CEWE Fotolab blog

Filmovanie rodinných videí

Zachytávajte drahocenné okamihy a uchovajte si spomienky na celý život. YouTuber Stef Michalak, ktorý sa špecializuje na filmovanie rodiny, sa podelil o tie najlepšie tipy na vytváranie vlastných nádherných videí.

Stef a Hannah Michalak sami seba označujú za „rodinu z mesta Bath, ktorá nakrúca videá“. Dvojica zachytáva dôverné okamihy na svojej ceste rodičovstvom v sérii filmových videí, ktoré zjavne majú niečo do seba – od registrácie na portáli YouTube v roku 2012 prilákali týždenné vlogy Michalakovcov 276 000 sledovateľov a dosiahli viac než 43 miliónov pozretí.

Napriek tomu, že ich videá podávajú autentický a spontánny obraz života, sú výsledkom dôsledného plánovania, snímania a strihania – procesu, ktorý Stef systémom „pokus-omyl“ a rokmi praxe dotiahol k dokonalosti.

Stef a Hannah sú presvedčení, že ich tvrdá práca stála za to. Nielen preto, že dosiahli úspech ako YouTuberi, ale aj preto, že si vytvorili celý archív krásnych videí, ktoré si môžu celé roky znovu a znovu prehrávať. Ako vraví Stef: „Oplatí sa do toho investovať trochu úsilia, pretože hodnotu týchto videí pre vašu rodinu nemožno vyjadriť cenou. O 20 rokov sa nikdy neobzriete a nepomyslíte si, že ľutujete deň, kedy ste nakrútili všetky tie zábery a vytvorili z nich krásne video. No a dôvodom, prečo si spomienky uchovávame vo forme videí a nie fotografií, je skutočnosť, že nič vám nedokáže prinavrátiť okamih tak, ako to dokáže video.“

Michalakovci začali s jednoduchým kompaktným fotoaparátom a napriek tomu, že svoju výbavu medzitým obohatili o profesionálne kamery, ich hlavnou pomôckou na tvorbu vlogov z čarovných životných okamihov je model Canon EOS M50, skvelý všestranný bezzrkadlový fotoaparát, ktorý aj napriek svojej kompaktnosti ponúka fotografie v rozlíšení 24,1 megapixela a videá v kvalite 4K Ultra High Definition.

„Potrebujete fotoaparát, ako je napr. model Canon EOS M50, ktorý sa ľahko používa a umožňuje všestranné uplatnenie: stačí ho zapnúť, nastaviť režim videozáznamu, venovať pár sekúnd úpravou nastavení v ponukách a hotovo, ide sa na to,“ tvrdí Stef.

Pozrite sa, ako sa Stefovi podarilo natočiť video zachytávajúce jeho najmladšieho syna, keď sa učil bicyklovať – taktiež ponúka niekoľko tipov, ako máte postupovať pri vašich prvých krokoch pri tvorbe videí.

1. Nájdite si zaujímavý uhol

Experimentovanie s rôznymi uhlami je skvelý spôsob, ako svojim filmárskym výtvorom dodať pestrosť. Stef odporúča pri nakrúcaní pohybovať fotoaparátom, čím dosiahnete zaujímavejšiu kompozíciu a divácky atraktívnejší finálny film.

Ak sa cítite viac doma pri fotografovaní než pri zaznamenávaní videa, nebojte sa zmeny a vyskúšajte si to. Všetky svoje zručnosti v otázke kompozície fotografií môžete naplno uplatniť aj pri videách. „Myslím, že je dôležité vnímať záber rovnako, ako pri snímaní fotografie,“ hovorí Stef. „V podstate máte k dispozícii malé okienko, ktoré vám poskytuje výhľad na rozsiahlu plochu, a najdôležitejšie je, kam to okienko umiestnite, aby sa vám podarilo dokonale zachytiť danú scénu. Niekedy stačí urobiť krok vľavo alebo vpravo, prípadne posunúť fotoaparát nižšie alebo vyššie, vďaka čomu zlepšíte kompozíciu a upriamite pozornosť diváka na snímaný objekt.“

„Ľudia majú tendenciu fotoaparát držať vo výške očí, no je dôležité vyskúšať rôzne uhly,“ dodáva. „Keď filmujete deti, je napríklad dôležité posunúť fotoaparát nižšie na ich úroveň. Ja väčšinu času buď čupím, sedím alebo ležím. Na fotoaparáte Canon EOS M50 je praktická výklopná dotyková obrazovka, vďaka ktorej môžete fotoaparát držať veľmi nízko a monitorovať snímaný záber pomocou jednoduchého naklonenia obrazovky. Taktiež by som odporučil zapnúť zobrazenie mriežky, ktorá vám pomôže s kompozíciou záberu.“

Aplikácia Canon Camera Connect, ktorá vám umožňuje prepojiť fotoaparát so zariadením so systémom iOS alebo Android, je taktiež praktickou pomôckou na snímanie z nezvyklých uhlov, pretože pri filmovaní môžete upraviť zaostrenie bez toho, aby ste sa dotkli fotoaparátu.

2. Stabilné zábery

Nikto nestojí o rozmazané zábery a existuje viacero spôsobov, ktoré vám pomôžu bojovať s chvením fotoaparátu – môžete ho napríklad oprieť o nehybný predmet, investovať do statívu alebo použiť objektív so stabilizáciou obrazu.

Aby ste zabránili vzniku roztrasených záznamov a dosiahli profesionálny vzhľad, je dôležité fotoaparát aj objektív stabilizovať rovnako, ako pri fotografovaní. „Uchopte fotoaparát oboma rukami a oprite si lakte,“ hovorí Stef. „A jednoznačne investujte do statívu. Ak používate ľahký fotoaparát, ako je napríklad Canon EOS M50, nepotrebujete nič veľké ani ťažké.

„Skúste v okolí nájsť predmet, ktorý by ste mohli využiť na stabilizovanie fotoaparátu – napríklad oprite fotoaparát o dvere a ich pomalým otváraním dosiahnete plynulý pohyb. V minulosti som dokonca fotoaparát upevnil na pomaly sa otáčajúci kuchynský časovač a zábery neskôr zrýchlil.“

Objektív Canon so stabilizátorom obrazu (IS), ako je napríklad Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, výrazne pomáha a uľahčuje dosiahnuť zábery bez chvenia. Chvenie fotoaparátu sa však dá opraviť digitálne, a to aj v prípade, že použijete objektív bez stabilizátora obrazu.

3. Zaostrite na tváre

Canon EOS M50 ponúka režim Detekcia tváre + Sledovanie AF, s ktorým udržíte pohybujúce sa objekty zaostrené ľahšie než kedykoľvek predtým – je tak ideálnou pomôckou na nakrúcanie rodinnej zábavy.

Stef odporúča použiť funkciu Detekcia tváre + Sledovanie AF fotoaparátu Canon EOS M50, ktorá automaticky zachováva zaostrenie pohybujúcich sa objektov. „Na žiadnom svojom fotoaparáte Canon toto nastavenie prakticky nevypínam. Úplne úžasne dokáže sledovať pohyb, a to najmä pri aktívnych deťoch. Táto funkcia je maximálne spoľahlivá, a pri nakrúcaní tak máte o jednu starosť menej.“

Mnohé fotoaparáty Canon sú vybavené technológiou Dual Pixel CMOS AF, pri ktorej pixely na snímači fotoaparátu zároveň slúžia ako diskrétne body AF umožňujúce dosiahnuť ešte rýchlejšie a precíznejšie sledovanie. Táto funkcia sa na fotoaparáte Canon EOS M50 aktivuje pri nakrúcaní v rozlíšení Full HD, čo je vhodné rozlíšenie, ak chcete zábery rýchlo spracovať alebo máte menej priestoru na uchovanie súborov. Technológia Dual Pixel CMOS AF ponúka až 143 bodov AF (v závislosti od použitého objektívu) so sledovaním tváre a objektov. Ručne nastaviteľné zaostrenie naprieč záberom znamená, že keď snímate situačné sekvencie, môžete potiahnutím prsta po dotykovom displeji posunúť bod AF alebo vytvoriť profesionálny efekt zmeny zaostrenia.

4. Na dynamické sekvencie použite vyššiu snímkovú frekvenciu

Stef zvyčajne sníma pri najvyššej možnej snímkovej frekvencii, ktorá umožní zachytiť viac detailov a vytvárať spomalené záznamy.

Predtým, ako začnete snímať, musíte nastaviť snímkovú frekvenciu pre veľkosť nahrávania videozáznamu. Označuje počet snímok, ktoré sa zaznamenajú za sekundu. Snímanie pri vyššej snímkovej frekvencii vám umožní zachytiť dynamické sekvencie detailnejšie a zároveň ponúkne možnosť vytvárať spomalené videá tým, že klip prehráte pri bežnej frekvencii.

„Deväťdesiat percent času snímam pri najvyššej možnej snímkovej frekvencii, pretože tá mi umožní zábery dodatočne spomaliť,“ hovorí Stef. „Ak mám teda na výber, určite radšej zvolím 50 snímok za sekundu (sn./s) než 25 sn./s. Video s vyššou snímkovou frekvenciou by som však nezdieľal online, pretože tie majú tendenciu pôsobiť hyperrealisticky. Radšej ich pred nahraním na internet prevediem na frekvenciu 25 sn./s, čím sa zvýši ich filmový dojem. K výnimočným prípadom, kedy by som použil frekvenciu 25 sn./s, patrí nahrávanie rozprávajúcej osoby, pri ktorom viem, že video nebudem spomaľovať.“

Širšiu paletu snímkových frekvencií ponúka snímanie pri nižšom rozlíšení, preto ak chcete vytvoriť prirodzené spomalené klipy, stojí za to nakrúcať skôr v rozlíšení Full HD než v 4K.

5. Snímajte čistejší zvuk

Kvalita zvuku pri snímaní videí je veľmi dôležitá Stef odporúča zachovať jednoduchosť a nastaviť automatickú úroveň snímania, prípadne použiť malý stereofónny mikrofón.

Kvalita zvuku je rovnako dôležitá ako kvalita obrazu, no Stef odporúča staviť radšej na jednoduchosť. „Odporúčam ponechať úroveň záznamu nastavenú na automatickú možnosť, aby ste sa mohli sústrediť na zachytenie samotného okamihu.“

Objektív Canon STM, ako je napríklad Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, využíva takmer úplne bezhlučnú technológiu automatického zaostrovania krokovým motorčekom, a preto je skvelou voľbou pre snímanie zvuku priamo fotoaparátom. Kvalitu zvuku môžete dodatočne zlepšiť pomocou mikrofónu pripojeného k pätici na príslušenstvo fotoaparátu. „Dokonca aj malý stereofónny mikrofón, ako je napríklad Canon DM-E100, dokáže priniesť zásadný rozdiel,“ vraví Stef.

Ak nakrúcate pomocou dlhého objektívu, Stef odporúča na záznam zvuku použiť telefón. „Ak sa chcete filmovať z väčšej diaľky, aktivujte na telefóne režim záznamu zvuku a umiestnite ho do svojej blízkosti. Trikrát do záberu tlesknite, čo vám značne uľahčí synchronizáciu obrazu a zvuku v softvéri.“

6. Vypovedajte príbehy objektívne

Nemôžete zachytiť každý okamih, preto si stanovte časový limit. Keď príde na spracovanie záberov, vyberte si najobľúbenejšie pasáže a zvyšku sa zbavte – získate tak film, na ktorý môžete byť hrdí.

Snímanie rodinných akcií sa dá ľahko prehnať, no Stef odporúča zachovať si objektivitu a stanoviť si cieľ. „Existuje množstvo nádherných záberov, no zároveň musia istým spôsobom dopĺňať príbeh, nie byť len ďalšou peknou snímkou. Keď prvýkrát začnete filmovať, posadne vás túžba zachytiť toho čo najviac, no takto čoskoro vyhoríte. Musíte si nájsť ten správny rytmus snímania a nesnažiť sa zachytiť každý detail dňa.

„Ak zistíte, že máte na spracovanie celé hodiny záberov, stanovte si pre finálny film limit len niekoľko minút – inak skončíte pri zdĺhavom 45-minútovom zostrihu. Strihajte klipy, až kým vám nezostane iba to úplne najlepšie.“

Autor: Marcus Hawkins

Zdroj: Canon.sk

 

Pridať komentár