CEWE Fotolab blog

Eklektická kompozícia – Ako si vytvoriť skvelú obrazovú galériu

Jedno je isté, my ľudia si na stenu radi vešiame pekné obrázky. Aspoň väčšina z nás. Dokonalé ozdobenie steny je napriek tomu často mrzutá záležitosť. Nezriedka trvá až mesiace, ak nie roky, kým sa nové štyri steny vyzdobia umeleckými dielami alebo postermi. Zdĺhavým procesom sa môže stať nielen výber motívu, zvážiť treba zrejme aj správne zoradenie nazbieraných diel, lebo obe prispievajú k vyrovnanému celkovému dojmu.

Blogerka Antonia Schmitz @craftifar spísala článok, ako si galériu na stene vytvorila ona.

Už od nasťahovania do nášho bytu nosím v hlave myšlienku zrealizovať malú obrazovú galériu nad posteľou. V tomto byte už bývame dva roky. No áno, kto dlho čaká, ten sa dočká. V spolupráci s CEWE som svoju malú obrazovú galériu nad posteľou konečne zrealizovala. Vznikla eklektická kompozícia zložená z mojich obľúbených motívov, ktoré som odfotografovala sama, z vlastnoručne vytvorených ilustrácií a niekoľkých obľúbených kúskov.

Čo je eklektická kompozícia? 

Eklektická kompozícia je naaranžovanie rozličných obrazov alebo umeleckých diel, ktoré sa opiera o slávnu petrohradskú zbierku. Petrohradská zbierka vďačí za svoj názov svetoznámej Ermitáži v Petrohrade. V 18. storočí šľachta predvádzala svoje bohatstvo formou opulentných umeleckým diel, ktoré viseli nahusto pri sebe a nezriedka siahali až po strop. V prípade Petrohradskej zbierky sa často hovorí aj o organizovanom chaose. Pretože to, čo na prvý pohľad možno pôsobí zoradené chaoticky, sa zväčša riadi striktným systémom. Spoločné znaky z hľadiska obsahu alebo podoby dovoľujú jednotlivým obrazom splynúť do jedného umeleckého diela.

Dnes si už pravdepodobne nikto nechce obývačku ovešať obrazmi až po strop. Petrohradská zbierka však skvele poslúži ako inšpirácia pre vašu vlastnú obrazovú galériu.

Výber motívov a médií

Ak chcete získať harmonické umelecké dielo, odporúča sa, aby ste pri výbere motívu našli spojovaciu niť. Môže ňou byť určitá téma, farebná schéma alebo zoradenie obrazov podľa veľkosti. Ak máte navzájom skombinovať úplne rozdielne motívy, o potrebnú harmóniu v celkovej kompozícii sa postarajú rovnaké rámy a médiá. Pri výbere média hrá významnú úlohu samozrejme vlastný vkus.

Olejové maľby na plátne však jednoducho vyzerajú oveľa lepšie než fotografie na hliníkovej platni. Mne osobne sa najviac páči vzhľad maliarskeho plátna, a to aj pre fotografie. Preto som si v CEWE objednala fotografie a veľkú ilustráciu na plátne. Vďaka vytieňovaným rámom z jasného dreva pôsobia obrazy ešte ušľachtilejšie. Aby sme celkovú kompozíciu trochu uvoľnili, nechala som vytlačiť dve menšie ilustrácie na matný prémiový poster. Presné označenie produktov CEWE, ktoré som použila, a odkazy na ne nájdete ešte raz na konci tohto príspevku.

Chcem CEWE FOTOBRAZ!

Dokonalé zoradenie obrazov

Pri ich zoraďovaní by sme mali zohľadniť dané prvky miestnosti a línie pohľadu, ktoré máme k dispozícii. Optimálny východiskový bod pre ich nasmerovanie býva rám dverí či okien. Pri tvorbe mojej galérie v spálni som sa orientovala podľa šírky postele. Plocha galérie by mala mať približne rovnakú šírku ako posteľ. Ešte predtým, ako do steny zatlčiete klince, by ste si obrázky mali rozložiť na podlahu alebo na posteľ. Tak môžete v pokoji vyskúšať, v akej kompozícii vyzerajú najlepšie.

CEWE fotoobrazy

TIP: Obrazy nevešajte príliš vysoko. Stredná časť obrazovej galérie by sa mala nachádzať vo výške vašich očí. Ak sa má galéria presadiť v kúte na sedenie, obrázky môžu pokojne visieť aj o niečo nižšie. Pri zoraďovaní obrazov sa môžete približne orientovať podľa geometrických tvarov. Dôležité je, aby v celkovom obraze vládla rovnováha. Vzdialenosti medzi obrazmi by mali byť vždy rovnaké a predovšetkým nie priveľké. Ja mám medzi všetkými zarámovanými obrazmi vzdialenosť 5 cm. Jednoducho vyskúšajte rôzne varianty a načúvajte svojej intuícii. Pretože, ako vždy, platí pravidlo: dovolené je to, čo sa vám páči.

Takto vznikne vaša dokonale vycentrovaná obrazová galéria

Dokonale vycentrovať obrazy v jednej kompozícii nie je také jednoduché. Ale vďaka niekoľkým tipom a trikom sa vám to hravo podarí. Potrebujete:

  • vodováhu
  • ceruzku
  • prípadne maliarsku papierovú pásku

Pri vešaní obrazovej galérie pracujeme smerom znútra von. Začiatkom je centrálny obraz, okolo ktorého postupne pridávame ďalšie a ďalšie obrazy. Najprv nájdite optimálnu pozíciu pre prvý obraz, vyrovnajte ho pomocou vodováhy a pripevnite hona stenu. Ak sú obrazy veľké, lepšie vám to pôjde vo dvojici.

Pokračujte zavesením ďalšieho obrazu.Odmerajte vzdialenosť 5 cm (učíte si podľa vášho rozhodnutia) a naznačíte si ju ceruzkou. Vzdialensoť 5 cm od obrazu si zaznačte nie len do strán, ale aj do výšky. Následne skontrolujte či je prvý obraz správne zavesený a nabite klince pre ďalšie obrazy.

CEWe FOTOBRAZ

Takmer hotovo!

Eklektická zbierka žije vďaka rozmanitosti objektov. Vďaka rovnakej farebnej schéme a rovnakému rámu jednotlivé obrazy dokonale splynú do jedného celistvého umeleckého diela. Na uvoľnenie môžeme medzi obrazy zamiešať malé dekoračné prvky a ilustrácie bez rámu. Tie sa postarajú o potrebné napätie.

cewe fotoobraz, galeria, eklektickosť

 Konečne moja vlastná malá galéria

Z výsledku som naozaj nadšená. Dlho som premýšľala, aké motívy majú zdobiť moju obrazovú galériu. Samozrejme, existuje nespočetné množstvo nádherných umeleckých obrazov (printov) a plagátov, ale som spokojná, že som vytvorila niečo, čo je moje vlastné. Okrem interiérov a rastlín totiž neskutočne rada fotografujem aj architektúru a prírodu. Doteraz však väčšina mojich fotografií žila svoj smutný život len v pamäti môjho počítača. O to viac sa teším, že niekoľko z nich teraz zažije svoje veľké predstavenie.

galeria, foto, CEWE

Nadšená som však aj zo šialene dobrej kvality tlače fotografií a ilustrácií. Farby a ostrosť výtlačkov sú totiž dokonalé na plátne aj na matnom prémiovom fotoplagáte. Oba produkty sú skvelé aj na dotyk.

Pri tvorbe svojej obrazovej galérie som použila tieto produkty od CEWE :

  • Foto na plátne s rámikom “Havana Floaters” v krémových farbách. 1 kus 20 x 30cm, 3 kusy 30 x 40cm a 1 kus 40 x 60 cm
  • Fotoplagát premium s papierom Fine Art Matt

TIP: Pri objednávaní fotografických plátien by ste mali zohľadniť, že obraz sa zahne do dreveného rámu do vzdialenosti asi 3 cm. Preto by sa v tejto oblasti nemali nachádzať žiadne dôležité prvky obrazu.

Chcem fotoplagát! Alebo foto na plátne?


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár