CEWE Fotolab blog

Ako fotiť na Bielej noci – medzinárodný festival súčasného umenia

Biela noc je festival súčasného umenia konajúci sa v dvoch najväčších slovenských mestách a to  v Bratislave a Košiciach. Prvý ročník sa uskutočnil v roku 2014, od kedy sa z tejto udalosti stala tradícia. Ide o neziskové podujatie, ktoré je závislé na podpore sponzorov a verejného sektora.

Biela noc je najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku. Je to jedno z najkrajších jesenných podujatí v Bratislave, kedy môžete zažiť netradičnú umeleckú prechádzku nočným mestom plnú zážitkov a nových vnemov. Počas jednej soboty sa noc stáva dňom a ulice nočného mesta sa zaplnia ľuďmi a umením.

Chcem vás upozorniť na jedinečnú príležitosť zažiť svoje mesto inak ako obvykle. Ja osobne odporúčam zakúpiť si lístok aj na platené performance. Nebudete ľutovať a uvidíte viac ako väčšina ľudí.

Na tento rok ešte nie je vypísaný program, tak vám neviem presne povedať kade povedú moje kroky. No určite si urobím strategicko – logistický plán ako toho vidieť čo najviac. Odporúčam to aj vám, venujte príprave polhodinku a zaznačte si do appky svoje „TOP“.  „Appka“ Bielej Noci je veľmi dobrý pomocník, a preto dúfam, že aj v roku 2018 bude k dispozícii.

V túto jedinečnú noc sa vám naskytne niekoľko úžasných svetelných, ako aj zaujímavých momentov, ktoré by ste mali vedieť zachytiť na svoj fotoaparát, či už analóg alebo digitál. Prosím, zabudnite na automatický režim a skúste experimentovať. Nebojte sa, tak krásne osvetlené mesto neuvidíte zasa celý rok a bude škoda len tak mechanicky cvakať.

Nebojte si počkať na správny moment. Hľadajte iné uhly pohľadu, pokúste sa zachytiť pohyb davu okolo inštalácií. Nebojte sa dlhej expozície,  časozberu a poprípade prísť čo najbližšie k dielu.

Katarína Hudačinová / Krajina bez zeme / SK

f/5.6, čas expozície 1/40s, ISO 1600, WB auto, objektív sigma 70-240mm, ohnisková vzdialenosť 46mm

Nočná fotografia je obľúbený a atraktívny žáner. Veľa nadšených fotografov má však strach, že pri ťažkých svetelných podmienkach nedokážu nastaviť parametre fotoaparátu tak, aby dosiahli  uspokojujúce výsledky. Všeobecne musíte rátať s nízkym osvetlením, a preto budete potrebovať nastaviť vysoké ISO, čo spôsobí šum, ale netreba sa toho obávať. Nepoužívajte blesk, svetelné efekty by sa úplne stratili. Digitálne fotoaparáty priniesli tomuto žánru výhodu okamžitej kontroly expozície. Viete tak priamo na mieste vyhodnotiť zábery a môžete ich hneď korigovať. Táto výhoda dáva tak širšie možnosti pre experimentovanie.

Guillaume Marmin /HARA/FR

f/5.6, čas expozície 1/30s, ISO 1600, WB auto, objektív sigma 70-240mm, ohnisková vzdialenosť 46mm

Za dostatočného osvetlenia nemusí byť s automatickým zaostrovaním problém. Uvedomte si, že budete snímať zo statívu a ak vám zaostrovací senzor neprekrýva hlavný objekt, musíte najskôr zaostriť a potom vrátiť fotoaparát, vzhľadom na kompozíciu, do správnej polohy. Ak vyhotovujete viacero záberov s rovnakou kompozíciou, najprv zaostrite a potom prepnite fotoaparát na manuálne zaostrovanie, aby vám po stlačení spúšte nepreostroval.

Veľkým pomocníkom vám bude statív, nezabudnite si ho doma alebo si nájdite pevnú plochu, ktorú budete vedieť využiť na dlhú expozíciu.

fuse* / DÖKK / IT

f/5.6, čas expozície 1/30s, ISO 1600, WB auto, objektív sigma 70-240mm, ohnisková vzdialenosť 46mm

A máte možnosť, použite káblovú spúšť, jej výhodou je funkcia aretácie stlačenia spúšte pre exponovanie časov dlhších ako 30 sekúnd v režime Bulb. Drahšie káblové spúšte majú LCD displej  pre pohodlné nastavovanie oneskorenia spúšte, intervalometra a pod.  Ak nemáte diaľkovú spúšť, použite funkciu samospúšte, eliminujete tak chvenie spôsobené stlačením spúšte a vaše snímky nebudú rozmazané.

Ak chcete vytvoriť okolo bodových svetelných zdrojov hviezdičky, použite trikové filtre alebo polarizačný filter, ktorý odstraňuje odlesky zo striech, výkladov, mokrej dlažby a pod.

Nezabudnite tento rok bude Biela noc 29. septembra v Bratislave a 6. októbra sa presunie do Košíc. Nabite si baterky do foťákov a šup do mesta. 🙂

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

#bielanoc

Príspevok, ktorý zdieľa Inge Neve (@inge_neve),


 

Ingrid Neveová

Moje motto:
"Raz som si myslel, že som urobil chybu, ukázalo sa však, že to bol kreatívny okamžik." Scott Fleming

Komentáre