CEWE Fotolab blog
makro CEWE

Detaily okolo nás – makrofotografia

Makro, mikro, či close up, to všetko sú pojmy, s ktorými sa stretávame pri fotografiách detailov prírody alebo drobných predmetov, ktoré nás obklopujú. Fotenie detailov v primeranom zväčšení oživí každý fotografický žáner a fotograf, ktorý vie zakomponovať do svojej tvorby vhodné a dobre nafotené detaily, svoje portfólio urobí zaujímavejším. Detaily predmetov pri produktovej fotografii, doplnkov pri módnej fotografii, obrúčok a drobností pri svadobnej fotografii, živého i neživého mikrosveta pri fotení prírody a krajiny ako takej.

makro CEWE
Nikon D750 + Nikkor 105mm

Nikon D750 + Nikkor 105mm

Rád fotím detaily okolo nás. Pri prechádzkach prírodou, ale aj pri svadobných zákazkách. Akosi prirodzene ma to často ťahá na krátku, až najkratšiu možnú zaostrovaciu vzdialenosť. Rád pracujem s malou hĺbkou ostrosti, ktorá je pri fotení detailov prirodzenou súčasťou zachytenia fotografovanej scény. Dodá fotografii prirodzený 3D efekt. Čím väčší detail fotíme, s tým menšou hĺbkou ostrosti pracujeme.

CEWE, makro
Nikon D600 + Nikkor 105mm

Nikon D600 + Nikkor 105mm

Na fotenie detailov alebo makra je ideálny kvalitný makroobjektív. Podľa žánru si zvolíme ohniskovú vzdialenosť, kratšie ohniská na produktovú fotografiu, či fotografiu neživých objektov, skladané makro. Tie dlhšie ohniská na živé tvory. Dôvodom je krátka zaostrovacia vzdialenosť makroobjektívov. Čím kratšie ohnisko, tým bližšie k fotografovanému objektu musíte prísť a napr. hmyz to môže vyplašiť, ale zároveň aj zatieniť, čo v prípade, že nepoužívate makroblesk môže byť problém.

makro foto
Nikon D7000 + Nikkor 105mm

Nikon D7000 + Nikkor 105mm

Veľkou výhodou makro objektívu je jeho univerzálne použitie aj na iné žánre. Makro objektívy sú väčšinou svetelné a tie najpopulárnejšie majú ohnisko 90-120mm, čo v kombinácii so svetelnosťou f/2.8, vynikajúcou kresbou, v podstate nulovým skreslením a príjemným bokehom, dáva mnohým fotografom možnosť vlastniť skvelý portrétny objektív. Rovnako zaujímavo sa javí makro objektív aj pre krajinára ako teleobjektív. Nie úplne praktický, keďže disponuje len pevným ohniskom, ale o to kvalitnejší v obrazovom výstupe. O tom, resp. o makroobjektívoch konkr. a obšírnejšie, ale niekedy nabudúce.

makrofotografia
Fujifilm X-T3 + Fujinon 80mm

Fujifilm X-T3 + Fujinon 80mm

Na fotenie makra alebo detailov ale nie je nutné za každú cenu vlastniť makroobjektív. Najmä pre tých z nás, ktorí ho využívame zriedkavejšie, nie je ani zďaleka našim hlavným objektívom a našu tvorbu makrofotografiou len dopĺňame a spestrujeme. Na takéto fotenie stačí vlastniť medzikrúžky,  telekonvertor, makropredsádky, použiť reverzne otočený objektív alebo si účelovo kúpiť fotoaparát, ktorého konštrukčné vlastnosti umožňujú fotografovať väčšie detaily. Buď vďaka menšiemu snímaču, kde patria fotoaparáty z kategórie ultrazoom.

Olympus VR 360

 

Alebo vďaka vstavanému objektívu, spravidla s pevným ohniskom, ktoré má tzv. prepínač makro režimu.

Fujifilm X100

Pri medzikrúžkoch mám jediné odporúčanie, a to je kvalitný materiál a kovový bajonet, ktorý zabezpečí prenos signálu a bude vám fungovať AF. Celé to nebude mať vôľu a vy zlý pocit, že foťák treba stále kontrolovať. Výhodou medzikrúžkov je to, že na telo fotoaparátu takto nasadíte akýkoľvek objektív a máte „makroobjektív“ prakticky z čohokoľvek, nestrácate optickú kvalitu, pretože medzikrúžky neobsahujú žiadny optický člen. Nevýhodou je fakt, že takáto zostava sa v tej chvíli dá použiť naozaj len na fotenie detailov, pretože nasadený objektív stráca kvôli medzikrúžku možnosť ostriť na väčšie vzdialenosti.

makrofotografia, CEWE
Fujifilm X-T3 + MCEX-16 + Fujinon 56mm

Fujifilm X-T3 + MCEX-16 + Fujinon 56mm

S medzikrúžkami môžete veľmi dobre využiť aj staršie manuálne objektívy, ktorých konštrukčné vlastnosti dodajú vašim fotografiám určitú mieru inakosti.

Marko, CEWE
Nikon D750 + Tair 135mm + medzikrúžky

Nikon D750 + Tair 135mm + medzikrúžky

Ak nechcete stratiť možnosť zaostriť aj na inú ako detailnú vzdialenosť, odporúčam telekonvertor. Okrem kratšej zaostrovacej vzdialenosti je výhodou aj primárna funkcia telekonvertora, a to predĺženie ohniska. Nevýhodou je horšia kresba (miera je závislá od kvality samotného telekonvertora), svetelnosť a neporovnateľne vyššia cena ako pri medzikrúžkoch.

makro, CEWE
Nikon D7000 + Nikkor 105mm + Nikon TC 1.7x

Nikon D7000 + Nikkor 105mm + Nikon TC 1.7x

Použitie makropredsádky, resp. filtrov s určitou mocnosťou je ďalšia kreatívna možnosť, ktorá spraví makroobjektív z akéhokoľvek objektívu, na ktorý ju našróbujete, ale opäť na úkor straty kvality obrazu, v asi najvýraznejšej miere zo všetkých kompromisných riešení.

makrofoto, CEWE
Nikon D750 + Helios 58mm + makropredsádka

Nikon D750 + Helios 58mm + makropredsádka

Fotenie detailov je zábavné a kreatívne. Na prvý pohľad neviditeľný mikrosvet je zrazu až magicky živý, objavujete nové detaily, štruktúry, možnosti či úplne inú perspektívu a pohľad na svet. Makrofotografia preverí vašu trpezlivosť (napr. v krajine zistíte, že vždy je nejaký vietor.. J), zlepší prácu s kompozíciou, naučí vás nové vnímanie práce s hĺbkou ostrosti, ktorá sa v určitých momentoch pohybuje v milimetroch. Pokiaľ vás baví fotenie živej prírody, ale nepoznáte akú rastlinu, či živočícha ste práve nafotili, po nejakom čase zlepšíte svoje vedomosti aj v tejto oblasti. Poznám zopár fotografov, ktorých vedomosti zo sveta systematickej botaniky či zoológie sú na vynikajúcej úrovni aj vďaka fotografovaniu.

CEWE, makro
Nikon D750 + Nikkor 105mm

Nikon D750 + Nikkor 105mm

Pri makrofotografii je skvelé to neuveriteľné množstvo možností ako sa dostať k foteniu detailov. Nemusíte v podstate nikde chodiť, čakať na ideálne svetlo ako pri fotení krajiny, stačí vám technika, ktorá umožňuje odfotiť detail, nájsť vhodný, hoci aj abstraktný motív a skúšať. Niekto viac technicky, niekto zasa viac výtvarne a umelecky. Podstatné je, že výsledok vás poteší, naplní, niečo nové naučí a možno vám časom bude na stene visieť fotoobraz zo sveta, ktorý je voľným okom len ťažko viditeľný.


Ján Murín

"Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie :).
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :)."

Pridať komentár