CEWE Fotolab blog

Ako na správny FLATLAY?

Blogerka Veronika  známa svojim blogom a Instagramom Special Edition Life nám prezradila pár tipov ako nafotiť FLAT LAY.  Ak budete sledovať jej tipy určite sa vám podarí odfotiť flatlay, s ktorým budete spokojní a patrične hrdo ho ukážte na Instagrame.


Veronika Svobodová

Usmievavá blogerka, ktorá rada fotí, cestuje, miluje módu a dobré jedlo.

Veronikine tipy:

  • Správne svetlo – veľmi dôležité je miesto, kde fotíte. Ideálne je prirodzené svetlo. V byte si nájdite miesto blízko pri okne. V prípade šera zvoľte umelé svetlo, lampu alebo baterku, ktorú je potrebné umiestniť priamo nad pozíciu fotky.
  • Minimalizmus vs. Maximalizmus – záleží na tom, čo preferujete. Niekto má rád na fotke iba pár produktov, niekto viac. Dôležité je však uvedomiť si, ktorá vec je priorita a chceme ho zvýrazniť. To znamená, že najprv umiestnite hlavný produkt ako je napríklad fotoaparát či kozmetický produkt a ostatné kúsky postupne rozmiestnite tak, aby zbytočne nepútali pozornosť.

  • Jedlo – v prípade fotky jedla je potrebné sa s konkrétnym produktom naozaj vyhrať. Čo v skutočnosti znamená, odfotiť ho tak ako ho konzumujete. Napríklad bochník chleba nestačí iba položiť. Narežte ho a nezabudnite na omrvinky, ktoré v tomto prípade hrajú veľkú rolu. To isté platí pre sušienky či cereálie, ktoré môžete jemne roztrúsiť okolo hotového produktu. Ak sa rozhodnete pre nejakú zeleninu či ovocie ako je napríklad avokádo, prerežte ho na polovicu, jednu časť nechajte s kôstkou a druhú vydlabte pomocou lyžice. Čím viac neporiadku, tým lepšie. 😊

  • Doplnky – nekupujte si ich iba v čase fotenia. Snažte sa všímať si produkty, ktoré vám obchody ponúkajú a ktoré sa dajú využiť na viacero spôsobov. Napríklad kvety, kuchynské utierky, zaujímavé dózy, svetielka či deky.

  • Podklad – máte doma drevený stôl, ale podklad chcete biely alebo mramorový? Nezúfajte, v súčasnosti nájdete kopec tapiet či alternatív, ktoré jednoducho položíte na stôl či podlahu. Veľmi dobre vyzerá papier na pečenie, ktorý pred použitím pokrčíte a následne rukou jemne vyhladíte. Taktiež sa mi osvedčila posteľná bielizeň či ovčia deka.
  • Ľudský faktor – z mojich skúseností naberá fotka úplne iný rozmer, keď je na nej ruka alebo časť tela. Stačí, keď na fotke uchopíte šálku alebo podržíte otvorenú knihu a fotka dostane úplne iný šmrnc.
  • Počet – ak ste sa rozhodli na fotke umiestniť viacero rovnakých produktov, zvoľte nepárny počet. Fotka tak vyzerá kompozične lepšie.

  • Vrstvenie – flatlay vyzerá dobre, keď jednotlivé produkty navrstvíte. Kniha položená na knihe, iným smerom alebo produkt vychádzajúci priamo z kabelky alebo slnečné okuliare na oblečení či laptope.
  • Kombinovanie materiálov – výbornou voľbou je kombinácia niekoľkých druhov materiálov ako napríklad plachta ako základ, na nej uložená deka či kuchynská utierka. Využívajte to čo máte doma. Nemáte deku? Nevadí, použite vlnený šál.

 

Sofia Kósová

Milujem cestovanie, objavovanie nových miest a zachytávania čara okamihu prostredníctvom fotoaparátu. Okrem toho preferujem kreatívne nápady na vystavenie fotografii.

Pridať komentár