CEWE Fotolab blog

Ako oživiť staré fotografie a videá

Spomínate na krabice od topánok plné starých fotografií? Alebo na negatívy a 8mm filmy? A čo tak kazety z kamery alebo klasické VHS? Kto by si nespomenul. My vám teraz ukážeme, ako si môžete staré fotky a videá znova prezerať. Na vaše vzácne fotografie a videá z minulosti (niekedy aj 80 rokov staré) sa už nemusí len prášiť v skrini.

Po digitalizácii v našom fotolaboratóriu ich budete môcť umiestniť napríklad na svoje webové stránky, sociálne siete, ale tiež si ich môžete nechať vytlačiť, alebo z nich zostaviť krásnu fotoknihu či fotoobraz. Vaše fotografie a videá tak znovu ožijú a budete si ich môcť kedykoľvek znovu pozrieť.

Ako na to?

Negatívy a diapozitívy

Chceli by ste zistiť, čo sa ukrýva vo vnútri starých negatívov, ale neviete, ako si obraz na nich pozrieť a už vôbec nestojíte o to, aby sa zničili? U nás sú v dobrých rukách. Stačí, aby ste nám svoje negatívy a diapozitívy priviezli na akúkoľvek predajňu CEWE Fotolab a zvyšok sa postaráme.

Najčastejšie témy – negatívy a diapozitívy v sebe prevažne ukrývajú rodinné záznamy, veľmi často zdedené od predkov, snímky z dávnych rodinných dovoleniek a historické záznamy slovenských miest a dedín.

Ako sa o nich staráme – operátori v našom fotolaboratóriu najprv vaše záznamy očistia. Po naskenovaní potom farebne upravia a na základe požiadavky od zákazníkov rozdelia do zložiek. Samozrejmosťou pri skenovaní je tá najšetrnejšia starostlivosť a opatrné zaobchádzanie.

Najmodernejšie technológie – negatívy a diapozitívy operátori skenujú na kvalitnom skeneri. Na ňom dokážu naskenovať predlohy vo veľkosti od micro až po A4 plochého negatívu.

Aký dostanete výstup – máte na výber, buď obsah negatívu alebo diapozitívu vytlačíme ako klasickú fotografiu, alebo vám ho uložíme a odovzdáme na CD. Samozrejmosťou je vrátenie pôvodného negatívu či diapozitívu.

Tlačené fotografie

Či už máte archív starých čiernobielych snímok, alebo farebné fotografie z posledných rokov, vďaka moderným technológiám nášho fotolaboratória si dokážeme poradiť takmer s čímkoľvek. Sú vaše fotografie v rohoch ohnuté alebo preložené na polovicu? Ani to nie je problém. Tešíme sa na vás na akejkoľvek predajni CEWE Fotolab.

Najčastejšie témy – rodinné fotografie (svadby, narodeniny, plesy, promócie, dovolenky atď.)

Ako sa o nich staráme – operátori fotografie najskôr očistia od prachu a po naskenovaní ich farebne upravia podľa potreby. Potom na vyžiadanie zákazníka môžu rozdeliť do zložiek. Nakoniec ich zapíšu na CD.

Najmodernejšie technológie – fotografie sú naskenované na vysokokvalitnom skeneri, ktorý dokáže nasnímať fotografie vo formáte od veľkosti pasovej fotografie 3,5 x 4,5 cm až do 20 x 30 cm.

Aký dostanete výstup – vaše naskenované a podľa potreby farebne upravené snímky budú zdigitalizované na CD. To vám potom pošleme aj s pôvodnými tlačenými fotografiami.

Ďalšie možnosti

V našom fotolaboratóriu vieme tiež digitalizovať videokazety z kamery vo formáte VHSC, MiniDVD, Hi8, ale aj klasické VHS kazety s videami a filmami.Po dohovore na predajni môžeme zdigitalizovať iba časť videa – napríklad, ak je časť záznamu poškodená.Všetko prevádzame a ukladáme na DVD.

Problém nie je ani vtedy, ak máte doma 8mm film (S8, N8) – naši starostliví operátori ho skontrolujú a postupne vykonajú celý proces digitalizácie.

Zákazníkovi potom zasielame jeho pôvodný cenný 8mm film a jeho záznam na DVD.

Čo ďalej s fotografiami a videami? Webové stránky, sociálne siete, tlačená kniha

Možností, čo môžete so svojimi vzkriesenými fotografiami urobiť, je mnoho. Najväčšiu radosť ale najskôr prinesie už len samotný fakt, že si môžete pozrieť dávno zabudnuté spomienky a zážitky, ktoré ste prežili vy, vaši rodičia, starí rodičia alebo priatelia.

Fotografie na webové stránky a sociálne siete – je pochopiteľné, že vaše znovuzrodené fotografie budete chcieť zdieľať so svetom. Je len na vás, či zdigitalizované fotografie, ktoré od nás dostanete na CD v zodpovedajúcom formáte, umiestnite na svoj osobný web, Facebook, Instagram či ďalšie sociálne siete.

Videá na Youtube – možnosti dnešnej doby sú úžasné, tak prečo ich nevyužiť? Video, ktoré bolo „zakonzervované“ na kazete alebo filme môžete po zdigitalizovaní v našom fotolaboratóriu ďalej zdieľať. Video si uložíte z DVD do svojho počítača a potom ho môžete nahrať napríklad na Youtube a odkaz na pozeranie zdieľať so svojimi priateľmi a rodinou kdekoľvek po svete.

Kniha s fotografiami aj videami – ak ste milovníci klasických tlačených knižiek a radi by ste našli formu archivácie, pri ktorej nebudete nútení používať ďalšie zariadenia (napríklad prehrávač, počítač atď.), je CEWE FOTOKNIHA ideálnou voľbou. Môžete do nej totiž vložiť všetky svoje retro fotografie aj videá. K nim môžete pripísať texty a vaša kniha potom bude skutočnou kronikou. Poteší aj možnosť voľby formátu knihy, a dokonca aj typu papiera. Všetko máte vo svojich rukách.

Želáme vám veľa radosti pri prezeraní vašich spomienok.

Pridať komentár