CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE 2020 – Spiš a jeho neprebádané zákutia

Tento týždeň pokračujeme v Cestuj s CEWE s fotografom a filmárom Maťom Ondrušom a spolu objavíme krásne a málo prebádané časti na Spiši, Šariši a Zamagurí.

Minulý rok som mal úžasnú príležitosť spoznať našu krajinu v projekte Cestuj s CEWE 2019, ktorý vám určite nemusím predstavovať, keďže do tohtoročnej formy sa práve zapájate. Precestovali sme v podstate celé Slovensko, boli sme celý čas vo dvojici s Máriou Badinskou, no na istý čas musela odísť a ja som zostal prvýkrát v živote sám na cestách. Výhoda, keď cestujete sami je, že zastavíte, kde to cítite.

Táto situácia mi dala príležitosť improvizovať a odhalil som niekoľko zaujímavých miest na Spiši, o ktorých by som inak nemal ani šajnu. Sú to presne také tie zákutia, pri ktorých si poviete, že “do paže”, prečo som o tomto nevedel skôr a ako bonus sú aj neuveriteľne fotogenické.

Drevený kostolík v dedinke Jedlinka

Prvou zastávkou môjho blúdenia bol drevený kostolík v malinkej dedinke menom Jedlinky.

Drevené kostolíky majú neuveriteľné čaro, jednak sú fotogenické a na druhej strane v nich ožíva história. Presne takýto bol aj Gréckokatolícky drevený chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky z rolu 1763. Kostolík schovaný medzi domčekmi, som si spočiatku ani nevšimol, zrazu som uvidel zaparkované auto s rakúskou ŠPZ-tkou a povedal som si, že prečo by tu parkovali turisti, keď nie kvôli tomu, prečo som tu aj ja. Zmätení Rakušania sa snažili dovolať panej, ktorá bola správcom kostola. Samozrejme nevedela po anglicky, takže okrem fotografa sa zo mňa stal aj tlmočník. Každopádne, krásne ikony, maľované oltáre a vôňa, alebo skôr zápach dreva ma ale uistili, že to bola veľmi dobrá zastávka. V kostolíku sa vraj stále slúžia bohoslužby, takže keď prídete v nedeľu, budete mať zážitok o to väčší.

Hrad Zborov

Keď hľadáte kratučkú prechádzku v okolí Bardejova, Hrad Zborov nemôžete vynechať, je prístupný na pešo aj pre menej zdatných turistov, no všimol som si, že k nemu vedie fajnová cesta na bicykel. Keď máte dron, určite vám odporúčam si ho zobrať a vyskúšať preletieť pomedzi zrúcaniny. Vytvoríte tak ohromné zábery.

Drevený kostolík v Hervatove

Opäť sme pri drevených kostolíkoch. Tento konkrétny sa nachádza v dedinke Hervatov, vzdialenej od Bardejova asi 20 minút autom. Nádvorie chrámu lemujú krásne, nazval by som to, hradby, ktoré dodávajú kostolu majestátnosť. Vnútro vás naopak zaujme jednoduchosťou drevenej architektúry, ale aj nevšednosťou jednotlivých malieb na stenách kostola. Kostol sv. Františka z Assisi je jeden z najstarších a najzachovalejších drevených kostolov na Slovensku. Odporúčam všetkými desiatimi.

Spišský hrad inak

Samozrejme, povinnou zastávkou na Spiši je Spišský hrad. Dám vám ale malú radu. Ako filmár a fotograf som sa naučil pozerať na veci z iného uhla pohľadu a nachádzať nové lokality, ktoré vám dajú na danú pamiatku alebo miesto nový rozmer. Preto vám odporúčam si Spišský hrad pozrieť pri východe Slnka z kopcov v jeho okolí. Ranná inverzia, z ktorej vykúka hrad je ozaj pohľad, na ktorý sa nezabúda.

Ako som spomínal, snažím sa pozrieť na svet trošku iným štýlom, a klasické turistické atrakcie ma v poslednej dobe prestali baviť. Oveľa viac ma lákajú miesta, o ktorých nik nevie, resp. vám ich odporučia domáci. Presne takým je aj moje posledné odporúčanie, ktorým je obrovská skala pri Starej Ľubovni, úprimne jej názov si nepamätám, no nájdete ju podľa týchto súradníc (49.344114, 20.671869).  Z tohto miesta budete mať neuveriteľný výhľad na Vysoké Tatry, ale aj na celé Pieniny.

Keby vám bolo málo tu je pár bonusových tipov, ktoré sú povinnou zastávkou na Spiši:

  • Mariánska hora pri Levoči
  • Ľubovňiansky hrad
  • Nestville park v Hniezdom
  • Červený kláštor pri Dunajci (zoberte si hotovosť, nedá sa platiť kartou)
  • Splav Dunajca s humorným výkladom (zoberte si hotovosť, nedá sa platiť kartou)
Červený kláštor

 

Samozrejme, vybral som pre vás také chuťovečky, na Slovensku je toho veľmi veľa a na každom kroku nájdete to, čo by ste nečakali.

Pridať komentár