CEWE Fotolab blog

5 fototipov pre perfektný západ Slnka

Odfotiť pekný západ Slnka nie je vôbec také jednoduché, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Častokrát pôsobia výsledné zábery nudne a tuctovo. Slnko o veľkosti špendlíkovej hlavičky sa na oblohe stráca a tmavé miesta sa dajú len ťažko rozoznať. Aby ste po fotografovaní západu Slnka odchádzali vždy s kvalitnými fotkami, zostavili sme pre vás pár tipov, ako tento fenomén zachytiť čo najlepšie.

Tip 1:  Na správnom mieste v správny čas

Dĺžka dní sa počas roka mení, a tým pádom aj čas, počas ktorého svieti Slnko. Čas západu Slnka sa v rôznych častiach našej planéty líši, a preto je dôležité zistiť si presný čas daného regiónu, do ktorého chcete vycestovať. V súčasnosti je to možné zistiť prostredníctvom rôznych aplikácií. 

Tip 2: Doprajte si čas

Určite sa oplatí prísť na miesto, odkiaľ chcete toto „prírodné divadlo“ sledovať, približne hodinu pred začiatkom. Takto si v pokoji nájdete vhodné miesto a rozložíte príslušnú techniku. Navyše si môžete urobiť krásne zábery Slnka nad horizontom, ktoré mávajú mnohokrát veľmi silnú atmosféru. (Prečítajte si o tomto žánri fotografovania viac v blogu Cestovateľská fotografia)

Tip 3: Foťte so smartfónom

Automatické nastavenie citlivosti ISO na smartfónoch spôsobuje častokrát pri fotografovaní západu Slnka problémy, a tak sú fotky, buď príliš svetlé alebo príliš tmavé. Dnes už ale väčšina mobilných telefónov umožňuje manuálne nastavenie ISO citlivosti. V prípade, že takúto možnosť na telefóne nemáte, existuje aj iná alternatíva. Ťuknite na časť LCD displeja a nastavte nielen ostrosť, ale aj osvetlenie. Je váš náhľad príliš svetlý? Ťuknite na svetlejšiu oblasť bližšie k Slnku. Je váš náhľad pre zmenu príliš tmavý? Vyberte si tmavšiu oblasť trochu ďalej od Slnka. Takto jednoducho viete ovplyvniť kvalitu vašej výslednej fotografie.

Tip 4: Vyskúšajte fotoaparát

Vaše možnosti sú obmedzené len vašou fototechnikou a skúsenosťami v oblasti fotografie. Je tiež dosť možné, že váš fotoaparát má prednastavený scénický režim na fotografovanie západu Slnka. Profesionálni fotografi používajú manuálne nastavenie, kde si zvolia nízke ISO, clonu f/8 až f/16 a čas uzávierky si nastavia na základe pár skúšobných záberov. V prípade, že fotografujete z ruky, zvoľte si čas uzávierky, ktorá je približne dvojnásobkom použitého ohniska objektívu. Pri ohnisku 125 milimetrov je to napríklad 1/220 až 250 sekundy. V prípade, že si to vyžadujú svetelné podmienky, zvýšte ISO alebo trošku otvorte clonu. 

Tip 5: Buďte kreatívni

Dbajte na to, aby ste západ Slnka fotografovali s fotoaparátom upevneným na statíve. Vyhnete sa tak tomu, že vám bude na fotografii padať horizont. Väčšina statívov je vybavená vodováhou, ktorá dopomôže nastaveniu fotoaparátu do úplnej roviny. Objekty ako stromy, budovy alebo ľudia, ktoré stoja v popredí, vám do fotografie vnesú hĺbku, a zároveň môžu takéto siluety slúžiť ako prirodzený rám. Fotografie tak nebudú pôsobiť plocho a získajú na zaujímavosti. 


 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár