CEWE Fotolab blog

CESTUJ S CEWE 2019 – Pieniny a Vysoké Tatry

Pri písaní týchto riadkov, sme presne v polovici nášho dobrodružstva.
Stále sme živí.
A stále nás to baví.
Ja som stihla na pár dní odísť a aj sa vrátiť.
A rovno do prekrásnych Pienin. 
Táto časť Slovenka! Och! Prekrásna.
 Vlastne ako každý iný kút.
Úplný pokoj všade. 
Ticho, také to, ktoré hľadí dušu. Že stačí vyjsť za dedinu na lúku a si veľmi šťastný.

 

Alebo zastaviť pri ceste,  lebo sú tam ovečky. (Občas treba trpezlivých spolucestujúcich). Keďže na moju skoro každú druhú prosbu zastaneme, (vďaka občas za mužský cit pre čas, alebo tak. Lebo pri mojich zastávkach by sme sa nepresunuli z miesta na miesto asi nikdy) mohla som sa pokamošiť s naozajstným ujom pastierom, ktorý bol tak dobrý, že zavolal ovečky na chlebík, aby som ich mohla pohladkať.

 

Navštíviť Pieniny samozrejme znamená splavovanie Dunajca, na ktoré sme si vyhradili celý deň spolu s návštevou Červeného Kláštora. 

červeny klaštor, CEWE

Dominantnou črtou nášho výletu je, že nenosíme hotovosť (lebo Maťo odkedy môže, platí iba hodinkami). Čo je dosť smiešne, keďže sme obaja zvyknutí na bankomat na každom kroku.. a veru nás už párkrát obrátilo a museli sme sa vrátiť a vybrať si peniaze, aby sme sa dostali, kam sme chceli. Ale neustále stretáme milých, veľmi trpezlivých a dobrosrdečných ľudí. Takže sa veľa pýtame a rozprávame s domácimi. 

červeny klaštor CEWE

A úprimne, občas mám pocit, že by tento výlet mohol aj pol roka trvať, aby sme prešli všetky možné miesta, ktoré nám zakaždým odporúčajú. Také, o ktorých sa človek nedočíta na Google, ale, keď tam príde, vyrazí mu to dych.

Keďže Dunajec je vlastne hranica medzi Poľskom a Slovenskom a po vystúpení z plte je to do Poľska iba na krok, doslova. Krok sme urobili a do pomyselného zoznamu v našich hlavách na tejto ceste, sme si aj pri Poľsku urobili fajočku.

Okrem neznámych stretáme aj známych!

cewe, Anna Opinova

Keďže v Starej Ľubovni býva naša obľúbená Anna Opinová, ktorá pred dvoma rokmi vyhrala Nikon Photo Contest, nemohli sme si čas s ňou nechať ujsť! Konečne sme sa nemuseli fotiť navzájom. 😀 

@annaopinova

 

Mať kamarátov kade tade sa oplatí, lebo milí Opinovci nás u seba na chvíľu prichýlili a mohli sme si oprať a Anna nám aj grandiózny obed uvarila! Zistili sme, že na východe obed občas začínajú dezertom! 

cestuj s CEWE, Stara Lubovna

Ešte sme stihli aj jedno pivko s kamošmi, ktorí smerovali opačným smerom ako my, viac na východ.

Po pekných dňoch v Pieninách je čas sa presunúť do Tatier! Na túto zastávku sme sa akosi obaja tešili tak špeciálnejšie, lebo veď Tatry.

cestuj s cewe, vysoke tatry

Ale trochu s nami vybabralo počasie a nestihli sme toho vôbec toľko, ako sme chceli, ale zmoknúť sme stihli.

vysoke tatry, cewe

Našťastie Maťo kúpil lístky na lanovku na Lomnické sedlo na piatok, kedy ku nám bolo počasie ešte doobeda milé, a tak sme stihli zopár idylických výhľadov a tiež vidieť zopár kamzíkov. Vidieť v Tatrách kamzíky je pre nás oboch malý splnený sen. A to, že si veselo obedovali priamo pod miestom, kde sa aj nám zapáčilo si oddýchnuť, bola dosť výhra! 

vysoke tatry, CEWE

Okrem Lomnického sedla sa nám viac hôr už nepodarilo stihnúť. Iba sme neustále otáčali krkmi pri výhľadoch, ktoré sa nám núkali spoza opršaných okien auta. Okej, ja som toho videla oveľa viac, lebo Maťo zodpovedne šoféroval.

mini cooper, CEWE, Slovensko
@annaopinova

 

Rozhodli sme sa ale nepremárniť náš tatranský čas a vydali sa pozrieť Beliansku jaskyňu a tiež nám vyšiel čas navštíviť Kežmarok, kde sa konal festival Európskeho ľudového remesla. Tak sme mohli naživo vidieť hrnčiarstvo, odlievanie z cínu, rezbárstvo, sklárstvo a kopec ďalších tradičných remesiel. Každá naša tatranská zastávka však bola popretkávaná dažďom.

Kežmarok, Cestuj s CEWE

Tak veríme, že počasie na Orave k nám bude oveľa milšie! 


Mária a Maťo

Volám sa Mária Badinská a som kulturologička a fotografka. Vizuálne umenie ma fascinovalo od malička a vo fotke som našla priestor, ako sa realizovať. Milujem krásu a je pre mňa veľkým privilégiom, že ju môžem zachytávať. Fascinuje ma spôsob, ako mi fotka dovoľuje zdieľať môj pohľad na svet a deliť sa o radosť

Volám sa Maťo Ondruš, som študentom žurnalistiky, venujem sa travel a street fotografii a videotvorbe. Vždy som obdivoval cestovateľské videá a dokumenty z rôznych krajín. Chcel tvoriť a spoznávanie krajín má k tomu donútilo.

Pridať komentár