CEWE Fotolab blog

Canon EOS R7 a EOS R10: Prvý pohľad – Rozlúčte sa so zrkadlom

Canon predstavil dlho utajované novinky. Okrem APS-C objektívov pre RF bajonet to sú hlavne dva čerstvé prírastky do stále rastúcej rodiny RF bezzrkadloviek – Canon EOS R10, ktorý by sa dal označiť príslovím „za málo peňazí, veľa muziky“, a tiež Canon EOS R7, ktorého považujem za duchovného nástupcu športového modelu Canon EOS 7D Mark II.
Nové objektívy RF-S pôjdu oproti zrkadlovkovým EF-S objektívom nasadiť aj na full-frame tela s tým, že sa fotoaparáty automaticky prepnú do APS-C režimu s 1,6x orezom ohniska.

 

Doteraz pri Canone v segmente fotoaparátov s APS-C čipom kraľovali zrkadlovky. Samozrejme, môžete namietať, že existuje M bajonet. Žalostný výber EOS-M objektívov ale zapríčinil, že sa minimálne v našich končinách „emko“ skoro vôbec nerozšírilo. Štatistika množstva majiteľov zrkadloviek a EOS M fotoaparátov by tak vyšla jednoznačne v prospech zrkadlovej konštrukcie. Nechajme ale fotoaparáty EOS-M bokom, dosť pravdepodobne aj preto, že sa asi blíži ich koniec. Čo je ale hlavné, je to, že sa Canon rozhodol opäť po rokoch zjednotiť bajonety a na trh prichádza rovno s dvoma novými prístrojmi – Canon EOS R7 a Canon EOS R10.

Vľavo full-frame Canon EOS RP, uprostred EOS R7 a vpravo EOS R10. Je dobre, že už výrobcovia nejdú po čo najmenších rozmeroch, ale myslia na dobrú ergonómiu.

 

Prvý menovaný, teda Canon EOS R7, by som pokojne označil za nástupcu wildlife a športového fotoaparátu Canon EOS 7D Mark II. Ten vždy oslňoval vysokou odolnosťou, rýchlosťou a presnosťou zaostrovania aj samotného snímania. Canon EOS R7 si z neho berie to najlepšie a pridáva veľkú porciu moderných technológií naviac. A tiež trochu kontroverzné riešenie zadného otočného voliča. Dizajn je ale vecou individuálnou. Pokiaľ mi nejaký dizajnový výstrelok neprekáža pri práci, asi ho dokážu tolerovať. Veľmi by ma zaujímal váš názor, mrknite na obrázky a napíšte do komentárov, čo si o zadnom voliči myslíte vy.

Najviac zaujme nové riešenie zadného otočného voliča s integrovaným joystickom. Namiesto klasického „zľava-doprava-sprava-doľava“ tak robíte palcom malé kolieska.

 

Lacnejší kolega, Canon EOS R10, bude alternatívou k APS-C DSLR zrkadlovkám Canon EOS 850D a EOS 90D. Schválne volám oba modely, pretože Canon EOS R10 leží svojou výbavou zhruba medzi oboma modelmi. Telo síce nie je utesnené ani vyrobené zo zliatin horčíka a fotoaparát je veľmi kompaktný, na druhú stranu na ňom nájdete vlastné tlačidlo pre AF-ON, plnohodnotný joystick a dva otočné kruhové voliče. Našťastie v klasickom usporiadaní. Pre filmárov a fotografov potom nechýba ani výklopný otočný displej alebo možnosť pripojiť mikrofón. Novo u oboch fotoaparátov, okrem klasického 3,5 mm jacku, aj pomocou vylepšených sánok pre blesk, ktoré obsahujú kontakty pre komunikáciu s fotoaparátom. Taký mikrofón potom nemusíte pripájať neprakticky káblom, ale stačí ho iba zasunúť do hot-shoe.

Vyšší model EOS R7 má režim nahrávania prístupný rýchlo cez vypínač. Na EOS R10 (na obrázku) ho nájdete klasicky na voliči režimov. Odlišný je aj počet Custom nastavení. Na R7 sú tri, na R10 potom sloty dva.

 

AI ostrenie so strojovým učením pre oba modely

Pohľad do technických parametrov potom odhalí ešte jednu prekvapivú vec – pokročilý systém ostrenia Canon Dual Pixel CMOS AF v oboch prístrojoch. Ani pri nižšom modeli dokonca v menu nechýba nastavenie „Use case“, pomocou ktorých fotoaparátu môžete povedať, aký typ akčnej fotografie sa chystáte fotiť a on tomu prispôsobí nastavenie. Systém ostrenia bol podľa môjho krátkeho testovania predprodukčnej vzorky asi najväčším prekvapením a zároveň odlišnosťou od bežných zrkadloviek. Možnosť implementovať takto výkonný autofocus do dostupného prístroja je jedna z najväčších výhod bezzrkadlovej konštrukcie. Som rád a trochu aj závidím novým používateľom to, že ani majitelia základného modelu nebudú oklamaní o výkon, za ktorý by ste v minulosti museli priplácať obrovské peniaze.

Oba fotoaparáty majú perfektne tvarovaný pohodlný grip a vypínač na pravej strane. Absencia tlačidla pre nastavenie ISO na EOS R10 vôbec nevadí, fotoaparát má joystick a ISO môžete nastaviť na smerový kríž.

 

Technické parametre Canon EOS R10 a EOS R7

Canon EOS R10 je možno základný model ponuky, nechýba mu ale nič zásadné. Pokročilých fotografov nebude nijako obmedzovať v práci, nadšencov bude baviť a začiatočníkom umožní rásť a zlepšovať sa. Vyšší model Canon EOS R7 potom vylepšuje prakticky každý z parametrov a posúva fotoaparát do segmentu profesionálnych APS-C bezzrkadloviek. So svojim stabilizovaným 32,5 MPix APS-C snímačom, utesneným horčíkovým telom, rýchlou uzávierkou s 15 sn./s, pokročilým šikovným zaostrovaním a veľkým jasným hľadáčikom s výbornou odozvou poteší každého fanúšika wildlife alebo športové fotografie, vďaka čomu sa nestratí iné. žánru.

Canon EOS R7 (vľavo) používa výrazne väčší hľadáčik. Ten v R10 je dobrý, ale malý. V rozlíšení a odozve ale za R7 nestráca.

 

Canon EOS R10 a EOS R7 na prvý pohľad

Užívatelia zrkadloviek aj bezzrkadloviek Canon budú pri novinkách okamžite „ako doma“. Tradičné ovládanie navyše dopĺňa dotykový displej na otočnom kĺbe. Porovnával som aj samotné MENU oboch prístrojov. Až na minimálne rozdiely týkajúce sa technickej výbavy nenájdete prakticky žiadnu odlišnosť. Novinky tak zmazávajú rozdiel medzi základnými a profesionálnymi modelmi. Lacnejšiemu EOS R10 nechýbajú bohaté možnosti prispôsobenia každého z ovládačov a napríklad aj možnosť nastaviť si ostrenie na palec. Jedinou výraznejšou zmenou v ovládaní je iba prepínač medzi AF a MF umiestnený vedľa bajonetu, a v prípade modelu EOS R7 aj pomerne zvláštne riešený zadný kruhový volič s integrovaným joystickom.

Prepínač medzi AF a MF nájdete na oboch prístrojoch. (na snímke EOS R10)

 

Kruhový volič má dobré krokovanie a ovláda sa prekvapivo pohodlne a rýchlo. Iba zo začiatku je ono robenie malých krúžkov palcom trochu nezvyčajné. (na snímke EOS R7)

 

Pri prvom poťažkaní okamžite spoznáte, ktorý z modelov je profík. Horčíkové utesnené telo pri EOS R7 je učebnicovo pevné a kvalitné. Ani Canon EOS R10 ale nie je nijako pozadu. Ako jediné slabšie miesto vnímam dvierka batérie a slotu pre pamäťové karty, ktoré oproti zvyšku tela pôsobia skôr krehko a chýba im odpruženie. Je to ale iba detail, ktorý nemá vplyv na funkciu.

V Canon EOS R10 nájdete batériu Canon LP-E17, ktorú používa napríklad aj full-frame EOS RP. Canon EOS R7 je vybavený veľkým akumulátorom Canon LP-E6 známym z profesionálnych full-frame CSC aj DSLR. (na snímke EOS R10)

 

Canon EOS R10 má kartu schovanú vedľa batérie. EOS R7 má dvierka zo strany a skrýva pod nimi dva sloty pre SD UHS-II karty. (na snímke EOS R7)

 

Najväčším prekvapením pre mňa bol systém automatického zaostrovania. Ten je rovnako šikovný a výkonný ako pri drahších full-frame modeloch z radu Canon EOS R. Nechýba mu automatická detekcia subjektu s možnosťou sledovať oči aj počas sekvenčného snímania alebo možnosť si detailne nastaviť správanie v rôznych fotografických situáciách. Sekvenčné snímanie sa pri použití mechanickej uzávierky zastavilo na hodnote pätnástich snímok za sekundu. Elektronická uzávierka je rýchlejšia, ale rolling shutter efekt je pomerne výrazný a na veci v pohybe sa nehodí.

Novinkou pri Canon EOS R7 je stabilizovaný snímač s možnosťou automatického vyrovnania horizontu. Užitočný pomocník, ktorý mal byť vo fotoaparátoch so stabilizovaným čipom už dávno. U lacnejšieho EOS R10 sa budete musieť spoľahnúť iba na stabilizáciu v objektívoch, stabilizovaný snímač chýba. Odmenou je na druhej strane naozaj kompaktná veľkosť tela fotoaparátu.

Ďalšou zaujímavou funkciou je režim predbežného snímania. Prirovnal by som ju k light verzii Pro Capture od Olympusu. Nové Canony totiž dokážu zachytiť to, čo sa pred objektívom odohralo pol sekundy pred samotným stiskom spúšte.

Canon EOS R10 má zabudovaný malý výklopný blesk so smerným číslom 6. EOS R7, tak ako to u profesionálnych fotoaparátov býva, blesk nemá.

 

Novo predstavené objektívy Canon

Spoločne s novými fotoaparátmi Canon uviedol aj dva nové objektívy. Bohužiaľ zatiaľ iba základné zoomy, ktoré síce nepotešia svetelnosťou, ale majú univerzálny rozsah ohnísk a dobrú ostrosť. Základný Canon RF-S 18-45 mm f/4,5-f/6,3 IS STM je vybavený stabilizáciou, tichým krokovým motorčekom a bohužiaľ aj plastovým bajonetom. Univerzálny zoom Canon RF-S 18-150 f/3,5-6,3 IS STM už je oveľa zaujímavejší. Je lepšie spracovaný, dokáže odfotiť aj drobné detaily a veľmi rýchlo ostrí, nehľadiac na nastavené ohnisko.

Snáď nebude RF-S zabúdať a Canon čoskoro výber objektívov rozšíri. Zatiaľ si ale musíme vystačiť s dvoma natívnymi sklami a tašku prípadne doplniť full-frame RF optikou.

 

Nové RF-S objektívy pôjdu nasadiť aj na full-frame modely. To môže byť do budúcnosti zaujímavé napríklad pre filmárov alebo pre tých, čo na full-frame telá prechádzajú postupne. Skôr ako sa výber RF-S objektívov rozšíri, môžu používatelia siahnuť po dostupných objektívoch pre bajonet RF, napríklad Canon RF 16mm f/2.8 STM, Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM alebo Canon RF 50mm f/1.8 STM, ktoré budú mať po prepočte (1,6x crop) cca 25, 56, respektíve 80 mm.

Na záver

Canon múdro doplnil výber CSC modelov a výsledkom sú skvelé alternatívy starších prístrojov. Oproti zrkadlovkám sa môžete tešiť na lepšie ovládanie, výhody spojené s použitím elektronického hľadáčika a bezzrkadlovej konštrukcie, a hlavne perfektný systém ostrenia využívajúci AI aj strojové učenie. Ako som písal vyššie, toto sú veci, za ktoré ste si predtým museli priplácať stovky eur.

Novinky Canon EOS R10 a Canon EOS R7 budeme naskladňovať v najbližších dňoch. Predobjednávky prijímame na mailovej adrese shop@cewe.sk alebo na telefónnom čísle 02/6820 4418, kde sa dozviete bližšie informácie o cenách a možnostiach nákupu samostatného tela alebo setu.

 

 

Stanislav Mach

Vďaka viac ako 15-ročným skúsenostiam s fotografiou dokážem presne poradiť a vybrať vhodné nástroje a postupy pre začínajúcich aj profesionálnych fotografov. Aktívne sa venujem svadobnej a reportážnej fotografii a dôkladnému testovaniu technologických noviniek.

Pridať komentár