CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE – Šup na Spiš

Kopcovanie máme za sebou, poďme ďalej! Na pláne je Spišská Nová Ves, kde sa najprv ubytujeme v hoteli Metropol, urobíme zo seba ľudí.

Takíto ultra čistí, pekní sa vyberieme trošku poobzerať mesto, najesť sa a tradične, ukuť nejaký ten plán. Spišská nie je veľké mesto, no napriek tomu tu je čo obzerať. Dominantou mesta je kostolná veža priamo v strede námestia, ku ktorej sa ešte v článku vrátim.

 

Jednou zo zaujímavostí námestia je napríklad to, že je “rozdelené” na zimnú a letnú stranu, a to podľa toho, kam dopadá viac slnka. Preto je tá slnečnejšia prezývaná letná a strana, ktorá je viac v tieni, je logicky zimná. Okrem pekného parku v srdci námestia tu nájdeme aj pamätník Pocta Majstrovi Konrádovi, ktorý pripomína význam prvej gotickej zvonolejárskej dielne na Spiši, a prezývajú ho miesto prianí.

Nachádza sa tu kovová socha s polozvonom, ktorý ukrýva jeden úplný zvon v sebe.  Polozvon má v sebe zároveň otvor smerujúci do nebies. Vraj, keď je noc a vy sa týmto otvorom zadívate na nočnú oblohu, môžete si niečo priať a vďaka zazvoneniu na menší zvon svoje prianie poslať ku hviezdam.

Ak sa vyberiete do tohto mestečka, určite nevynechajte návštevu čokoládovne, kde si vyberie naozaj každý. Od mnohých druhov praliniek cez horúce čokolády až po rôzne druhy kávy. Priznáme sa, my sme ju navštívili asi trikrát v priebehu dvoch dní.

 

Poďme späť k veži. Kostolná veža je cieľom snáď každého návštevníka Spišskej. So svojimi 87 metrami je najvyššou kostolnou vežou Slovenska a patrí jej až 8 hodinových ciferníkov. Z nich je 7 umiestnených z vonkajšej strany veže a posledný, ôsmy, je vo vnútri a stará sa o chod všetkých ostatných. Ako to už býva, nezaujímajú nás predsa ciferníky, ale najmä výhľad zhora.

Keď vystúpite po 155 schodoch do najvyššej časti, okrem malej miestnosti v strede, ktorá kedysi slúžila ako izbička pre hodinára, sa vám naskytne krásny výhľad na najdlhšie námestie Slovenska a pri troche šťastia zahliadnete aj panorámu Tatier.

Keď ste už na Spiši, nebol by to výlet bez návštevy Spišského hradu.

 

Avšak, ak nie ste na víkendové predieranie sa davom a radšej by ste šli do prírody, neďaleko sa nachádza Dreveník, kam chodia lezci pilovať svoje schopnosti v lezení menej či viac náročných ciest s odmenou krásneho výhľadu.

 

To znie ako celkom pekný víkend nie? A určite ako mnoho miest hodných fotky. Preto, ak by niekto v nasadení a motivácii chcel dať rovno nejaké vyvolať, FOTOLAB predajňa sa nachádza aj v Spišskej a radi vás v nej privítajú.


 

Soňa Čermáková

Volám sa Soňa Čermáková, mám 24 rokov a pochádzam zo Zvolena. Vo voľnom čase športujem, fotím a chodím na výlety, kde objavujem a zachytávam krásu nášho Slovenska. 9 rokov som aktívne hrávala basketbal, no dnes moje srdce patrí najmä Chopku a tamojším žľabom plným prašanu. Teším sa na naše CEWE dobrodružstvo a som zvedavá aké výzvy na nás čakajú.

Pridať komentár