiny vody na zvýraznenie krásy modelky.

Príprava fotografa

Voda strieka na všetky smery, či už fotografujete zo suchého brehu alebo ste statočne nasledovali modelku či modela do vody. V letných mesiacoch na kúpaní až tak nezáleží, pretože sme ľahko oblečení, navyše sa večer ochladí.

Ale v tých chladnejších obdobiach odporúčam so sebou vziať len nepremokavé oblečenie vrátane obuvi plus náhradné oblečenie a topánky. Vážne, verte mi.

Či už je leto alebo nie, nielen modelka, ale aj fotograf budú po fotení radi mať nohy v teple a suchu. V každej situácii odporúčam pevné, uzavreté a protišmykové topánky, s ktorými môžete ísť aj do vody. Nikto sa nechce predsa pošmyknúť a poškodiť si následne aj techniku.

Vodné radovánky, modelka špliecha vodu okolo seba.
Vodné radovánky a voda v pohybe. Clona F-2.8 , cas 1-250, ISO 125.

 

Okrem klasickej výbavy, portrétneho objektívu, fotoaparátu, pamäťovej karty a brašne, je určite dobré nevynechať aj slnečnú clonu. Nielenže kryje lúče zo slnka, ale tiež eliminuje kvapky dopadajúce na optiku objektívu.

Tú pravidelne skontrolujte a majte po ruke handričku, aby kvapky na prednom objektíve neskreslili výslednú fotografiu.

Výber miesta

Prvá otázka pri výbere miesta pravdepodobne znie: Čo chceme fotiť?

Ak chceme fotiť hlavne z pevniny, brehy musia byť nízke. Aby sme mohli fotiť z úrovne očí modelky, musíme sa dostať do rovnakej výšky, čo pri vysokých brehoch nie je možné. Pre nebojácnych milovníkov vody ale nie sú brehy prekážkou.

Na čo si teda dať pozor? Ako vždy – na svetlo a pozadie. Pri vode sa dá využiť množstvo kreatívnych uhlov a nápadov, so svetlom na chrbte i v protisvetle.

Práve pri pozadí fotografie a svetle z rôznych uhlov hrá veľkú úlohu okolie. Vodu často lemujú stromy, takže menšie vodné plochy bývajú v tieni skôr, ako príde správna zlatá hodinka vhodná na portrét. Vytvárajú však krásne prirodzené pozadie.

Hĺbka vody je dôležitá pre pózy a odrazy vo vode. Ak chcete vyskúšať rôzne spôsoby využitia vody a odrazov, polovyschnutý potôčik s množstvom kameňov trčiacich z vody vám nebude stačiť. Kamene by prekážali a rušili by odrazy vo vode.

Pokiaľ ide o kamene, tiež potrebujete pokojnú vodu, pretože rýchlo tečúci potok pokojnú hladinu nevytvorí a zrkadlenia sa môžno ani nedočkáte. Ak máte dostatok vody, svetla a dobré pozadie, môžete experimentovať s vodnými portrétmi takmer kdekoľvek.

Modelka akokeby sedi na hladine vody, pod ňou je ale stolička.
Experiment so stoličkou, kde by nikto nespoznal, že na ni modelka len sedí a predstiera pohodu na hladine vody.

Príprava techniky

Hoci sú objektívy a fotoaparáty čoraz častejšie zabezpečené proti poveternostným podmienkam, neznamená to, že fototechnika je vodotesná.

Pár kvapiek by mala prežiť, ale na kúpanie to určite nie je. Počítajte s tým, že pri hľadaní tých najlepších uhlov môžete vždy skončiť vo vode. Aj keby vám to nevadilo, pri výbere miesta na fotenie je určite dobré myslieť na bezpečnosť fotoaparátu.

Strmé, zabahnené alebo kamenisté brehy, či klzké dno, môžu predstavovať nebezpečné prekážky. Preto odporúčam vybrať miesto vopred, aby ste sa nemuseli obávať pošmyknutia a zostup bol čo najbezpečnejší.

Stačí si vopred prezrieť miesta a uistiť sa, že vás ani váš fotoaparát neprekvapia žiadne nečakané hrozby.

Samozrejme, existujú vodotesné puzdrá na fotoaparáty, ale v prípade zariadení s výmennými objektívmi je ich cena často vyššia ako cena samotného fotoaparátu.

Ako malú poistku si môžete pre fotoaparát zaobstarať aspoň ochranu proti dažďu. Takže časť šumenia a poletujúcich kvapiek môže pokryť napríklad ochranné vodotesné puzdro Shell od spoločnosti Peak Design.

Ak ste však šikovní, príliš neexperimentujete a neobávate sa technológie, môžete ochranné puzdrá vynechať a dávať si skrátka pozor.

Usmiata modelka vo vode.
Nechajte modelku vyvádzať a radovať sa, leto vodné fotky k tomu priamo ponúka. Clona F-1.8, cas 1-3200, ISO 100.

Technika a nastavenie

Na portréty je vzhľadom na veľkosť priestoru najlepšie používať objektívy s rozsahom 50 – 150 mm a ideálne so svetelnosťou f/1,8 alebo f/1,4. Pevné objektívy vás síce prinútia okolo modelky alebo modela vo vode chodiť, ale z hľadiska kresby a kvality je pevná ohnisková vzdialenosť s nízkou clonou na portréty bezkonkurenčná.

Pri fotoaparáte platí, že čím väčší snímač, tým lepšie. Každému vyhovuje pri objektívoch či fotoaparátoch niečo iné. Ak ale máte dobré oko, nepotrebujete najlepšie a najdrahšie vybavenie.

Dobrý portrétny objektív však dá vyniknúť modelke s odpichnutým pozadím, dobrý fotoaparát zase poskytne dynamický rozsah, ktorý je dôležitý pri úprave fotografií.

Kvalitná technika spolu podporí aj rýchlosť a presnosť zaostrenia, čo ocení pri šantení vo vode každý fotograf.

Modelka vo vode s nádhernou odrážajúcou hladinou.
Voda odráža svetlo, hladina je mierne zšerená a svetlo sa odráža vo vlnách. Odrazy okolitej prírody vytvárajú pekné pozadie. Clona F-1.8, cas 1-3200, ISO 100.

 

Výklopný displej je v tomto prípade nepostrádateľný. Pri fotografovaní vo vode priamo z úrovne tesne nad hladinou cez hľadáčik, by ste museli byť samy do polovice vo vode. V porovnaní so zrkadlovkami pracujú nové bezzrkadlovky pri snímaní cez displej absolútne presne a rýchlo.

Navyše môžete nastaviť automatické zaostrovanie priamo na oko modelky či modela a fotoaparát si ich sleduje sám, či lietajú kvapky vody alebo nie. Pri zrkadlovke sa portrét fotí na jeden zaostrovací bod pri nízkej clone, čo musí fotograf pri fotení trochu kontrolovať sám.

Pokiaľ ide o ISO a čas, je dobré mať čo najnižšie ISO, aby sa zachovala kvalita snímky, a čas zvoliť podľa situácie.

Všeobecne platí: pri akčných záberoch a zamrznutých kvapkách vo vzduchu krátky čas, najviac 1/500 s, pri stabilnej polohe modleky maximálne 1/60 s a pri experimentovaní s dlhým časom také hodnoty, ktoré dostatočne rozostria vodu, ale udržia modelku či modela v pokoji.

Pre nadšencov veľkej vody, ktorým ide viac o fotografovanie vody ako takej než portréty, existujú vodotesné fotoaparáty vhodné na potápanie, napríklad tento vodotesný Olympus Though TG 6.

Tipy v skratke:

  • Hladina vody funguje ako jedna veľká reflexná doska. Nielenže odráža krásnu prírodu okolo i samotnú modelku, ale aj svetlo, ktoré dáva očiam žiarivosť.
Modelka hladí prikrčená vo vode do objektívu.
Voda pôsobí, zo správneho uhla ako odrážacia doska. Odráž svetlo a dodáva lesk do oči.

 

  • Pohybovky vo vode sa dajú vymyslieť mnohými spôsobmi, voda v pohybe vytvára dynamiku a pridáva fotografiám niečo navyše.
Modelka v pohybe vo vode s letiacimi kvapkami nad hladninou.
Letiace kvapky v protisvetle urobia parádu. Čas 1-1000 sec, clona F-2.8, ISO 400.

 

  • So svetlom na chrbte krásne vyniknú odrazy na vodnej hladine, v protisvetle zase pohybovky letiacu vodu a kvapky rozžiarí a presvieti slnko.
Hod vlasmi z vody modelky vo vode.
Protisvetlo, zlatá hodinka a obľúbený fotogenický hod vlasmi z vody.

 

  • S modelkou, ktorá sa nesmie hýbať ako fotoaparát na statíve s dlhším expozičným časom, je fotenie ťažšia disciplína. Ak však máte skúsenosti s fotografovaním vodnej hladiny, kedy ju dlho vyhladzuje a modelka je stabilná a trpezlivá, určite to vyskúšajte. ND filter je tiež vhodný na predĺženie času bez zvýšenia hĺbky ostrosti.
  • Priehľad hladiny: pokiaľ nechcete zrkadlenie, ste v krásnom prostredí s čistou a priezračnou vodou, pomocou polarizačného filtra môžete eliminovať odlesky a nechať vyniknúť dno.
  • Vlnenie hladiny: vlnky môžu vyzerať dobre a dodať vašim fotkám šmrnc. V prípade portrétu však chcete, aby bola viditeľná nielen modelka, ale aj jej odraz. Vlniaca sa hladina môže neúmyselne skresliť odraz tváre. Dokonalý hladký odraz chce absolútne pokojnú hladinu v bezvetrí a bez pohybu, ktorý ju rozvlní. Pokiaľ vám vlnky a deformácia na fotkách neprekážajú, dajte si len pozor pri výbere finálnych fotiek. Sledujte pri nich, či nemá modelka v odraze vtipne natiahnutú tvár.
Odrazy vo vode modelky nevyzerajú na fotkách dobre. Pozor na to.
Pozor na nelichotivé odrazy. Vlny vo vode zpôsobené pobybom vody môžu vtipne skreslovat.

Kreatívne nápady

Vodný svet toho ponúka veľa. Spomínané odrazy, dlhé časy, pohyb a ďalšie sú všetko veci, ktoré môžete snímať bez väčšej prípravy na mieste.

Pokiaľ chcete svoje fotografie trochu okoreniť, nebojte sa použiť svoju fantáziu. Podporte modelku vo vodnom šantení a vytvorte príjemnú atmosféru na fotenie.

Ak nefotíte s profesionálnym modelom, udržiavanie príjemnej atmosféry počas fotenia je veľmi dôležité a v konečnom dôsledku sú to práve uvoľnené fotografie, ktoré patria vo vode medzi najlepšie.

Stolička pod vodou

Nie ste ďaleko od vody? Alebo máte auto a môžete ho zaparkovať pár metrov od miesta fotografovania? Vezmite si so sebou stoličku a použite vodnú hladinu ako podlahu.

Stačí nájsť miesto, ktoré bude ploché a hĺbka bude čo najviac zodpovedať výške stoličky. Potom už len stačí vymýšľať pózy a fotografovať. Hladina vody vyzerá, akoby na nej modelka stála, sedela alebo ležala a dodáva fotografiám trochu tajomstva.

Modelka sedí na stoličke tesne nad hladinou vody.
Experiment so stoličkou. CLona F-1.8, cas 1-160 sec, ISO 125.

Nahliadnite pod hladinu

Fotíte čiastočne pod hladinou? Nemusíte mať nevyhnutne drahé vodotesné puzdro, aby ste urobili záber, kde modelka spolovice vytŕča z vody a polovica fotografie je zachytená pod vodou.

Stačí sklenená nádoba, ktorá vyhovuje technike a tú do polovice ponoríte. Čím väčšia je technika, tým väčšiu nádobu budete potrebovať. Na telefón vám bude stačiť pohár, na väčšiu techniku už ale nie. Pokiaľ máte doma akvárium, vyhrali ste. Najlepší je totiž plochý, čistý a tenký sklenený povrch, ktorý priblížite čo najbližšie k objektívu, aby sa sklo neskreslilo a mohli ste fotografovať.

Tu platí, že čím menšie, tým lepšie. A, samozrejme, pomôže aj pár rúk navyše. Rovnako dôležitá je čistá a priezračná voda. Cez zakalenú toho človek veľa nenafotí.

Hodvábny potok

Dlho nielen na pokojnej vode na vyhladenie povrchu. Sú to vodopády, ktoré fotografi fotia na dlhý čas a pohyb vody tu vyniká trochu inak. Umiestnite modelku priamo do neho! Dlhý čas prúdy vody hodvábne rozmaže a modelka zostane ostrá.

Modelka počas fotenia pri malých vodopádoch.
Dlhý čas vodu rozmaže a nehybná modelka zostane ostrá. Čas 0,5 sec, clona F-11, ISO 100 ohnisko 35mm-min.

Neobvyklý uhol

Nie je to ani tak experiment ako skôr uhol pohľadu. Absolútne milujem fotografie, kde je model odfotený zhora, ponorený vo vode s tvárou nad hladinou.

Videla som fotografov, ktorí sa týčili nad bazénom na vysokom rebríku, aby urobili portrét zamilovaného páru z inej perspektívy. Stavím sa, že veľa fotografov robí portréty zhora vo vode, lezie po stromoch a umiestňuje model pod ne.

Krátka ohnisková vzdialenosť je v tomto výhodou. Čím je kratšia, tým nižšia je výška, do ktorej musíte vyliezť. Je to len uhol, ale na dlhšiu ohniskovú vzdialenosť sa budete musieť zahrať na gymnastu.

A čo ďalej?

Teraz je to už na vás. Stačí naplánovať miesto, čas s ideálnym svetlom a vyraziť. Fantázii sa medze nekladú a voda ponúka mnoho ďalších možností a nápadov. Najlepšou kombináciou je fotograf a modelka, ktorí sa vody neboja a podporujú svoje nápady.

S odvážnym a ochotným modelom či modelkou sa fotograf nemusí báť realizovať svoje nápady a tých je pri vode dostatok. Len buďte opatrní a pamätajte: fotografické vybavenie nie je vodotesné!

Pridať komentár