CEWE Fotolab blog
Cental Park, NY

NY a chill on the beach

New Jersey – takzvaný Garden State, je neďaleko často navštevovaného a slávneho New Yorku. Priamo v meste Linden som strávila skoro 3 týždne a odtiaľ som chodievala na rôzne miesta, či už do New Yorku vlakom (cca 40 minút), alebo autom na pláže v okolí (max. jeden a pol hodiny cesty).

New York, CEWE

V New Yorku samozrejme treba vidieť čo najviac, no určite vám to zaberie aj niekoľko dní. Ja som veľa času nemala, tak som si vybrala len zopár miest. Najviac sa mi páčilo v Central Parku, kde sme si (asi o 3 ulice tesne pred ním) zapožičali bicykle a tak som mala možnosť behom jedného dňa vidieť skoro celý park.

Jeho rozloha je cca 800 metrov x 4 kilometre. Je neskutočne veľký oproti naším bežným parkom v mestách. Má jazerá s fontánami, najväčšie je The Reservior, zaujímavé sochy v rôznych zákutiach parku, či rôzne miesta, ktoré sú známe z filmov.

NEW York,CEWE

Kopu ihrísk na rôzne športy a taktiež Belvedere Castle, ktorý je veľmi zaujímavý svojím gotickým šarmom. 🙂 Neďaleko Parku je Museum of Natural History (Múzeum), kde odporúčam vidieť expozície za dobrovoľný príspevok.  Princíp dobrovoľného príspevku funguje vo veľkom množstve múzeí, len je vhodné sa vždy informovať o tejto ponuke. Samozrejme budú vám ponúkať najnovšie a najdrahšie expozície, ktoré sú tiež hodné videnia, ale už je len na vás aký máte rozpočet na atrakcie a koľko času v múzeu chcete stráviť. Tieto  múzea sú väčšinou obrovské a treba rátať s tým, že tam viete stráviť aj pol dňa.

memorial 9/11 CEWE

Ďalší deň som strávila v južnej časti Manhattanu, kde som mala možnosť vidieť Memorial 9/11, ktorý vytvorili po páde World Trade Centra tzv. “dvojičiek”. Hneď vedľa je krásna budova vo tvare holubice, ktorá je zároveň obchodným centrom, ako aj nástupišťom metra.

 

Odtiaľ je to pešo 10 min. na Brooklyn Bridge. Zaujímavý most kde sa samozrejme treba pripraviť, že ak tade chcete prejsť budete mať miernu tlačenicu 😀 no to je už súčasť veľkomesta. Po takejto prechádzke odporúčam už len krátky presun autobusom priamo na Time Square, to je ten pravý wow efekt New Yorku.

 

Po ceste uvidíte mnoho slávnych budov a obchodov ktoré určite treba vidieť aj zvnútra.

 

Napriek čaru mesta NY, som sa rozhodla stráviť viac času prechádzkami na plážach, ako medzi mrakodrapmi.

 

Prvá zastávka – Cape May, najjužnejšie mestečko štátu  New Jersey. Celé mesto je vyhlásené za národnú historickú pamiatku aj vďaka tomu, že je plné starých viktoriánskych budov.

cape may USA

Je to jedna z najstarších destinácií v rekreačnom stredisku krajiny, kde sa stretáva Delaware Bay s Atlantickým oceánom. Odporúčam požičať si bicykel, lebo na ňom máte možnosť vidieť oveľa viac a prejsť všetky zaujímavé uličky a zákutia Cape May city.

 

Najkrajší zážitok bol západ slnka na Long Beach, kde ak máte šťastie ako ja, uvidíte aj voľne žijúcich delfínov pri večernom love rýb.

long beach NJ, USA

Radi sa predvádzajú aj dve hodiny, takže pri dych vyrážajúcom západe slnka je to naozaj pekný zážitok.

New Jersey USA, CEWE

Na druhej strane je Cape May Beach, krásne čistá, udržiavaná, dlhočízna pláž, popri ktorej je promenáda s reštauráciami, obchodíkmi a hotelmi. Popri celej pláži sú chránené duny, v ktorých rastú exotické a často krát posledné z chránených druhov kaktusov a sukulentov.

 

Skoro na jej konci je Pancake House, kde robia tie najchutnejšie wafle a pancakes (niečo podobné, ako naše lievance).

 

Priamo v mestečku na promenáde zase odporúčam ochutnať dary mora na rôzne spôsoby. Predsa je to aj rybárske mestečko, čiže všetko jedlo máte čerstvé, ráno ulovené a neskutočne chutné. V lete v meste robia domáci rôzne festivaly.  Zúčastnila som sa Strawberry festivale, kde boli stánky s ručne robenými šperkami, doplnkami do domácnosti, vtáčimi búdkami zo škrupín exotického ovocia a takéto rôzne kreatívne vecičky od kreatívnych umelcov. Popri tom hrala živá hudba, všade voňali rôzne jedlá s jahodami a deti mohli kŕmiť a fotiť sa s obrovskými korytnačkami.

 

Po návrate z Cape May som teda neodolala čaru oceánu a navštevovala som už len pláže v štáte New Jersey, ako Asbury Park (LGBT friendly) čo bolo veľmi zaujímavé pre Európana kde niektorí ľudia žijú s predsudkami a Point Pleasant, kde to bolo znova o tom krásnom oceáne, vlnách a dlhých prechádzkach popri vode s nezabudnuteľným guacamole a krevetami na večeru.

 

Samozrejme tak, ako každý rok po dovolenke alebo výlete som si vytvorila moju CEWE FOTOKNIHU, tento krát vo štvorcovom formáte s prémiovým matným fotopapierom a použila som aj zlatý ozdobný efekt na texte titulky, čo vytvára veľmi pekný a zaujímavý dizajn.

 


 

 

Dominika Kentošová

Fotografovanie je moje hobby. Najviac ma baví fotiť koncerty a klasické momentky z výletov.

Pridať komentár