CEWE Fotolab blog

Cestuj s CEWE 2020 – Zaujímavosti o najznámejších hradoch a zámkoch Slovenska

Projekt Cestuj s CEWE po Slovensku pokračuje a tento týždeň sa spolu s Radom z blogu Nie je túra bez Štúra pozrieme na najznámejšie hrady a zámky na Slovensku. Vsadené do malebnej slovenskej prírody, ukrývajúce tajomstvá minulosti. Poďte ich prebádať spolu s nami.

To, že Slovensko je vďaka vysokému počtu hradov a zámkov doslova veľmocou, je všeobecne známe. Pripravil som si článok, v ktorom sa dozviete nejednu zaujímavosť o týchto pamiatkach, o ktorých ste doteraz (možno) ešte nepočuli.

Bojnický zámok

Bojnický zámok patrí k tým najkrajším a najznámejším pamiatkam Slovenska. Vedeli ste však, že pôvodný zámok bol celý z dreva? Až postupne sa začal budovať z kameňa. Počas prehliadky zámku môžete vidieť obraz, ktorý je považovaný za akéhosi predchodcu 3D obrazov, pretože nech sa pozriete na ten obraz z hociktorej strany, vždy sa na vás bude pani z obrazu priamo pozerať. Rovnako ma zaujalo aj zrkadlo, do ktorého, keď sa vraj človek usmeje, tak sa na ďalší deň zobudí krajší.

Plavecký hrad

Plavecký hrad je najznámejším a najnavštevovanejším turistickým hradom spomedzi malokarpatských hradov. V súčasnosti je hrad už zrúcaninou, no stále ponúka krásne výhľady na okolie. Neďaleko hradu sa nachádza Plavecká jaskyňa. Tá bola vraj náhodne objavená mladým pastierom, ktorý pásol ovečky alebo kozičky na kopci nad jaskyňou a jedna z nich zabehla práve do jaskyne, kde ju napokon našiel.

Oravský hrad

Ďalším známym slovenským hradom je Oravský hrad, ktorý je dominantou celého regiónu. Natáčali sa na ňom viaceré známe rozprávky a filmy ako napríklad Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš, Láska na vlásku či Upír Nosferatu. Vedeli ste, že jeho tri vstupné brány sú prepojené tunelom, pod ktorým sa nachádzajú podzemné chodby?

Smolenický zámok

Smolenický zámok patrí medzi jednu z najväčších dominánt obce Smolenice, počas júla a augusta sa v ňom konajú pravidelné prehliadky, a tak si ho môžete pozrieť aj zvnútra. Zámok však patrí Slovenskej akadémii vied, je reprezentačným miestom pre stretnutia vedcov z celého sveta a slúži ako konferenčné centrum, a teda nemá charakter pamiatkového a turistického objektu. Čo je podľa mňa celkom škoda, lebo turistický potenciál určite aj tento zámok má.

Hrad Šášov

Nad riekou Hron, neďaleko Žiaru nad Hronom, sa nachádzajú zrúcaniny stredovekého hradu Šášov. Ten zaujme nielen svojím vzhľadom, ale aj názvom. Prečo práve pomenovanie “Šášov”? Jedna z povestí hovorí, že hrad dal ako poďakovanie vybudovať zvolenský hradný pán pre svojho dvorného šaša, ktorý mu na poľovačke zachránil život.

Holíčsky zámok

Asi tou najväčšou architektonickou dominantou mesta Holíč je krásny barokovo-klasicistický zámok, ktorý vznikol zo strážneho hradu. Zámok patril do roku 1918 cisárskemu rodu Habsburgovcov, ktorí ho využívali ako svoje letné sídlo. Zámok prechádza posledné roky rekonštrukciou a postupne sa opravuje. Ja sa však musím priznať, že mne sa veľmi páčil aj v stave, v ktorom som ho videl. Ak ste ho ešte nenavštívili, tak určite odporúčam.

Spišský hrad

Jediným slovenským hradom na Zozname svetového dedičstva UNESCO je Spišský hrad. Vedeli ste o tom? Hrad patrí k najnavštevovaním pamiatkam v našej krajiny, nielen domácimi, ale aj zahraničnými turistami. Obľúbený je aj v rámci svadobných obradov, pretože jeho súčasťou je krásna kaplnka, kde si povedal svoje “Áno” už nejeden zaľúbený pár.

Zámok Marcus

Napriek tomu, že Zámok Marcus vyzerá, že už má niekoľko stoviek rokov, opak je pravdou. Ide o novodobý rozprávkový zámok. Postaviť ho dal istý podnikateľ svojmu synovi, podľa ktorého dostal aj meno. Nachádza sa nad obcou Repište, odkiaľ vedie cesta až priamo k nemu. Zámok nie je ešte úplne dokončený a zatiaľ sa nevie s istotou povedať na čo presne bude slúžiť a či bude sprístupnený aj verejnosti.

Zaujímavosť na záver: Slovo „zámok“ sa ako synonymum pomenovania „hrad“ začalo používať v období renesancie. Okrem toho má v slovenčine až šesť ďalších definícií.

Komentáre