CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE 2020 – Banská Štiavnica z výšky

Dnes sa pozrieme v rámci nášho projektu Cestuj s CEWE po Slovensku do Banskej Štiavnice. Filmár a fotograf Miňo Debnár vás prostredníctvom svojich fotografií vtiahne na toto nádherné miesto, ktoré je ako stvorené na víkendový výlet.

Niekedy v polovici októbra minulého roka sme sa s Martinom vydali do okolia Banskej Štiavnice. Neplánovali sme tráviť čas priamo v meste, skôr sme chceli preskúmať okolie. Ako prvé miesto sme navštívili Kalváriu. Plán bol nasledovný: Nájsť miesto, odkiaľ by bol dobrý výhľad a prespať tam. Pomocou Google maps sme našli lúku na kopci. Kvôli kompozícií sme použili drona. Noc sme prespali v aute.

Tesne pred 7 ráno ma Martin zobudil. Doslova ma vytiahol z postele. Bol práve východ slnka, miestami bola ešte ranná hmla. Kalvária ukázala svoju krásu. Východy slnka počas jesene sú fotogenické. Skoro vždy sú sprevádzané hmlou. Keďže tento moment trvá krátko, výber lokality odkiaľ fotiť odporúčam plánovať dopredu.

Slnko už bolo vysoko a začínalo byť ostré. Vyrazili sme teda do centra Banskej Štiavnice. Na raňajky sme sa zastavili v Starej škole. Kváskový chlebík s ajavarom a balkánskym syrom nemám každé ráno.

Po jedle sme vyrazili do ulíc. Štiavnica je kúzelná. Prekrásne budovy a uličky všade, kde sme sa otočili. Mesto tu žilo a to aj vďaka turistom, ktorí sú na každom rohu. Túlali sme sa ďalej a navštívili sme botanickú záhradu, kde sú obrovské sekvoje. Kúsok od záhrady je aj prvá vysoká škola technického zamerania na svete, založená Samuelom Mikovínym v roku 1763.

Na obed sme si ako praví Bratislavčania dali burger. Konkrétne v Coburgu. Po polotovaroch, ktoré sme doteraz jedli v aute, to bol kulinársky zážitok. S plným bruchom sme vybehli na kávu do Penziónu na kopci, odkiaľ je nádherný výhľad na celú Štiavnicu.

Z mesta sme sa znova vydali do prírody. Na mape sme kúsok od mesta objavili tajchy. Tieto vodné nádrže vybudovali baníci a dodávali energiu pre prosperujúce baníctvo. Dnes sú obľúbenou lokalitou turistov. Príroda nám hrala jesennými farbami – pohľad zhora bol o to unikátnejší.

Používanie dronu nám otvára možnosti, ktoré by sme inak nemali. Klasický príklad je pohľad kolmo dolu. Aj obyčajné asfaltové cesty vyzerajú zhora zaujímavo. Ak vám to dron dovoľuje, určite zvoľte možnosť fotiť do RAW. Viete vytiahnuť oveľa viac detailov v post-procese ako pri JPEGu.

Komentár