CEWE Fotolab blog

Fotenie vianočnej atmosféry – tipy a triky

Vianoce patria medzi najkrajšie sviatky v roku. Pripravujeme sa na rodinné stretnutia, kedy očakávame pohodu, pocit lásky a šťastia. Vianoce sú tiež zmes rôznych vôní, neopakovateľná hra farieb a svetiel, domov zmení na istú dobu svoju výzdobu. Skrátka dokonalá výzva pre vaše oko a fotoaparát. Inšpirujte sa tipmi pre tvorbu domácich fotografií z vianočného obdobia, na ktorého magickú atmosféru budete opakovane spomínať.

1. Choďte bližšie k hlavnému objektu

Hovorí sa, že keď vaše fotky nie sú dosť dobré, tak ste neboli dosť blízko. A pri vianočných snímkach to platí dvojnásobne. Málokedy celkový záber obývačky so stromčekom, celou rodinou, stolíkom s sladkosťami, kusom stropu a celou bočnou stenou dokáže navodiť tú správnu atmosféru vianočných sviatkov. Keď je vaším zámerom portrét šťastného dieťaťa, bežte bližšie. Keď chcete zachytiť farebnosť výzdoby, krehkú krásu ozdôb i svetlo sviečok, bežte bližšie. Ten najkrajší darček bude najlepšie vyzerať práve na fotke zblízka. Začnite pokojne detailom mašle a ceduľky s menom. Zachyťte zblízka ruky, ktoré balíček s darčekom rozbaľujú. Pointou príbehu potom bude detail samotného darčeka. Či už je to veľký plyšový medveď, fotoaparát alebo napríklad drobný šperk. Krása sa vždy skrýva v detaile.

2. Zmenšite hĺbku ostrosti

Pre fotografovanie použite menšie clonové číslo, dlhšie ohnisko objektívu a bežte bližšie. Postrážte si, aby vzdialenosť medzi objektom a fotoaparátom bola výrazne kratšia ako vzdialenosť objektu od pozadia. Nazdobený a rozsvietený vianočný stromček si na pamiatku odfoťte samostatne. V ďalších snímkach ho zakomponujte až za hlavný objekt a použite ho ako viac či menej rozostrené pozadie vašich portrétov a detailných záberov. Zaostrené detaily tvárí a darčekov pôsobia v takýchto záberoch ostrejšie. Výsledná fotografia je potom oveľa lepšie čitateľná a na snímkach je zrejmý hlavný objekt. Navyše významne podporíte toľko žiadaný priestorový dojem fotografie. Práve pre takéto zábery sú veľmi vhodné základné objektívy s vysokou svetelnosťou ako sú 35mm f/1,8 a “päťdesiatka”, čiže 50mm f/1,8.Canon EOS R + Canon RF 50mm F1.8 STM.

3. Využite typické vianočné svetlo

Najlepšia rada znie veľmi jednoducho, vypnite blesk, otvorte objektív na plno (nastavte najmenšie možné clonové číslo), zvýšte citlivosť ISO a využite “silu” prirodzeného svetla. Práve na Vianoce je osvetlenie našich domovov špecifické a väčšinou úplne iné ako po zvyšok roka. Zhasnite stropné svetlá aj stolové lampy, pozor na modré, studené svetlo televízora. Fotografujte v manuálnom režime alebo v režime priority clony. V tom prípade nastavte korekciu expozície do mínusu (kľudne -1 EV), aby scéna zostala tmavšia. Ak má svetlo vyniknúť, potrebujete tmu. Prípadne aspoň pološero, v ktorom sa krásne zdôrazní. Pri portrétoch si postrážte, aby aspoň trochu svetla sviečok a ďalších ozdôb dopadalo do tváre fotografovaného. Nebojte sa použiť o niečo dlhšie expozičné časy, ak máte k dispozícii stabilizáciu obrazu (vhodná je 1/30 s, 1/15 s i menej), ostrosť bude stále veľmi dobrá. Týmto spôsobom výborne vychádza napríklad zábery horiacich prskaviek.

Rozhodne vyrazte s fotoaparátom taktiež do ulíc, ktoré skrývajú mnoho scén s vianočnými témami.

4. Foťte cez vianočné ozdoby

Ak už máte nasnímané krásne a radostné portréty, ak už máte fotografie darčekov aj s detailmi, je čas začať experimentovať. Veľmi efektná je práca s rozostreným svetielkami, sviečkami a rôznymi odleskami v pozadí vašich snímok. Preto vždy pracujeme s malou hĺbkou ostrosti tak, aby nám za hlavným objektom vznikli tie krásne kolieska, špirály a krivky zo svetiel sviečok, girlánd a vianočných reťazí. Rovnaké kúzlo, ako s pozadím snímok, sa dá robiť aj s blízkym popredím a často sa na to zabúda. Mám pre tieto prípady jednu krátku, vianočnú, svetelnú reťaz s čírymi LED svetielkami vo svojom fotobatohu. Ten rôzne zmotaný pridržím pred objektívom a presuniem tak efekt rozostrených svetielok do popredia fotografie. Výsledný efekt je perfektný. Ideálnu kompozíciu záberu potom hľadám pomocou zmeny vzdialenosti svetielok od fotoaparátu a spôsobom držania svetielok v zábere. Ak nemáte LED reťaz, použite napríklad sklenené vianočné gule a ďalšie ozdoby. Rozohrajte tak hru na tajomné prelínanie odrazov s realitou.

5. Striedajte námety a uhly záberu

Žiadna kolekcia vianočných snímok by nemala byť nudným zoznamom ľudí, výzdoby a darčekov. Striedajte širokouhlé kompozície s detailami nasnímanými teleobjektívom. Striedajte uhly záberu pomocou zoomu alebo výmeny objektívu. Foťte portréty (najmä detí) z prirodzenej perspektívy, to znamená z výšky ich očí. Striedajte pozície fotoaparátu, skúste podhľad i nadhľad. Striedajte farby a tvary. Odfotografujte kôpku farebných balíčkov aj orechovú škrupinu so sviečkou na vodnej hladine umývadla. Nezabudnite na hviezdičku z jadierok práve rozkrojeného jabĺčka, na imelo, ani na anjela zo slamy na vianočnom stromčeku. Fotografujte portréty rozžiarených detských tvárí, zachyťte svojím fotoaparátom smiech aj slzy šťastia aj zopnuté ruky v lone babičky.

6. Vyskúšajte dvojexpozíciu

Väčšina moderných fotoaparátov má možnosť fotografovať multiexpozície, čo znamená skladanie dvoch a viac fotografií do jedného záberu. Nás bude zaujímať práve tá kombinácia dvoch snímok do jedného. Ďalšou podmienkou pre dosiahnutie správneho výsledku je manuálne ostrenie. Vhodným objektom je vianočný stromček. Aktivujte režim viacnásobnej expozície a vyberte 2 snímky. Nastavte si vhodnú expozíciu, upravte uhol záberu, zaostrite na stromček a urobte prvú snímku. Vypnite autofokus, rozostrite manuálne snímku (sledujte, ako sa zo svetielok stanú krúžky) a urobte druhý záber. Počkajte, až fotoaparát snímky zloží do jednej fotografie. Skontrolujte výsledok, prípadne upravte expozíciu a mieru rozostrenia. Dôležitá rada, nezabudnite potom režim viacnásobnej expozície vypnúť a znovu zapnúť automatické ostrenie.

Rada na záver – nezabúdajte, že fotka patrí na papier

V dnešnej dobe, ktorá chrlí kvantá digitálnych fotografií to platí dvojnásobne, že vybrané fotografie by sa mali premietnuť aj na fotopapier. Či už vo forme klasických fotografií, kalendárov, alebo fotokníh, ktorých výrobou sa dlhodobo zaoberáme. Ponuka týmto však nekončí. Jej kompletný prehľad si môžete prezrieť na webe www.cewe.sk.

Záverom vám prajem dobré svetlo a skvelé zachytenie najkrajších momentov. A samozrejme radosť, zdravie, šťastie, splnené priania, kopec nielen fotografických darčekov, pohodu a pokoj. Pekné Vianoce!

Príspevok pre vás pripravil Michael Jurák

CEWE FOTOLAB produktový špecialista a expert na fototechniku. Okrem milovaného fotografovania mám rád prírodu, hory, lesy, rybárčenie. Cez leto jazdím najradšej na horskom bicykli a v zime na snowboarde, rád sa aj prejdem na motorke. Fotenie nie je pre mňa len koníček, ale dá sa povedať posadnutosť.

Pridať komentár