CEWE Fotolab blog

Extrémne skladný a neskutočne výkonný – Sony RX100 VI

Fotoaparát Sony RX100 VI prišiel celkom nečakane. Aspoň ja osobne som príchod ďalšej generácie tejto rady nepredpokladal.

Veľkou zaujímavosťou je že spoločnosť Sony drží stále v ponuke všetkých šesť generácií tohto skladného profesionálneho kompaktu. Prvé z nich mali lepšiu svetelnosť f/1,8 na začiatku ohniska no boli bez elektronického hľadáčika. Ďalšie generácie boli vylepšené o kvalitný elektronický hľadáčik a objektív s vysokou svetelnosťou f1,8-2,8 po celom rozsahu zoomu.

Posledný model tejto rady je Sony RX100 VI a je iný ako jeho predchodcovia. Má väčší rozsah zoomu 24-200 mm pri svetelnosti f/2,8-4,5. Kvalitnú stabilizáciu, množstvo ostriacich bodov a veľmi rýchle automatické zaostrovanie. Kvalitné 4K video je vo fotoaparátoch Sony už samozrejmosťou. Očakával som, že kvôli väčšiemu rozsahu zoomu bude fotoaparát rozmernejší ako predošlé verzie, no nestalo sa tak.

Sony RX100 VI si zachoval svoju úžasnú skladnosť a priznávam, že som z toho príjemne prekvapený. Sony za to veľmi chválim.

Fotografovanie v praxi:

Sony RX100 VI som mal k dispozícií niekoľko dní. Prvé fotografie som urobil na jednom rodinnom stretnutí v záhrade ako aj pri fotogenickej rieke Váh. Iný typ záberov som sa vybral  urobiť do neďalekého mesta Trnava. Ide o veľmi pekné historické mesto, ktoré skrýva mnoho fotogenických miest a rôznych zaujímavých zákutí. Každému kto sa tam vyberie určite odporúčam prejsť celú historickú časť mesta.

Nájdete tam nespočetné množstvo kostolov, historických budov a iných fotogenických zákutí. Mne osobne sa v Trnave veľmi dobre fotografuje pouličná fotografia (street photo). Bol som tam už niekoľkokrát a vždy sa mi podarilo nafotografovať zaujímavé zábery. Práve Sony RX100 VI je výborne skladný a dobre sa hodí na fotografovanie tohto žánru. Ste s ním nenápadný, pri fotografovaní nikoho neotravujete a bonusom sú profesionálne a efektné fotografie. Na to aký je fotoaparát malý je úplne naplnený funkciami a mechanickými časťami, ktoré sa z kompaktného tela vyklápajú.

Určite chcem v prvom rade vyzdvihnúť elektronický hľadáčik, ten je naozaj veľmi kvalitný, dobre sa s ním pracuje. Veľmi sa mi páčila možnosť meniť ostriaci bod bez toho aby som musel dávať oko mimo hľadáčika. V ňom tak pekne vidíte ako sa ostriaci bod mení na základe toho ako pohybujete prstom po LCD displeji. Výborná vec pri rýchlom fotografovaní detí, portrétoch ako aj iných žánroch kde potrebujete rýchlo ostriaci bod zmeniť. Svetelnosť v tomto fotoaparáte (2,8-4,5) nie tak úžasná ako v predošlých verziách (1,8-2,8) ale v rozsahu 24-200 mm ide o stále peknú svetelnosť. Veľmi dobre sa mi pracovalo aj pri ohniskovej vzdialenosti 200 mm, kde som nemusel používať statív, stabilizácia funguje skutočne excelentne a aj svetelnosť f/4,5 na takomto dlhom ohnisku je veľmi dobrá.

Vylepšenú stabilizáciu v tomto produkte naozaj cítiť a statív v podstate nepotrebujete. Samozrejme na klasické nočné zábery ako aj dlhé expozície si ho určite nezabudnite zobrať. Pri netradičných uhloch som často využil možnosť vyklápania LCD displeja, mohol som tak fotografovať záber kostola a fotogenickej dlažby pekne z podhľadu. Taktiež máte možnosť fotografovať v dave, vyklopiť LCD displeja do potrebnej polohy a urobiť záber z nadhľadu. Pre každého kto by chcel fotografovať šport alebo rýchlo sa pohybujúce deti, odporúčam nastaviť sekvenčné snímanie s rýchlosťou až 24 snímkou za sekundu. Budete tak mať istotu ostrého záberu, ktorý si zo sekvencie môžete vybrať.

Ak patríte k ľudom, ktorí radi cestujú a vyžadujú skladnosť fotoaparátu, špičkovú kvalitu fotografií a videa, tak Sony RX100 VI určite oceníte. Fotografovanie si s ním užijete a fotografie z vašich ciest môžete bez problémov tlačiť aj na veľké formáty

Pozrite si našu videorecenziu:

 

Na záver:

S fotoaparátom RX100 VI sa fotografuje skutočne dobre, je skladný a vyslovene dobre vyzerá.  Samozrejme ide o prestížny fotoaparát s množstvom funkcií, ktorý ale aj niečo stojí.  Akonáhle sa ale rozhodnete  do neho investovať, máte záruku že vaše fotografie budú vyslovene vynikať kvalitou a oslovovať oko každého diváka. Tento fotoaparát je dôkazom toho že technológie sú skutočne na vysokej úrovni a problém urobiť kvalitnú fotografiu, môže byť zrejme už len v nás.


Ján Kandra

Fotografovaniu sa venujem už skoro 16 rokov. Začínal som ako mnoho iných fotografovaním na kinofilm a postupne prešiel na digitálnu technológiu. Tejto oblasti sa venujem aj vo svojej práci ako správca internetového obchodu Fotolab.sk. Medzi moje obľúbené žánre dlho patrilo fotografovanie krajiny. V súčastnosti fotím hlavne reportážnu fotografiu a portréty z bežného života.

Pridať komentár