CEWE Fotolab blog

CESTUJ S CEWE 2019 – Vtedy na východe

Vziať batoh, kufor, longboardy a napratať všetko do Minička, ktoré je mini iba menom. Zamávať Bratislave a vydať sa na cestu na východ. Mesačné dobrodružstvo začína a my sme plní očakávaní.

Začíname v Košiciach, a to znamená cestu z Bratislavy cez celé Slovensko. Vyberáme južnú trasu a veru robíme dobre! Už iba cesta na východ nás riadne ohúrila. Nekonečné polia, stromy a dediny, o ktorých sme nikdy ani nepočuli.

Košice, naša prvá zastávka. Mesto, ktoré máme s Maťom obaja veľmi radi, a tak si všetko vychutnávame plnými dúškami.

cestuj s CEWE, Košice

V Košiciach nás privítal milý tím na predajni CEWE FOTOLAB, kde nás čakala prvá úloha, a to vymeniť fotopapier a farbu v kiosku na tlač fotiek. Musím úprimne povedať, že sa veľmi teším, čo nám vymyslia v Žiline a Prahe, pretože toto ma veľmi bavilo. 🙂

Najznámejšie pamiatky mesta obaja poznáme, a tak sme sa vydali preskúmať okolie Košíc. Cesty lemované stromoradiami, výhľady na Košickú kotlinu,  ok a trochu rozbité bočné cesty.

Za prvú cieľovú destináciu sme si vybrali vodnú nádrž Ružín, cez ktorú vedie železničný Ružínsky viadukt.  Sústava dvoch vodných diel na rieke Hornád sa dá prejsť celá dookola autom a po povinnej fotojazde, obdive a oddychu sa vraciame do Košíc, pochutnávať nejaké tie košické streetfoody.

cestuj s CEWE, Košice

Druhý deň výletu sa niesol celý v duchu fotenia. CEWE si pre nás pripravilo celodenný  fotoworkshop s Miškou Eliáš, zameraný na svetlo, blesky a fotenie jedla. Štyria fotografi a spoločných takmer 9 hodín. Pecka riadna! Veľa sme sa naučili, poskúšali, pochutnávali v Bistre Tabačka, kde sme strávili polovicu času. A hlavne sme sa veľa rozprávali o fotke a živote a bolo nám dosť pekne.

 

Posledné ráno v Košiciach, posledná kávička pri Dóme sv. Alžbety a smer východnejší východ, kde ešte ani jeden z nás nebol. Humenné  a hotel Karpatia.

cestuj s cewe, východ, Humenne

Objavili sme Humenský kaštieľ, kde sa teraz nachádza Vihorlatské múzeum. Prišli sme práve včas na prehliadku. Takže sme si užili trochu histórie a môžeme povedať, že kaštieľ stojí za návštevu. Kúsok od kaštieľa sa nachádza skanzen, kde je hlavnou dominantou drevený kostolík  prevezený z Novej Sedlice.

cestuj s cewe vychod

Keďže obaja sa dívame radi na veci z výšky a naše vizuálne srdcia túžia po výhľadoch, vybrali sme sa na Jasenovský hrad, ktorý ste nám v hlasovaní na Instagrame vybrali. Musíme vám poďakovať. Ak budete mať cestu okolo, tento hrad rozhodne stojí za návštevu.

 

Keď sa už nachádzame na Zemplíne, je dôstojné a správne, navštíviť aj Zemplínsku Šíravu predsa. A tak sa cez Michalovce vydávame k tomuto cieľu. Michalovce sme videli ako z rýchlika, Bazilika Minor (bazilika menšia), Bazilika zoslania Ducha Svätého a námestie sú jediné dve zastávky, ktoré sme stihli.

Zemplínska ŠÍRAVA a najmilší ľudia!

cestuj s cewe, Mini, Mini Cooper

Moje cesty po Slovensku sú vždy najmä o milých ľuďoch, ktorých stretám. O otvorených a láskavých srdciach. A nemáme to inak ani s Maťom na tomto výlete. Či už teta v cukrárni, ktorá nám s láskou vysvetľovala cestu a dokonca až vybehla von za nami, aby sa uistila, že trafíme správne, alebo chalan, ktorý nám naberal vodu, lebo samoška na hrad ísť bez vody je super nápad. Alebo láskaví ujovia pri Šírave, s ktorými sme sa riadne zarozprávali!

cestuj s CEWE, Maria Badinska

Doteraz sa vám prihovárala Mária, no teraz prichádza rad na mňa, Maťa, keďže má Mária musela na pár dni opustiť. Ako osamelý jazdec som sa teda vybral do Medzilaboriec. Keby som mal tento kraj zhodnotiť, musím povedať, že je krásny!

cestuj s cewe, Medzilaborce

Malé dedinky, pekne výhľady, no na druhej starne trošku nevyužitý potenciál regiónu, kvôli múzeu Andyho Warhola. Asi sa mi to ľahko hovorí, no investoval by som viac do propagácie, lebo múzeum je úchvatne a zaujímavé. Ani som nevedel, že Warhol bol taký pánko 😅

cestuj s CEWE, Andy Warhol, medzilaborce

Pokračujem ale v mojej ceste smer Bardejov, po ceste som zabočil ku drevenému kostolíku, ktorý ani nemal názov. Sprevádzala má tam pani, ktorá ho už 20 rokov spravuje a stará sa o to, aby kostolík bol v dobrom stave.

 

Konečne prichádzam do Bardejova a historická atmosféra na mňa dýcha z každého rohu! Rolu osamelého jazdca opúšťam, lebo má prišiel navštíviť Rado Hoppey z blogu Nie je túra bez Štúra a spoločne objavujeme krásy Bardejovského kraja! Okrem iného odporúčam Hrad Zborov, ktorý má úžasnú polohu a uvidíte až do Medzilaboriec 😅


Mária a Maťo

Volám sa Mária Badinská a som kulturologička a fotografka. Vizuálne umenie ma fascinovalo od malička a vo fotke som našla priestor, ako sa realizovať. Milujem krásu a je pre mňa veľkým privilégiom, že ju môžem zachytávať. Fascinuje ma spôsob, ako mi fotka dovoľuje zdieľať môj pohľad na svet a deliť sa o radosť

Volám sa Maťo Ondruš, som študentom žurnalistiky, venujem sa travel a street fotografii a videotvorbe. Vždy som obdivoval cestovateľské videá a dokumenty z rôznych krajín. Chcel tvoriť a spoznávanie krajín má k tomu donútilo.

Pridať komentár